El nou govern no admet propostes de la ciutadania al pressupost del 2018

Per primer cop s’ha fet Audiència Pública dels pressupostos abans de ser aprovats. Tot i això, cap de les propostes ciutadanes no s’incorporarà als pressupostos. Igual que feia la sociovergència, el tripartit independentista assegura que s’apunta els comentaris de la ciutadania i els tindrà en compte en el futur.

Els assistents a l’audiència van fer propostes, però el pressupost ja està tancat // Jordi Julià

Era una reclamació recurrent tant de CUP com ERC quan eren a l’oposició: presentar el pressupost municipal a la ciutadania en Audiència Pública abans de ser aprovat i no després. Ja el 2012, en la primera Audiència Pública, es va viure una protesta en què els cupaires repartien pamflets on demanaven “una audiència pública més transparent i amb informació prèvia”, reclamant que es fes l’acte abans de l’aprovació per “fer sentir a la ciutadania més implicada en la presa de decisions i no com a simples espectadors”.

Amb l’entrada al govern de CUP i ERC, l’Audiència Pública s’ha fet, efectivament, abans de l’aprovació. Però ha estat un canvi simbòlic, perquè el que han presentat ja estava totalment tancat i cap dels comentaris no es tindrà en compte per al pressupost d’aquest any. El regidor d’Economia, Ramon Sánchez (CDC) argumenta a Viu Molins de Rei que això es deu a la “falta de temps” pel canvi de govern. De fet, l’any ha començat amb els pressupostos prorrogats de l’any anterior. Sánchez justifica que ja és prou plural perquè “incorpora els punts del nou acord de govern entre CDC, CUP i ERC i que sí que estarà obert a negociació al ple municipal amb els grups de l’oposició.

Igual que ja feia la sociovergència, l’equip de govern va dir a la ciutadania que va fer aportacions que s’ho apuntaven i ho tindrien en compte en el futur. Sánchez afegeix que on es podran fer més aportacions serà en les presentacions als barris -tal com també es feia fins ara- i, aquí sí que hi haurà novetat, en unes presentacions sectorials per a cada àrea que seran “molt més detallades i amb més informació”. De fet, la queixa de tots els assistents que han pres la paraula ha estat precisament la falta d’informació i de detall, com ja passava abans.

El pressupost va ser explicat per un regidor de cada partit i l’alcalde. D’esquerra a dreta: Asier Baiona (CUP), l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), Ramon Sánchez (CDC) i Sílvia Guillén (ERC) // Jordi Julià

Els pressupostos s’aprovaran al ple el 22 de març, a l’abril seran les presentacions als barris i al maig les sectorials. Segons el regidor d’Economia, aquestes presentacions sectorials, tot i estar centrades en explicar el pressupost del 2018, serviran ja per recollir les propostes per al 2019 i no es farà cap procés específic abans de l’aprovació. “Ja tenim poc temps perquè al juliol ja ha de quedar tancat el pressupost del 2019 per poder arribar bé al 15 d’octubre per aprovar-ho conjuntament amb les ordenances fiscals”, indica.

D’altra banda, els pressupostos participatius Som Barris, que tot i tenir aquest nom només es centren a decidir petites actuacions en l’espai públic, traslladaran les propostes que no s’adaptin als requisits de Som Barris com a propostes per als pressupostos generals. Seguint el que demanaven les associacions de veïns, el Som Barris es passa a fer cada dos anys i així podrà duplicar el pressupost.

La ciutadania no s’interessa

Aquest acte al llarg dels anys no havia aconseguit atreure el públic, tret de la primera edició. Aquest any tampoc ho han aconseguit. L’acte, celebrat a la Federació Obrera el passat 6 de març, va reunir a només 25 persones, 17 sense comptar tècnics municipals ni regidors del govern. I si a més s’exclouen les persones vinculades a partits polítics, els assistents es podien comptar amb els dits d’una mà. Això sí, van superar les edicions en què només va preguntar una persona.

La majoria dels assistents eren de l’Ajuntament o vinculats a partits polítics // Jordi Julià

Entre els punts del nou pressupost que va destacar el govern hi ha que s’inclou la possibilitat de finançar la nova residència de gent gran amb diners propis de l’Ajuntament i la posada en marxa de tres equipaments: la nova bibliotecal’Espai Sociosanitari Josep Maria Salas i la reconversió de l’antic institut Lluís de Requesens en espai per a entitats -un ús que teòricament s’hauria d’haver decidit en un procés participatiu-. També inclou iniciar la reforma de la Carretera i la rehabilitació de la façana del Palau de Requesens.

L’alcalde va destacar que “sempre hem estat al capdavant en inversió social i ara l’incrementem un 20%”, que s’augmenten les polítiques d’ocupació amb els plans d’ocupació propis i les polítiques de reactivació econòmica, i es garanteixen el Pla de Gent Gran i el Pla Educatiu. “Tot, mantenint el compromís de no apujar els impostos per sobre de l’IPC”, va recordar Joan Ramon Casals.

Poca difusió i informació

Totes les persones del públic que van intervenir van parlar de falta d’informació: tant de la poca difusió de l’acte com que no els havien entregat documentació per analitzar-lo. “Me n’he assabentat per casualitat”, va dir una veïna que va demanar més activitats per a la gent gran, equipaments oberts als matins i una oferta de cursos i tallers públics a preus més assequibles.

Dues associacions de veïns van prendre la paraula // Jordi Julià

També van fer preguntes dos presidents d’associacions de veïns: Alex Herrero, de l’Associació de Veïns de La Pau i Riera Nova, i Pere Royo, de la Rierada. Herrero va lamentar la falta de difusió de l’acte, va demanar més facilitat per sol·licitar ajuts a la rehabilitació d’edificis, més pressupost per al manteniment forestal i ajuts per a la gent jove per marxar de casa. Royo va demanar que els facilitessin la consulta del pressupost, i va expressar la disconformitat amb unes obres que s’han fet a la Rierada.

Des de Ciutadans van coincidir a dir que faltava informació // Jordi Julià

La quarta pregunta va ser d’una noia que anava acompanyada de membres de Ciutadans que es va queixar al govern: “Parleu molt de la reforma de la Carretera però hi ha molts carrers en un estat deplorable, la roda no s’adhereix a l’asfalt i un noi va tenir un accident en moto i es va trencar la clavícula”. Igual que els altres, també es va queixar de la falta d’informació.

[Ajuda’ns a fer notícies com aquesta fent-te soci de Viu Molins de Rei.]

Recomanacions personalitzades