La nova biblioteca del Molí exposarà una turbina de grans dimensions al vestíbul

Les obres de rehabilitació de la fàbrica del Molí han descobert una turbina doble molt difícil de trobar que es podrà veure sota un terra de vidre. La nova biblioteca obrirà al setembre del 2018.

S'ha trobat una turbina poc freqüent al soterrani molt més gran del que s'esperava // Jordi Julià

S’ha trobat una turbina poc freqüent al soterrani molt més gran del que s’esperava // Jordi Julià

La força de l’aigua que feia moure la fàbrica tèxtil Ferrer i Mora, coneguda com ‘El Molí’, serà present a l’edifici reconstruït, que s’està transformant en la nova biblioteca de Molins de Rei. Fins ara s’han fet les obres per consolidar l’edifici i preparar-lo per acollir la nova biblioteca, recreant la imatge que tenia en el moment que es va construir. Ara vindran dos mesos d’aturada fins que comenci la fase següent -a finals de juny o principis de juliol, segons l’Ajuntament- en què es treballarà en la façana i en fer la biblioteca en si.

En aquesta primera fase, s’ha excavat una part del soterrani, que acull tota la maquinària que feia anar la fàbrica aprofitant la força de l’aigua que encara ara passa per allà a través del Rec Vell. Ja es coneixia que aquesta zona albergava un conjunt de maquinària amb interès, però fins que no s’ha excavat no se n’ha pogut veure la magnitud. I aquesta magnitud ha estat enorme.

Un terra de vidre deixarà veure la turbina per accedir a la recepció // Jordi Julià

Un terra de vidre deixarà veure la turbina per accedir a la recepció // Jordi Julià

La troballa ha estat que una turbina de la qual només se n’havien vist petites parts, ha resultat ser una turbina doble, molt gran i, sobretot, molt estranya de veure. És del tipus Francis, però segons els tècnics municipals, s’assembla poc a les altres. Ja l’han vingut a veure des del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) de Terrassa per fer una primera valoració -van certificar que és molt rara-, però encara no l’han pogut datar. Podria ser de quan es va construir la fàbrica (1858) però també d’alguna de les moltes ampliacions que es van fer al llarg dels anys.

Això ha fet modificar el projecte constructiu de l’edifici. Una part del terra de la planta baixa estarà fet de vidre per deixar veure la turbina al soterrani, al mateix lloc on es va trobar. L’hauran de trepitjar els que vagin al taulell de recepció que hi haurà a la planta baixa, però no els que vagin directament a la biblioteca, que ocuparà la segona i tercera planta. Encara està per decidir què hi haurà a la planta baixa i la primera.

La nau superior s'ha convertit en un espai diàfan amb molta llum i terrasses a les dues bandes // Jordi Julià

La nau superior s’ha convertit en un espai diàfan amb molta llum i terrasses a les dues bandes // Jordi Julià

Exposició però no visita al soterrani

El passat com a fàbrica de la futura seu de la biblioteca tindrà presència a l’edifici en forma d’exposició, segons ha avançat el regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC). Encara no està definit on, però “s’intentarà que sigui a l’edifici annex perquè es pugui visitar de manera independent de l’obertura de la biblioteca”. La planta superior de l’annex acollirà una aula d’estudi, amb la idea que pugui obrir quan la biblioteca estigui tancada, i una sala d’actes per fer presentacions de llibres o cinefòrum amb condicions més dignes que les actuals.

Tot i això, no entra en els plans actuals ensenyar tota la maquinària del soterrani més enllà de la turbina doble. Aquesta és una idea que apuntava l’informe històric encarregat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) com a pas previ a la rehabilitació. El text proposava fer “un circuit de visita pública a aquests espais d’indubtable interès ja que permetrien visualitzar in situ els diferents sistemes i processos de generació d’energia que estaven a la base del funcionament de la fàbrica”. A més, lliga amb l’origen de Molins de Rei: a la mateixa zona hi ha els molins fariners que van donar lloc al poble.

Els accessos al soterrani des de l'antiga foneria estan coberts de runa // Jordi Julià

Els accessos al soterrani des de l’antiga foneria estan coberts de runa // Jordi Julià

L’accés a aquest espai es feia des de l’antiga foneria, construïda entre 1900 i 1917, que s’ha enderrocat com a part de les obres de la biblioteca. Des del 2015, l’enderroc de l’edifici ha deixat l’accés a la intempèrie i els plans de l’Ajuntament són convertir-ho en una part més de la plaça.

La nova biblioteca, al setembre del 2018

La urbanització de l’entorn serà un dels treballs que es començaran a fer a partir d’ara, juntament amb arreglar la façana i posar els elements de la biblioteca en si. Formarà part de la segona fase, de la qual s’està fent l’adjudicació i començarà entre finals de juny i principis de juliol. La previsió amb què treballa l’Ajuntament és que pugui obrir al setembre del 2018, un any després del que es va anunciar al principi.

La segona planta de l'edifici, la primera de la biblioteca, tindrà zona infantil a l'esquerra i zona general a la dreta // Jordi Julià

La segona planta de l’edifici, la primera de la biblioteca, tindrà zona infantil a l’esquerra i zona general a la dreta // Jordi Julià

Encara que ara sigui un edifici buit, en aquest moment és molt més fàcil intuir la forma que tindrà l’equipament. S’ha buidat l’interior de la majoria de l’edifici, tret d’algunes zones annexes on encara es pot veure com de compartimentat estava i el cau de brutícia en què s’havia convertit. La transformació més clara és a la nau superior, que té tota la teulada nova i s’ha reduït per tornar a l’estructura de 1858, donant lloc a unes terrasses a banda i banda de la nau.

Un altre dels canvis més evidents és la façana que dóna al carrer del Molí, que s’ha eliminat i en un futur tindrà vidre i fusta i té ja l’escala d’incendis, que als pisos de la biblioteca serveixen per connectar els dos pisos que ocupa entre ells. A l’altra banda, la que dóna al carrer Pere Calders, ja hi ha l’escala principal i els forats per als ascensors, on si tot va bé d’aquí un any i mig els veïns de Molins de Rei ja podran pujar i baixar per fer servir l’anhelada biblioteca.

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades