El Pla d’Equipaments s’aprovarà deixant obert el futur d’alguns espais

L’entrada al govern de CUP i ERC ha fet replantejar el Pla d’Equipaments de Molins de Rei. El procés participatiu ha rebut 298 propostes, però només se’n consideren viables 30. El pla s’aprovarà al gener però no definirà els usos dels espais que han generat debat, com l’antic institut, l’antiga biblioteca i les plantes inferiors del Molí. Hi haurà processos participatius específics per a cadascun d’aquests espais.

La planta baixa tampoc té un ús definit // Jordi Julià

La planta baixa del Molí és un dels espais que no tenen ús definit per als quals es planteja un procés participatiu específic // Arxiu – Jordi Julià

Encara que no consti per escrit al pacte de govern del nou tripartit independentista, una de les mesures acordades és la redefinició del procés participatiu del Pla d’Equipaments. És una mesura que ja va fer pública ERC que havia estat negociant. Els republicans van demanar d’aturar-lo per fer un procés participatiu més obert que el que hi havia plantejat. La participació dissenyada per la sociovergència es va fer un cop el pla ja estava redactat i deixava molt poc marge, no incloïa votacions i pretenia, en paraules de la regidora de Participació, Laura Soto (CDC), saber si s’havien “deixat alguna cosa”.

La setmana passada, quan ERC havia acceptat entrar però la CUP encara no, el govern llavors interí de CDC en solitari va avançar aquesta redefinició, tot i que donava per bo al mateix temps el procés participatiu que ja s’ha fet, que va recollir propostes del 9 al 27 d’octubre. L’alcalde, Joan Ramon Casals, es va mostrar “molt satisfet” de la participació que ha tingut. Han rebut 146 propostes als tallers i 152 a la web. Moltes d’elles han vingut per part d’entitats implicades que reclamaven espais adequats per poder fer les seves activitats.

De les 298 propostes, només n’hi ha 30 que consideren “molt viables”, segons la regidora de Participació, Laura Soto. Assegura que això es deu a que hi ha “moltes duplicitats i propostes que no tenen a veure amb els equipaments”. Segons l’Ajuntament, de les 29 accions del pla, 20 han quedat validades pel pla i 8 han generat debat. I aquí ve el canvi de plantejament: algunes accions d’aquest procés participatiu s’incorporaran, però els punts que han generat debat quedaran oberts. El pla s’aprovarà dient que l’ús d’aquests espais s’haurà de definir en nous processos participatius que es faran més endavant.

L'alcalde, Joan Ramon Casals, i la regidora de Participació, Laura Soto (CDC), van presentar els reultats del pla la setmana passada // Jordi Julià

L’alcalde, Joan Ramon Casals, i la regidora de Participació, Laura Soto (CDC), van presentar els resultats del pla la setmana passada // Jordi Julià

Molí, biblioteca, institut i Espai Mariona

Entre els espais que va dir Casals explícitament que es podria fer un procés participatiu específic hi ha El Molí: mentre avancen les obres per fer la nova biblioteca als pisos superiors, encara no s’ha definit el destí de les plantes inferiors. I l’espai que deixarà buit l’actual biblioteca també podrà quedar obert: el document tècnic proposava un centre de creació audiovisual, però el Centre Excursionista de Molins de Rei ha plantejat tenir-hi la seva seu.

Altres punts que també poden quedar pendents de definir són l’antic institut Lluís de Requesens i la carpa de l’Espai Mariona. De fet, aquests espais ja eren dels pocs que quedaven oberts pel procés participatiu que ja s’ha realitzat, però sembla que no ha estat suficient. “Hauríem de fer uns debats amb més profunditat”, va indicar Casals, proposant que aquests processos es facin en els 3 o 6 mesos posteriors a l’aprovació inicial del pla.

En qualsevol cas, Casals assegura que això no vol dir que reneguin del procés participatiu que ja han fet. “L’objectiu principal era que la gent conegués les propostes tècniques i escoltar el que ens diguessin i això ho hem aconseguit”, va afirmar.

Recomanacions personalitzades