Jaume Arnella recupera el folklore i la música popular catalana durant la Festa Major

El cantant barceloní ha tocat composicions pròpies i cançons tradicionals del folklore català que han retrobat al públic amb les seves arrels. Molins de Rei ha gaudit de la música d’Arnella durant el segon dissabte de la Festa Major 2020 en un concert organitzat per l’Ateneu Mulei.

Jaume Arnella ha tocat temes propis i cançons populars durant la Festa Major // Rut Font

“Fa 50 anys em censuraven aquesta cançó cada vegada que tocava a Lleida o Tarragona. Deien que va en contra de l’exèrcit”, explica Jaume Arnella abans d’introduir La cançó dels macarrons. Just abans de començar a tocar, un cop de vent gairebé li tomba el faristol i no se n’ha pogut estar de dir: “Això és la censura”. Amb anècdotes com aquestes, el folklorista Jaume Arnella ha portat la tradició de la música reivindicativa dels últims anys de la dictadura i de la transició a la Festa Major.

L’artista, que destaca per la seva naturalitat, ha cantat composicions pròpies i temes popular acompanyat de la seva guitarra en una actuació íntima que ha ajudat al públic a retrobar-se amb la tradició catalana.  Entre els temes més coneguts destaquen El Gripau Blau, que ha tocat per “recordar als lluitadors que ja no hi són”, i “l’anticançó de bressol” Son soneta, amb lletra de l’escriptor Ramon Solsona i els acords del propi Arenlla.

El folklorista Jaume Arnella durant la Festa Major // Rut Font

Un toc personal a la vetllada

Arnella ha acompanyat totes les cançons amb una breu introducció on explicava algun detall del procés de creació o alguna anècdota personal. Per exemple, un dels últims temes que ha sonat ha estat un popurri de cançons tradicionals. Abans de tocar-lo ha afirmat que “quan l’orquestra toca un popurri, és que la cosa s’acaba”.

L’artista ha fet aquestes aportacions amb la naturalitat i la connexió amb el públic aconseguida gràcies a 50 anys d’experiència als escenaris. De fet, el públic ha respost amb rialles a les històries d’Arnella i ha acompanyat al cantant picant de mans per marcar el ritme de les cançons.

Tradició i cultura catalana

Jaume Arnella, guanyador de la Creu de Sant Jordi 2001, ha dedicat gran part de la seva carrera en recuperar antigues cançons en català i traduir a la llengua cançons del folk americà. “Arnella ha fet una feina de formigueta d’anar recuperant i expressar cançons que representen la cultura del país”, reflexiona Sergi Ruiz, portaveu de l’Ateneu Mulei, entitat organitzadora del concert.

En referència al concert del dissabte vespre, Ruiz ha destacat l’experiència i la naturalitat de l’artista: “passen els anys i ell segueix desenvolupant aquesta tasca. Ell és així”.

Jaume Arnella davant del públic // Rut Font

Recomanacions personalitzades