Xavi Foj, primer català en cotxes a la seva vintena participació al Dakar

L’any en que fa vint participacions, el pilot molinenc aconsegueix ser el primer català a la categoria de cotxes del ralli més dur del món.

Xavi Foj arribant a Buenos Aires

Xavi Foj arribant a Buenos Aires

Tot i que els grans mitjans catalans no s’han fet especial ressò de la seva proesa, el pilot de Molins de Rei Xavi Foj és el primer català de la categoria de cotxes del Dakar 2011 al finalitzar 19è a la general. Jo ho deia Carlos Gardel, que va passar gran part de la seva vida a la mateixa ciutat d’on ha sortit i ha finalitzat aquest Dakar (Buenos Aires), “que vint anys no és res”. Xavi Foj ha arribat a la vintena participació al raid en un dels seus millors moments de forma aprofitant l’experiència acumulada. Veure com un motorista es mor als seus braços al 1997 o sortir de Paris amb el camió de la feina al 1991 li ha servit per ser un dels pilots més madurs de la competició, un d’aquells que saben on poden arriscar i on és millor adoptar una estratègia conservadora.

La competició és va iniciar amb problemes amb l’homologació del seu Toyota Land Cruiser. La marca japonesa no va presentar els papers necessaris a la Federació Internacional d’Automobilisme i Xavi Foj no ha pogut participar a la categoria de cotxes de sèrie. Tota una llàstima ja que si ho hagués fet seria el segon de l’anomenada T2.

Lluny d’adoptar una actitud derrotista per haver de competir amb prototips molt superiors al seu vehicle de sèrie, Foj es va marcar un nou objectiu, quedar entre els vint primers de la general. Després d’un parell d’etapes de transició sense gaires dificultats, Foj va arribar a fer trams més ràpids que els líders de la cursa durant la tercera etapa amb un cotxe a hores llums dels de Sainz o el campió Al-Attiyah. La regularitat mostrada durant la quarta, ha estat el màxim exponent del seu pilotatge durant tot la cursa.

Les primeres dunes de la cinquena etapa han portat a Foj a llançar-se per baixades de 3.000 metres amb la sisena marxa posada i l’embragatge i els frens del seu Land Cruiser força tocats.  Durant la sisena etapa un camió es va endur el seu cotxe per davant però res, absolutament res, ha estat capaç d’aturar al molinenc en la seva aventura.

Quan han arribat les etapes decisives, Xavi Foj ha mostrat la seva millor conducció escalant poc a poc posicions a la general, sempre amb la regularitat com a element diferenciador. La novena etapa li ha servit per col·locar-se entre els 20 primers, lloc d’on ja no ha baixat aconseguint el seu objectiu. El molinenc s’ha mostrat imparable fins el final arribant a ser 16è a la penúltima etapa.

La trajectòria de Xavi Foj és la d’un home aventurer, audaç, atrevit, que no es rendeix davant de les dificultats i que no té por a res fent història, durant vint anys seguits, de l’esport de Molins de Rei.

[nggallery id=3]

Recomanacions personalitzades