Escàs interès per l’audiència pública de presentació del pressupost municipal

La presentació del pressupost municipal en audiència pública aconsegueix reunir a menys de deu ciutadans. El nombre de regidors i personal de l’Ajuntament supera al d’interessats per conèixer de primera mà els números del pressupost aprovat fa prop de dos mesos.

L'audiència pública no va cridar l'atenció dels molinencs aquest cop // David Guerrero

L’audiència pública no va cridar l’atenció dels molinencs aquest cop // David Guerrero

La sala d’actes de la Federació Obrera va acollir una desangelada presentació del pressupost municipal en audiència pública. Una trentena de persones van assistir a l’acte, dels quals una vintena eren tècnics municipals, regidors, càrrecs de confiança i membres de les executives del PSC i CiU. Menys de deu ciutadans són els que van respondre a la crida per poder conèixer de primera mà el pressupost de l’Ajuntament per aquest 2013.

Era la segona vegada que es realitzava aquest acte participatiu, després de fer l’experiència per primer cop l’any passat en una Sala Gòtica plena de molinencs interessats per l’acte. Per això, vista la resposta de l’any passat, el fracàs d’assistència d’enguany va sorprendre a tots els presents.

Pressupost social

L’objectiu de l’acte era oferir als molinencs l’oportunitat de conèixer com es reparteixen els recursos públics en el pressupost municipal, quines són les prioritats de l’equip de govern i poder realitzar un debat obert a la ciutadania. L’alcalde, Xavi Paz, va desgranar els punts més importants del pressupost deixant clar que “hi ha línies mestres que no es poden sobrepassar”. En aquest sentit, Paz va destacar la feina feta pel Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica i les propostes que havien sorgit d’aquelles trobades per després traslladar-les al pressupost. “S’ha fet amb la gent i per a la gent”, va assegurar l’alcalde.

Joan Ramon Casals, Xavi Paz i Ferran Espinosa van explicar els detalls del pressupost // David Guerrero

Joan Ramon Casals, Xavi Paz i Ferran Espinosa van explicar els detalls del pressupost // David Guerrero

El regidor de Finances, Ferran Espinosa, va qualificar la feina feta com “el millor pressupost possible en el pitjor context possible per als ajuntaments” ja que la situació econòmica que ofega a les famílies també està afectant als ingressos dels municipis. El primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va anar més enllà a l’hora de definir el pressupost municipal i va arribar a assegurar que “és el pressupost més social de la història de Molins de Rei”.

Més enllà dels números

Com ja va passar l’any passat, un cop feta l’explicació sobre el pressupost, els assistents van aprofitar per realitzar les seves preguntes. El públic es va interessar principalment per qüestions que afecten el manteniment de l’espai i els equipaments públics. Un dels assistents va insistir, per exemple, en la “deixadesa” existent al barri de Bonavista i de l’estat de les instal·lacions del Mercat Municipal. La necessitat de millorar la disciplina viària en punts com el carrer Josep Folqué i la convivència a zones on els joves es reuneixen els caps de setmana a la nit, com el parc de la Mariona, van ser algunes de les queixes que es van exposar a l’acte.

Visites als barris

Vist el poc èxit aconseguit a l’audiència pública, l’alcalde i l’equip de govern visitarà durant les properes setmanes els barris per explicar el pressupost i conèixer de prop les inquietuds de la ciutadania. La intenció, segons fonts municipals, és recollir propostes, suggeriments i debatre les necessitats de cadascun dels barris de manera més directe i escoltar in situ la veu dels veïns per millorar la gestió i l’atenció a cada zona. La primera trobada tindrà lloc aquest dilluns 21 de gener al barri del Canal a les 19.30 hores al casal d’avis Primer de Maig.

Recomanacions personalitzades