Obert el nou accés al riu Llobregat pel barri de La Granja

Molins de Rei ja té habilitat un nou accés al riu Llobregat pel barri de la Granja. L’adequació d’aquest pas, destinat a bicicletes i vianants, ha estat possible gràcies a una inversió de 50.000 euros, que també ha servit per ordenar l’aparcament posterior a l’escola La Sínia. Durant les pròximes setmanes s’iniciaran les obres per millorar el camí del riu. 

Imatge del nou accés al riu Llobregat // Jose Polo

Imatge del nou accés al riu Llobregat // Jose Polo

Menys d’un any després del seu anunci, el nou accés al riu Llobregat adreçat a bicicletes i vianants ja és una realitat. Després d’una inversió d’aproximadament 50.000 euros, Molins de Rei diposa d’una connexió al riu segura a l’oest del municipi. Està situada al barri de la Granja i s’ha fet adequant un accés ja existent però malmès per la deixadesa i el pas del temps. A més de l’accés, s’ha millorat l’entorn amb la neteja de la brossa que hi havia acumulada i la retirada dels canyissars. També s’ha creat un camí gràcies a unes dunes de sorra que serveix per separar el trànsit de vehicles motoritzats amb el de bicicletes i vianants.

“És un projecte llargament reclamat per la gent que si volia accedir a peu o en bicicleta al Llobregat només podia fer-ho a través del pas perillós de Jacint Verdaguer o els accessos del barri del Canal”, assegura l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). “Aquesta actuació amplia les possibilitats de lleure dels ciutadans i, al mateix temps, recupera alguns espais naturals importants per la vila”, afegeix el primer tinent d’alcalde i regidor d’Esports, Xavi Paz (PSC). Les obres han tingut un cert retard perquè el ministeri de Foment “ha trigat molt a donar el permís per fer les obres”, segons assegura l’alcalde. I és que al passar per sota del pont de l’autopista, es requeria l’autorització del govern.

Aquesta és una de les dues obres previstes per millorar de l’entorn del riu Llobregat. La segona és la millora del camí del riu, anunciada el mes de març, i que es començarà a fer durant les pròximes setmanes. S’actuarà en el tram entre el barri de la Granja i El Papiol. A més d’actuar sobre el camí, s’incorporarà senyalítica nova seguint els mateixos criteris dels municipis del voltant.


Tot i la dignificació de l’espai de l’accés al riu, encara queda molta feina per fer en l’entorn de la riera de Vallvidrera. De fet, a pocs metres de les noves obres, es poden trobar zones de canyes sense netejar, en un espai poc cuidat.

S’han estudiat algunes actuacions sobre aquest entorn immediat però segons ha pogut saber Viu Molins de Rei han estat descartades en un primer moment. En cas de retirar el canyissar per complet es tem que aquest pugui tornar a rebrotar ràpidament. “No podem gastar diners quan sabem que en pocs dies tornaria a créixer”, indiquen fons municipals a aquest diari. Arrencar d’arrel aquestes plantes seria una inversió que, de moment, des de l’Ajuntament no es vol assumir. A més, s’intueix que una neteja de la zona a fons podria fer baixar molta més aigua en cas de tempesta, afegint més risc a una zona que ja és inundable.

Ja fa anys que alguns partits com Iniciativa plantejaven allargar el Parc Natural de Collserola fins al riu Llobregat a través d’aquesta localització. De fet, entitats com Mediviu també han reclamat una remodelació de la zona de forma activa. De moment, però, les actuacions que dignifiquin per complet aquest espai d’entorn natural de Molins de Rei hauran d’esperar.

Recomanacions personalitzades