La recuperació del camí del riu es completarà per Setmana Santa després d’anys d’obres

Comencen les obres, a càrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament, en un tram de 3,5 kilòmetres entre la riera de Vallvidrera i el terme municipal de Sant Feliu de Llobregat.

Un ciclista al tram de Molins de Rei del riu Llobregat // Jose Polo
Un ciclista al tram de Molins de Rei del riu Llobregat // Jose Polo

Després de diverses actuacions que han arranjat a pedaços algunes parts, tot el camí del riu Llobregat que pertany a Molins de Rei estarà millorat per Setmana Santa. Es finalitzaran d’aquesta manera dècades de forats, vots, males herbes i grans bassals cada vegada que queien quatre gotes.

Aquest dimarts han començat les obres de millora del camí del riu en un tram de 3,5 kilòmetres. El termini d’execució és de quatre mesos i, segons els seus impulsors, estarà llesta per la pròxima Setmana Santa. “Hem de tenir en compte que són un tipus de treball que es pot veure afectat si hi ha inclemències meteorològiques”, ha matisat l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, en roda de premsa.

Les obres requereixen una inversió de 360.000 euros: 270.000 van a càrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i 90.000 són costejats per l’Ajuntament de Molins de Rei. De fet, el projecte forma part d’un ambiciós pla de l’AMB que, amb set milions d’euros, pretén traçar una via ciclable entre el pont del diable de Martorell i la desembocadura del Llobregat al Prat, municipi que ja fa molts anys que ha fet els deures arranjant la seva zona. “Aquest projecte és un orgull per nosaltres perquè és metropolità i traspassa els municipis”, ha dit en aquest sentit el coordinador de l’Oficina Tècnica de l’AMB, Antoni Farrero.

El renovat camí del riu tindrà 3,5 metres d’amplada que barrejarà sorra de riu, rebuig de pedrera i sauló. Serà adequat per passejar, practicar ciclisme o running. De fet, aquest és un dels punts predilectes pels veïns que practiquen aquests esports, sobretot els caps de setmana. “Hem de facilitar que els veïns gaudeixin de la natura”, ha sentenciat l’alcalde.

També hi haurà millores en la vegetació i la gestió del desguàs de l’aigua provinent del reg i la pluja. Per tal de solucionar els problemes que presenta el ferm ara per ara, es construirà una cuneta verda en ambdós marges que “perfilarà els límits del camí i recollirà l’aigua de l’escorrentia”, ha informat l’AMB. Aquesta aigua propiciarà el “desenvolupament de comunitats vegetals pròpies de vores fluvials”. Per últim, es col·locaran murs i basses que potenciaran la “vegetació de ribera” per “incrementar la biodiversitat” i s’impulsaran espais de “descans i zones d’ombra”.

Cronologia de la recuperació del riu

El tram molinenc del Llobregat estarà completament recuperat en uns mesos, però el camí fins a arribar a aquest moment ha estat llarg. L’any 2015 es va finalitzar l’accés a través del barri de la Granja, que evitava que els esportistes utilitzessin el perillós pont del Jacint Verdaguer. Aquell any també es va realitzar la millora del riu entre aquest barri i el municipi d’El Papiol.

Paz i Farrero durant la presentació de les obres del riu Llobregat // Jose Polo
Paz i Farrero durant la presentació de les obres del riu Llobregat // Jose Polo

L’any passat es va fer una de les actuacions més importants: el gual inundable per a ciclistes i vianants que permet connectar amb l’altra banda del riu, Sant Vicenç dels Horts. De fet, les obres que han començat aquest dimarts milloraran l’entorn d’aquella intervenció. Alguns també reclamen una millora en l’accés al riu pel barri del Canal.

Els aiguamolls, l’assignatura pendent

Però l’entorn natural d’aquesta zona té una gran assignatura pendent: els aiguamolls de Molins de Rei, que es troben en un estat deplorable deixats de la mà de Déu. De fet, aquest indret ha generat en més d’una ocasió un interessant debat sobre la intervenció que necessita entre partidaris de repensar-lo i altres que reclamen una actuació urgent.

Sobre aquest tema, Paz ha recordat que ja es va fer una primera actuació per evitar filtracions i ha avançat que l’Ajuntament està “parlant amb l’AMB” per tal que aquesta zona formi part dels “entorns naturals de l’AMB” i es pugui “recuperar l’espai”.

Per tant, des del govern municipal s’aposta per buscar la complicitat d’aquesta administració que, durant els últims anys, ha ajudat a construir la nova biblioteca El Molí, la plaça del Palau, la Zona Esportiva Ricard Ginebreda i la reforma de les avingudes Barcelona i València, en aquests moments en marxa.

Recomanacions personalitzades