Tallen un tram del camí del riu per les últimes obres de millora

El tall és entre Sant Feliu i els Aiguamolls per començar les obres que han d’arranjar el tram entre el muncipi veí i la riera de Vallvidrera, l’últim pendent.

Una part de la riba del Llobregat al pas per Molins de Rei s'ha arreglat recentment // Ajuntament de Molins de Rei
El tram que s’arranjarà s’ubica entre Vallvidrera i Sant Feliu // Ajuntament

Les obres de recuperació del camí del riu s’acosten a la seva fi amb l’arranjament del tram entre la riera de Vallvidrera i Sant Feliu, l’últim que quedava pendent i que ja s’ha començat a arreglar. Per això, des de fa una setmana un tram d’aquesta zona es troba tallat i hi ha un itinerari alternatiu per a vianants, bicicletes, vehicles de serveis i pagesos. Segons l’Ajuntament, l’àrea tallada va del límit amb Sant Feliu fins als Aiguamolls amb una alternativa de pas pel camí adjacent a la B23.

Les últimes obres de millora del camí es focalitzen en uns 3,5km d’extensió que esperen estar enllestits per Setmana Santa i que suposaran arxivar dècades de forats, vots i males herbes a la zona. El camí es renovarà amb sorra de riu, pedra i sauló per fer-lo més transitable tant per a vianants com per a bicicletes. De fet, el projecte és part d’un ambiciós pla de l’AMB, que amb set milions d’euros vol traçar una via per a bicis entre el Pont del Diable de Martorell i la desembocadura del Llobregat al Prat.

L’actuació que es fa ara per arranjar el tram molinenc, i que es va donar a conèixer a finals de desembre, suposa una inversió de 360.000 euros. D’aquests, 270.000 els aporta l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els 90.000 restants l’Ajuntament.

A banda de millorar el camí, les obres també volen incrementar la vegetació de la zona, així com millorar la gestió del desguàs de l’aigua que prové del reg de la pluja. De fet, per solucionar els problemes que hi havia fins ara, es construirà una cuneta verda als dos marges del riu per facilitar la recollida d’aigua. La intenció és que després aquesta aigua serveixi per desenvolupar la flora autòctona que correspon a un indret fluvial com aquest. També es preveu instal·lar murs i bases per permetre la proliferació de vegetació de ribera i al mateix temps fer crèixer els espais d’ombra.

Tot i que l’horitzó per tenir llestes les obres sigui Setmana Santa, el periple per arribar fins a la fi de la recuperació ha estat llarg i tortuós. El procés de millora de l’entorn va arrencar l’any 2015 amb l’obertura d’un accés al barri de la Granja per evitar el perill que suposava accedir al riu pel pont de Jacint Verdaguer. De fet, aquell any també es va millorar el tram del riu entre el barri de la Granja i El Papiol, i més tard es va habilitar un pas inundable per a ciclistes i vianants per connectar amb la banda del riu que dona a Sant Vicenç dels Horts.

Però l’assignatura pendent a hores d’ara continua sent els aiguamolls. De fet, les divergències entre els partidaris de repensar la zona i els que defensen només fer-hi un manteniment millor encara continuen presents.

Recomanacions personalitzades