Molins de Rei enceta “una Festa Major resilient” a la Covid-19

La Peni acull un pregó sense la figura del pregoner habitual a causa de la pandèmia, però amb un vídeo que ha donat protagonisme a diferents entitats del municipi i que ha recordat “l’essència” de la Festa Major convencional. L’alcalde i la regidora de Cultura han animat la ciutadania a gaudir de la celebració amb “responsabilitat” i han afirmat que és una festa segura.

L’alcalde i la regidora de Cultura han estat acompanyats pels portaveus de la majoria de grups polítics del consistori // Rut Font

Encara que no ho sembli, Molins de Rei ja està de Festa Major. No hi ha els carrers guarnits ni l’habitual gentada, però la Festa de Sant Miquel 2020 ja ha donat el tret de sortida. Ho ha fet aquest divendres amb el tradicional pregó, que inicialment s’havia previst al pati de Ca n’Ametller i que finalment s’ha hagut de fer a La Peni pel risc de pluja.

Com era d’esperar en temps de pandèmia, el pregó no ha tingut res de “tradicional”. La figura del pregoner, que habitualment requeia en alguna entitat que havia destacat durant l’any i que l’any passat va anar a càrrec de Els Miquels, ha estat substituïda per un vídeo en què diferents col·lectius del municipi han posat en valor el significat de la Festa Major.

“És una explosió d’art”, destacava la molinenca Laura Munt al vídeo. “És ambient de poble”, afegia Sergi Ruiz des de l’Ateneu Mulei. Les lloances cap a la celebració han estat continues i també les anècdotes i els moments que la festa ha deixat en la retina de molts molinencs i molinenques, com la sortida del Camell i de la resta de bèsties de foc, que enguany no sortiran per culpa del coronavirus.

“Els nervis abans de sortir a plaça són molt emocionants”, ha rememorat des de l’entitat El Camell, Carlota Ruiz. “El correfoc és un dels moments més especials”, ha subratllat també un representant del Consell dels Infants en l’audiovisual projectat.

“La cultura no pot quedar aturada”

Però a banda dels records, el vídeo també ha tingut espai per a reivindicacions i per reflexionar sobre la funció social de la cultura: “La necessitem per viure, la cultura no pot quedar aturada”, ha defensat Josep Bergadà, dels Amics de la Cultura en Viu del Baix Llobregat.

Josep Bergadà durant la seva intervenció en vídeo // Rut Font

De fet, aquest ha estat el leimotiv del pregó d’enguany: fer pinya perquè la pandèmia no esborri la cultura del mapa. “Sabem que hi ha persones que creuen que no hauríem de celebrar Sant Miquel, però hem optat per fer una Festa Major resilient”, ha argumentat l’alcalde, Xavi Paz, que juntament amb la regidora de Cultura han estat els únics que han fet un discurs presencial abans de donar pas als audiovisuals.

La responsable de Cultura, Ainoa García, també s’ha expressat en la mateixa línia. “No us enganyaré, en algun moment he pensat que havíem de suspendre la Festa Major, però la fem adaptada perquè confiem en la ciutadania i perquè defensem la cultura”, ha insistit.

Tot i així, tant Paz com García han fet crides a la responsabilitat: “Hem de gaudir de la festa amb seny i respectant totes les mesures de prevenció, no oblidem que hi ha una pandèmia”. També han recordat que per garantir una Festa Major segura les activitats previstes tenen inscripció prèvia i els aforaments limitats, i que poden patir canvis d’última hora que seran comunicats al web de l’Ajuntament.

La regidora de Cultura, Ainoa García, durant el seu discurs // Rut Font

Amb la Festa Major 2021 a l’horitzó

Però per a molts no és tant la Festa Major d’enguany com la que ha de venir. “No ens queda altre remei que tirar endavant i pensar a poder celebrar la Festa Major de l’any vinent com cal”, reconeixia des de l’Esbart Dansaire, Sandra Bou, en un dels audiovisuals. També ho conpartia Marc Fernández, dels Diables: “Esperem estar tots vacunats l’any vinent i poder fer la Festa Major com sempre”.

Com ells, altres col·lectius del teixit cultural i social de Molins de Rei també han desitjat al vídeo que l’any vinent el coronavirus ja sigui història i que la Festa Major pugui tornar a brillar amb el foc i la llum que la caracteritzen.

De moment, el repte és “mantenir l’essència de la festa”, recordar-ne els bons moments i agafar forces per la del 2021. Però, mentrestant, que soni La Trinca i el seu mític: “Alegria, que és Festa Major” (malgrat tot).

L’acte ha acabat amb la cançó ‘Festa Major’ de La Trinca // Rut Font

Notícies relacionades:

Recomanacions personalitzades