L’Àrea Metropolitana canviarà el càlcul del tribut metropolità per abaratir el seu cost

L’AMB ha aprovat una modificació de l’ordenança del tribut metropolità, segons la qual els càlculs per determinar la quantitat a pagar es faran sobre el valor cadastral del 2005. Això contribuirà a abaratir l’import.

Dos trens passant per l’estació de Molins de Rei // Arxiu — Jose Polo

En el context de mala maror que s’ha generat entre alguns molinencs després que el primer pagament del tribut metropolità es fes efectiu, l’Ajuntament de Molins de Rei ha anunciat canvis en els criteris per calcular l’import que s’haurà de pagar aquest any per segona vegada. La modificació consisteix en basar-se en els valors cadastrals que tenien el conjunt de béns immobles l’any 2005.

La variació ha sorgit, segons afirma el consistori en un comunicat, de la proposta que van fer 17 municipis que es van incorporar el preu de la zona 1 en la majoria dels bitllets l’any passat. Aquestes localitats, entre elles Molins de Rei, han aconseguit que el Consell Metropolità de l’AMB aprovés el canvi en els criteris de càlcul.

L’executiu molinenc confia que “el nou càlcul podria suposar una reducció de la quota a pagar de cara al 2020”. Ara bé, des del govern municipal del PSC, de moment, volen ser prudents i prefereixen no quantificar el valor d’aquesta rebaixa.

Cal destacar que, dels 18 municipis nouvinguts, Sant Cugat del Vallès va ser l’únic que ja el 2019 va facilitar les dades del valor cadastral dels immobles corresponents a l’any 2005, tal com les localitats restants faran a partir d’ara. El cas d’aquesta ciutat va ser molt sonat perquè ni els ciutadans, ni molts grups municipals, entenien com s’ho havien fet els santcugatencs per aconseguir pagar menys.

Més enllà del transport públic

El polèmic tribut metropolità no només costeja el transport públic. Per exemple, també s’encarrega de les millores en el riu Llobregat, les platges metropolitanes i la xarxa dels 51 parcs metropolitans, entre els quals es troba el parc de la Mariona. A Molins de Rei, també ha ajudat a fer realitat obres com la Zona Esportiva Ricard Ginebreda, la plaça del Palau i la nova biblioteca El Molí, entre altres.

El tresorer d’AMB, Lluís Malavia i l’alcalde, Xavi Paz // Arxiu — Jose Polo

D’altra banda, l’Ajuntament recorda que, en referència a l’import del passat 2019, els ciutadans poden presentar reclamacions mitjançant una instància a l’AMB fins al pròxim 16 de gener. A més, la convocatòria d’ajudes municipals per aquells que no poden fer front al tribut estarà oberta fins al 29 de febrer, i es podran realitzar les sol·licituds a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC).

Malestar entre alguns veïns

L’aplicació del tribut, a Molins de Rei i a la majoria de la resta de municipis que no el pagaven fins ara tot i formar part de l’AMB, va generar una crispació reflectida en les queixes d’alguns ciutadans, que denunciaven criteris confusos a l’hora de calcular els imports o la falta d’informació difosa per l’AMB. Una poca transparència que, de fet, el tresorer de l’organització supramunicipal, Lluís Malavia, va reconèixer públicament en roda de premsa després d’una reunió amb l’alcalde Xavi Paz.

L’alcalde va anunciar unes primeres accions que consistien a atorgar ajudes econòmiques per aquells qui no poguessin fer front al pagament. Sembla que aquesta acció no va convèncer alguns habitants, que no volien “caritat sinó justícia”, tal com es pot llegir a l’article d’opinió de la plataforma contrària a l’actual concepció del tribut, que finalment, s’ha constituït sota el nom Stop Tribut AMB.

Veïns disgustats amb el tribut metropolità intervenint al ple municipal // Arxiu — Irene Juárez

Al ple de novembre, Molins en Comú va presentar una moció, que va prosperar, on es denunciava la forma d’aplicació del tribut i evidenciava els errors en alguns càlculs, entre altres.

Recomanacions personalitzades