Un 5,1% de la població vota als pressupostos participatius per barris

1.132 persones han votat al segon Som Barris. És el doble de vots que l’any passat, tot i que el nombre de persones mobilitzades al procés participatiu ha crescut un 14%. Algunes propostes escollides s’assemblen a actuacions ja previstes, com la urbanització al voltant de la Casa del Canal de la Infanta.

El tinent d'alcalde, Xavi Paz; l'alcalde, Joan Ramon Casals; i la regidora de participació, Laura Soto, van presentar els resultats // Jordi Julià

El tinent d’alcalde, Xavi Paz; l’alcalde, Joan Ramon Casals; i la regidora de participació, Laura Soto, van presentar els resultats // Jordi Julià

Els pressupostos participatius Som Barris passen de mobilitzar un 2,5% de molinencs a arribar a un 5,1%. És el que s’havia proposat la sociovergència per a aquesta segona edició: superar el discret nombre de vots que van aconseguir en la primera edició. El canvi no s’ha degut tant a mobilitzar més persones, sinó que s’han rebut més vots i menys propostes. S’ha corregit el problema de la primera edició: la gent va participar més en la fase de recollida de propostes que en la fase de votacions. Per això aquest any no han fet gaire difusió de la primera fase.

“Hem superat les nostres pròpies expectatives”, assegurava l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) a l’hora de donar a conèixer els resultats. Si l’any passat van ser 565 veïns els que van votar, aquest any ho han fet 1.132 persones: justament el doble. Però la xifra d’aquest any no queda tant lluny del nombre de persones que van formar part del procés participatiu el 2016: llavors 991 veïns van participar al Som Barris, ja fos fent propostes o votant-les. Així doncs, l’augment real de gent que ha participat d’una manera o altra ha estat del 14%.

Mentre que l’any passat qui més va votar va ser el Canal, aquest cop ha liderat el Centre Vila. De 47 vots ha passat a 209. El Canal ha quedat en segon lloc, amb 184 vots. La majoria -93- a través de l’Associació de Veïns. El següent és una altra part del mateix barri: el Pont de la Cadena -corresponent a la zona coneguda com Llave de Oro– amb 136 vots. Per contra, on menys vots hi ha hagut ha tornat a ser als barris de muntanya: a Vallpineda no ha votat ningú, a la Rierada ho han fet 4 persones i a Sant Bartomeu, 20. Can Graner ha tingut resultats semblants, amb 15 vots.

Per resoldre el cas de Vallpineda, l’Ajuntament “parlarà amb l’Associació de Veïns per decidir quina de les tres actuacions proposades es fa”, va explicar la regidora de participació, Laura Soto (CDC). El mateix s’haurà de fer a la Rierada: han quedat empatades la proposta de l’Associació de Veïns i la dels veïns. En molts casos les actuacions no arriben a l’import assignat per cada barri, que en total sumen 250.000€ -els mateixos que l’any passat tot i que el pressupost municipal ha crescut-. Tot i això, a l’únic barri on es farà més d’una acció serà a Bonavista, ja que hi ha molta diferència entre els 26.000€ assignats a la zona i els 15.000€ que costa l’opció guanyadora (posar aparells per a exercicis en diferents punts del barri). També parlaran amb l’Associació de Veïns què fan amb el que queda.

Votacions Som Barris 2017

BarriVot onlineVot OACVot ass. veïnsVot institutsVot nulTOTAL
Bonavista / Torrent Hospital / Font Casats561139382
Can Graner10131015
Centre Vila1582001912209
El Canal63093820184
La Granja71140191105
La Rierada400004
L'Àngel / Torrent de l'Hospital412444394
Les Conserves / Carretera771013192
Pont de la Cadena98109163136
Riera Bonet / Carretera4904572103
Riera Nova - La Pau593187188
Sant Bartomeu de la Quadra11303320
Vallpineda000000
TOTAL68854235106491132
Font: Ajuntament de Molins de Rei

Accions semblants a les planificades

Hi ha actuacions que s’assemblen molt a les que ja estava previst fer. És el cas de la guanyadora, per golejada, al Pont de la Cadena. Amb 71 vots -mentre que les altres actuacions han tingut entre 10 i 20 vots- els veïns han votat en massa per l’actuació proposada pel propi Ajuntament anomenada “Arranjament vegetal i ampliació de la vorera del carrer Verge del Pilar al voltant de la caseta annexa de les comportes”. Pot semblar que l’actuació es refereix a enderrocar l’annex de la casa del Canal de la Infanta per ampliar la vorera i arreglar la zona de parc que hi ha. Però aquesta és una actuació que ja és als pressupostos ordinaris del 2017, i que ja està planificada.

Preguntat sobre aquesta actuació, l’equip de govern va detallar que, mentre que el que ja estava projectat és arreglar la zona entre l’edifici en qüestió i l’avinguda de València (la Carretera), la zona a la qual es referien per als pressupostos participatius és la que hi ha darrere l’edifici, en direcció al barri del Canal. “Els tècnics ens van dir que amb l’enderroc quedaria obert un nou espai al darrere que quedarà a la vista. Millorarem l’aspecte d’aquesta zona nova”, va explicar l’alcalde, explicant que s’està esperant a tenir les comportes soterrades per poder enderrocar l’edifici.

Per Xavi Paz l’elecció d’aquesta proposta o la que s’ha triat al Centre Vila d’arreglar la plaça de davant la Peni (la plaça Mercè Rodoreda) és una mostra que “la ciutadania està indicant en quins punts no hem sabut fer que els espais públics quedin prou arreglats” i la del Canal de la Infanta en concret, un exemple d’“unir una actuació amb una altra per millorar la circulació de vianants”.

El Som Barris s’ha fet en col·laboració amb les associacions de veïns. Alex Herrero, de l’AV La Pau-Riera Nova, va proposar, a la presentació dels resultats, “fer processos cada dos anys per doblar la inversió i poder fer accions més importants” que les actuals. L’alcalde no va tancar la porta a provar-ho com un “experiment”. Herrero també va demanar un termini d’execució real, que els tècnics s’impliquin perquè el resultat s’ajusti al que s’ha votat, i millorar la comunicació de les idees fent servir imatges per identificar els espais. El govern s’ha compromès a intentar acabar les accions abans que acabi l’any.

Recomanacions personalitzades