L’ampliació de voreres guanya el procés participatiu sobre la reforma de la Carretera

L’opció C (voreres amples) ha estat la més votada amb un 35,74% dels vots. Les tres propostes queden gairebé empatades.

Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Laura Soto han presentat els resultats // Jordi Julià

Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Laura Soto han presentat els resultats // Jordi Julià

Les avingudes de Barcelona i València deixaran de ser una carretera per convertir-se en un passeig. Així ho ha votat una majoria (molt ajustada) de veïns de Molins de Rei. 659 persones (un 35,74%) han triat l’opció C, que proposa eliminar un dels dos carrils destinats a aparcament i fer servir aquest espai per eixamplar les voreres. Cada vorera creixerà 1,10 metres, passant dels 3,40 actuals aproximadament fins als 4,50 metres.

Pel que fa als carrils destinats a circulació, quedaran exactament igual que ara: dos carrils de 3,35 metres cadascun. Ara tocarà treballar en un projecte definitiu, però en principi els aparcaments es concentraran només a la banda més propera al Centre Vila, on també està previst que hi hagi els contenidors, tot i que l’Ajuntament es va comprometre a estudiar posar-ne també a l’altra banda i a trobar ubicacions alternatives per a les 58 places d’aparcament que es treuen.

Aquesta serà l’opció que es farà perquè ha estat la més votada, però per molt poc. L’opció A, que proposava mantenir la configuració actual, s’ha quedat a 44 vots de la victòria: n’ha obtingut 616, cosa que representa un 33,41%. I l’opció B, que plantejava fer un carril bici, ha tingut 569 vots, un 30,86%. Els vots en blanc han estat 10, un 0,5%.

La victòria de les voreres amples s’ha viscut amb certa sorpresa a l’escrutini públic a la sala de plens de l’Ajuntament. El suport públic s’havia concentrat en les altres dues opcions: la A en el cas de la immensa majoria de botiguers de la Carretera i la B en el cas de tots els partits de l’oposició.

“És l’única opció que no havia rebut suport organitzat. Ha guanyat l’opció de la gent que creu que la Carretera ha de ser un lloc de trobada, agradable, de passeig, amb voreres més amples i amb un espai públic de qualitat”, ha valorat el primer tinent d’alcalde, el socialista Xavi Paz. Uns resultats “molt més ajustats del que esperàvem”, segons l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC).

8,82% de participació

Han votat 1.854 persones de les 21.012 que ho podien fer, cosa que representa un 8,82% de participació. “Aquests processos es consideren un èxit si mobilitzen a un 3% de la població”, ha assegurat la regidora de Participació, Laura Soto (CDC), per qui “s’han superat totes les expectatives”. L’alcalde ha afegit que el procés ha servit al govern per “aprendre molt” i serà “molt útil de cara al futur”.

La xifra del 8,82% és molt superior al que havia aconseguit el mateix Ajuntament amb els pressupostos participatius, quan es va mobilitzar només un 2,5% del cens, amb la meitat dels vots provinents d’alumnes dels instituts. Amb la mateixa eina de vot que s’ha fet servir per a aquestes votacions, Eikratos, fa una setmana es van fer unes votacions similars a Mollerussa amb una participació lleugerament superior: un 10% del cens. Un altre projecte comparable, salvant les distàncies, és el referèndum de la Diagonal de Barcelona del 2010, que es troba a més distància: va votar un 12,17% del cens. En canvi, ha superat la participació en la consulta que l’equip de Manuela Carmena ha fet per preguntar sobre la mobilitat de Madrid, on ha votat un 7,85% del cens.

Encara que les votacions han quedat molt ajustades, el  cens de botiguers no empadronats a Molins de Rei, que finalment no s’ha inclòs en els resultats, no hauria tingut cap efecte. Només cinc persones han participat per aquesta via, tots ells decantant-se per l’opció A.

Tot i que la plataforma de vot ho permetia, no es podrà saber si els veïns de la Carretera preferien una opció diferent. El responsable d’Ekratos, l’eina que s’ha fet servir per les votacions, ha dit que és possible enregistrar el domicili del votant amb finalitats estadístiques, però com que l’Ajuntament no ho va demanar no es podrà saber.

Sí que es pot saber el número de votants per sexe: un 52’91% de dones i un 47’09% d’homes. També que un 70% dels vots s’han fet per internet i que les franges d’edat que més han anat a votar són entre els 36 i els 55 anys, i els que menys, de 16 a 25 anys.

Recomanacions personalitzades