L’Anuari Viu Molins de Rei 2020 ja és a les llibreries

Edició i realització // David Polo

L’any de la pandèmia, aquest és el títol de l’Anuari Viu Molins de Rei 2020, el document periodístic que recull l’impacte sanitari, econòmic, social, cultural i esportiu de la Covid-19 en clau local. Els exemplars ja són a les llibreries de Molins de Rei a un preu de sis euros. Els socis del diari el reben de manera gratuita al seu domicili.

La publicació també recull la història de veïns i veïnes que van mostrar el millor que porten dins per lluitar contra el virus. Algunes d’aquestes persones protagonitzen la portada: Judith Rubio, la infermera que va anar de voluntària a la Clínica i va acabar a l’UCI per Covid-19; Núria Bladé, l’administrativa del CAP que va fer front al col·lapse de l’atenció primària; Helena Castillo, la doctora que només aconseguir el Mir va exercir en la part més crítica d’un hospital; Jaume Francesc, que amb els Makers va fabricar material de protecció quan no n’hi havia; Daniel Martín, que amb l’ADF va desinfectar els carrers; Joan Vicenç Places, que amb Protecció Civil va repartir aliments entre els confinats i mascaretes entre els veïns; i Pilar Rimbau, que amb les Amigues Cosiderores va confeccionar una mascareta per a cada infant de Molins de Rei.

Totes elles acompanyen el Salvador Prat, el primer molinenc que va fer públic que va sobreviure el virus de miracle per conscienciar a la població quan a l’estiu molts pensaven que es podien relaxar.

Però això només és la portada, a l’interior trobareu 68 pàgines amb de periodisme local rigorós, independent i proper. La seva lectura permet entendre l’abast de la pandèmia en profunditat en un treball periodístic gairebé monogràfic a partir de textos treballats a foc lent i signats per la redacció del diari: Roger Cuartielles, Rut Font, Irene Juárez, María Samblás; amb la direcció de David Guerrero i Jose Polo. Hi ha reportatges, cròniques, entrevistes, cronologies, perfils… a més, a l’espai d’opinió hi ha articles de Genoveva Català, Carme García, Raül Carretero i Joan Sellés.

Tots ells van acompanyats de fotografies signades per fotògrafs com Guillem Urbà, Dan Costa o Jordi Costa i amb gràfics fets per Xavi Paisal, qui també s’ha encarregat de la maquetació.

Homenatge a Vicenç Fernández i Sento Masià, Personatges de l’Any 2020

Viu Molins de Rei entrega, coincidint amb l’Anuari, el premi Personatge de l’Any a persones que han destacat per algun motiu al llarg del curs anterior. Enguany, però, s’ha decidit canviar el format: després d’expressar la idea als socis del diari, s’ha decidit fer un premi a títol pòstum i compartit a dues persones víctimes de la Covid-19: Vicenç Fernández i Sento Masià.

Així doncs, l’Anuari d’enguany també serà una mena d’homenatge a l’ànima de l’Associació de veïns del barri del Canal i a l’artista i docent molinenc.

Més enllà de la pandèmia

Tot i ser un document gairebé monogràfic i trencar amb les seccions clàssiques del periodisme, hi ha un espai reduït de pàgines per analitzar tot el que va més enllà de la pandèmia, com per exemple el ‘nou’ pacte de govern a l’Ajuntament o la finalització de la primera fase de les obres de La Carretera, per exemple.

Tot plegat també es una mostra de compromís cívic del Viu Molins de Rei amb la ciutadania després de 10 anys d’informació de proximitat. Sense Fira de la Candelera, principal canal de distribució de l’Anuari, i amb la crisi econòmica que afecta també als mitjans de comunicació, ha estat un llibre revista complicat de fer. Però l’any de la pandèmia havia d’estar documentat periodísticament amb el rigor i l’esperit crític de sempre. Comprar-lo també és una forma d’ajudar al diari a continuar endavant, tot i que la millor manera és fer-se soci.

Recomanacions personalitzades