El govern augmenta en més de 2 milions d’euros el pressupost del 2019 per la pandèmia

El pressupost municipal del 2020 s’eleva fins als 32 milions d’euros, un creixement de dos milions d’euros respecte als comptes del 2019 per fer front als efectes econòmics i socials de la pandèmia.

L’alcalde, Xavi Paz, i el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez // Roger Cuartielles

“No deixar ningú enrere”. Aquest és el lema del govern municipal, que aquest dilluns ha presentat els pressupostos 2020 fent gala de l’increment de dos milions d’euros que destinen als comptes municipals en comparació amb els del 2019 a causa de la pandèmia.

En càlculs de l’executiu municipal, representa un increment del 7,1% respecte al pressupost que va aprovar el tripartit independentista al gener del 2019. En total, el pressupost de despeses per al 2020 es xifra en 32.689.959,01 euros i el gruix dels diners es destinen a l’àmbit social i econòmic.

En paraules del regidor de Finances, el postconvergent Jordi Enseñat, l’àmbit d’atenció a les persones –on s’inclouen polítiques de serveis socials- s’endú 7,7 milions d’euros i representa el 24,1% de la totalitat del pressupost. Bona part del pastís també es destina a polítiques d’habitatge, urbanisme i mobilitat, a on hi van uns 7,5 milions d’euros.

En matèria de seguretat ciutadana, el govern municipal destina 1.800.000 euros. Part d’aquests diners els dedica a instal·lar un sistema de vídeo-vigilància a equipaments municipals per valor de 30.000 euros i a remodelar les dependències de la Guàrdia Urbana, entre altres aspectes.

“Pressupostos excepcionals”

“Són uns pressupostos excepcionals per a un moment excepcional”, ha remarcat Enseñat, que ha defensat que la prioritat del govern és la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, així com també la reactivació econòmica del municipi després de la pandèmia. De fet, el regidor ha detallat que a l’àmbit de la reactivació econòmica, el govern destinarà 1,5 milions d’euros, el que equival al 4,8% del pressupost total.

En la mateixa línia han anat les declaracions tant de l’alcalde, Xavi Paz, com del primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, que han defensat que són uns pressupostos amb un marcat accent social i amb capacitat d’ampliació. De fet, tal com ha explicat Sánchez, l’executiu no ha volgut gastar tot el pressupost d’inversions per tal de poder respondre als escenaris que generi la crisi del coronavirus.

En aquest sentit, Paz també ha volgut respondre a algunes de les crítiques que ja han fet alguns grups de l’oposició com la CUP, que han lamentat la reducció del pressupost de Festa Major: “Sabem que la partida potser no està suficientment dotada, però els asseguro que tenim marge de noves aplicacions de romanent i estem a l’espera de saber el tipus de festa que podrem fer”, ha assegurat Paz.

L’alcalde també ha volgut fer gala de la feina feta. “Presentem aquests pressupostos amb els deures fets, amb un Ajuntament sanejat que ens permet disposar d’un romanent de més d’un milió d’euros”, ha dit.

De fet, el govern municipal ha explicat que al proper ple municipal, a banda dels pressupostos, també portarà a aprovació una segona disposició de romanent per valor de més un milió d’euros, i que volen que siguin un “segon pla de xoc” per respondre als efectes de la Covid-19. El romanent són els beneficis que li queden a l’Ajuntament després de fer front a les despeses.

També hi han assistit el regidor de Finances, Jordi Enseñat i el president de l’Àrea de Serveis Centrals i Economia, Miguel Zaragoza, també regidor de Patrimoni // Roger Cuartielles

Inversions per valor de 4 milions d’euros

Un altre dels cavalls de batalla dels nous comptes és, a parer del govern, el capítol destinat a inversions, que es xifra en quatre milions d’euros. Entre les múltiples partides destaquen 210.000 euros en actuacions a la via pública i 673.971 euros en matèria de millora d’equipaments públics.

Un dels equipaments que hi apareixen és el de la nova llar d’avis, on el govern destina 15.000 euros a despeses preliminars d’inversions. L’alcalde, Xavi Paz, però no ha volgut concretar de què es tracta, tot i que ha explicat que ho farà quan se celebri la comissió de seguiment de la nova residència.

En aquest capítol d’equipaments també hi figura la millora de l’edifici de la Guàrdia Urbana, l’arranjament de la coberta del Casal d’avis Primer de Maig i diverses actuacions en instal·lacions esportives com una nova pista de bàsquet al Parc de la Mariona per valor de 13.792 euros.

L’equip de govern també preveu en aquest àmbit començar a desenvolupar el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC) amb una auditoria energètica als edificis municipals i altres actuacions per valor de 130.000 euros. De fet, la CUP ha criticat recentment que el govern “només vulgui destinar el 33% dels diners acoardats a aquest pla”.

Però qui s’endú la major part del pastís de les inversions és el capítol de patrimoni municipal de sòl i habitatge, on l’executiu destina més d’un milió d’euros. El regidor de Patrimoni, Miguel Zaragoza, ha justificat que es tracta d’una reserva de diners que el govern fa en concepte d’indemnitzacions d’expropiacions, ajudes i inversió de nous habitatges.

En el capítol d’inversions també es preveu la urbanització del barri Les Guardioles amb 145.022 euros, actuacions als barris de Muntanya (117.000 euros) i diverses remodelacions de via pública com la del carrer Lluís de Requesens, la del passeig Pi i Margall i la de l’Edifici El Molí, on encara queda una part de l’edifici pendent.

També es preveu la construcció d’una línia d’aparcament al passeig del Terraplè per suplir la manca d’estacionament que hi ha al centre durant el cap de setmana, continuar amb la rehabilitació del Palau dels Requesens i invertir 40.000 euros en els polígons del municipi.

Font: Ajuntament // Elaboració pròpia

El “deute històric” amb el veïnat de Sant Pere Romaní

A banda del capítol d’inversions, l’executiu municipal també ha destacat que els pressupostos del 2020 serviran per acabar amb “el deute històric” que hi ha amb el veïnat del carrer de Sant Pere Romaní, a qui l’Ajuntament els havia d’indemnitzar després que el 2007 haguessin hagut d’abandonar els seus habitatges per risc d’ensorrament. En concret, el consistori destinarà 305.000 euros a indemnitzar els últims quatre veïns que quedaven pendents.

L’alcalde, Xavi Paz, també ha posat en valor que els nous comptes obren la porta a fer realitat l’empresa municipal Molins Energia, a través de la reconversió pública de la societat empresarial de capital mixt ja existent que va servir per portar l’aigua calenta al barri de la Granja, i que ha de servir per gestionar de manera pública el servei de manteniment i jardineria del municipi. “Són els primers pressupostos que ho contemplen”, ha defensat.

Per això, Paz ha convidat l’oposició a donar suport a uns pressupostos “excepcionals” al proper ple municipal de juny, que se celebra aquest dijous i que serà el primer ple presencial després de la pandèmia.

El regidor de Patrimoni, Miguel Zaragoza, en la roda de premsa // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades