La cultura amb aforaments i distància permet celebrar la Festa Major més estranya

Les festes de Sant Miquel han estat marcades pel control dels aforaments i la distància social. La cultura ha estat l’estrella d’una celebració sota la pandèmia de la Covid-19, que ha propiciat algunes absències.

La Festa Major ha estat marcada pel compliment de les mesures de seguretat // Guillem Urbà (@guillemfotografs)

Els molinencs deixen enrere la Festa Major de la Covid-19, la distància, els aforaments i les mascaretes. Una de les celebracions de Sant Miquel més estranyes que es recorden ha destacat per la quantitat d’actes culturals, però res ha pogut dissimular la falta d’alguns dels seus protagonistes com les bèsties de foc i els concerts a la plaça de la Llibertat.

La programació, enmig de la pandèmia del coronavirus, no ha evitat crítiques per part d’alguns veïns que creien que no era el moment adequat per celebrar cap festivitat. D’altra banda, també ha servit per oxigenar la cultura molinenca i part del teixit associatiu després de mesos sense activitat.

La gran majoria dels actes de la Festa Major s’han realitzat en espais descentralitzats i a l’aire lliure, on es pogués controlar l’aforament de les persones. Per accedir a tots els espectacles era necessari inscriure’s prèviament.  D’aquesta manera, l’Ajuntament ha pogut controlar que no se superessin els aforaments i, en cas que es detecti un futur positiu, traçar els contactes que aquest molinenc hagi tingut durant l’acte.

A més, voluntaris i agents cívics s’han encarregat de controlar que els espectadors complissin les mesures de prevenció. El públic s’havia de mantenir assegut durant els actes, ja que les cadires estaven preparades per mantenir les distàncies de seguretat.

Imatge del pregó de la Festa Major 2020 // Rut Font

El pregó de la Festa Major ja es va organitzar sota aquestes mesures, tot i que en un recinte tancat per l’amenaça de pluja. Tota l’activitat va fer referència a l’excepcionalitat de l’any 2020 i de les festivitats preparades. Portaveus de les entitats del municipi van explicar què els feia sentir la Festa Major en un emotiu vídeo.

La cultura als patis de les escoles

Els patis de les escoles i el pati de Ca n’Ametller han sigut els amfitrions per excel·lència d’aquesta Festa Major. Durant el primer cap de setmana els infants del municipi van poder gaudir del ‘Contacontes Dones Empoderades’, precisament al pati de Ca n’Ametller, per conèixer la història de la primera dona africana en guanyar el Premi Nobel de la Pau. Més tard, el barri del Canal va ser l’encarregat de tancar la primera tanda d’activitats.

Una setmana després i coincidint amb els dies que en condicions normals haguessin acollit els actes per excel·lència de la Festa Major, els patis de tres escoles del municipi van reunir la majoria de les activitats. Els més petits van poder gaudir de circ, màgia i dansa urbana a les escoles el Palau, la Sínia i Pont de la Cadena.

Paral·lelament i també dirigit als infants, l’Ajuntament va portar la fira d’atraccions al parc de la Mariona. L’acció va aixecar crítiques a les xarxes socials, però els feriants van explicar que van seguir un estricte protocol de seguretat contra la Covid-19. A més, van reconèixer que feia molts mesos sense poder treballar i guanyar-se la vida. De fet, Molins de Rei va ser la primera fira que es va recuperar a Catalunya.

Sens dubte, el perill de contagi més evident es va produir en un botellot massiu fet la nit de dissabte al polígon Riera del Molí on es van concentrar unes 300 persones. Va ser necessària l’actuació de patrulles de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Mentre els nens gaudien d’espectacles més visuals, els adults han disposat de concerts de diferents gèneres musicals. Així doncs, el repertori va variar des de la música tradicional de Jaume Arnella i les sardanes de la Principal del Llobregat fins al soul i el jazz de Koko-Jean & Tonics.

El Foment, la Peni i l’Ateneu Mulei al peu del canó

Molts dels actes culturals s’han organitzat amb la col·laboració d’entitats locals com l’Ateneu Mulei, la Peni i el Foment Cultural i Artístic. Les dues últimes han organitzat espectacles de dansa i concerts als seus teatres, com per exemple la doble sessió de l’Esbart Dansaire del diumenge 27 a la Peni. Un dels primers actes de les festivitats va ser el concert d’Estel Tort al Foment Cultural i Artístic el dia 18 de setembre.

Els gegants com a constant

Fins al moment de tancar el programa de Festa Major no era segur que en Miquel, la Montserrat, en Bernat i la Candelera poguessin ser partícips de les festes. Al final, els Gegants de Molins de Rei i l’Ajuntament van aconseguir trobar la manera d’organitzar quatre cercaviles i alhora evitar l’acumulació del públic: fer-les per barris i prohibir al públic seguir la comitiva. Una de les principals atraccions de la festa grossa, els gegants, han ajudat a portar certa normalitat.

A més, els molinencs han pogut veure els gegants d’altres municipis en una exposició a La Gòtica. En substitució a la tradicional trobada de gegants, la sala ha acollit als gegants de Les Corts, Martorell i Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres.

Els Grallers de Molins de Rei, que normalment acompanyen als gegants, també han tingut la seva pròpia cercavila.

Els protagonistes més discrets

Tot i l’esforç per celebrar la Festa de Sant Miquel en les actuals circumstàncies, els molinencs han trobat a faltar al Camell, a l’Entxuscat, al Cuc i a les diferents colles de diables.

Tot i això, algunes bèsties de foc han ofert un petit tast del seu esperit de Festa Major. L’Entxuscat va fer una mostra el passat dimecres per presentar la seva bèstia infantil, mentre que els Amics del Camell van despertar el poble a la tradicional hora de les matines.

Sant Miquel sense Miquels, però amb focs

La Festa Major de l’any 2020 va tancar el dia de Sant Miquel en honor al seu patró. En una jornada sense el tradicional Esmorzar dels Miquels, els molinencs van poder gaudir per última vegada dels seus gegants. Va tancar la festa les bromes del showman Pep Callau sobre un escenari mòbil.

Per últim i després d’alts i baixos a l’hora de posar fi a la Festa Major durant els últims anys, dos castells de foc simultanis van tancar les festes entre colors i espurnes.

Recomanacions personalitzades