Carles Ros (CUP) deixa la política institucional després de cinc anys a l’Ajuntament

Ros renuncia al seu càrrec públic per poder centrar-se en la seva vida professional i personal. El ple d’octubre serà l’última sessió del regidor de la CUP i assegura que l’assemblea del partit anunciarà el seu substitut a principis de la setmana que ve.

Carles Ros durant la campanya electoral de l’any 2019 // Jose Polo

Carles Ros, portaveu del grup municipal de la CUP, renuncia a la seva acta de regidor, segons ha anunciat al seu bloc. L’exregidor de Cultura i tinent d’alcalde durant l’època del tripartit independentista assegura necessitar temps per dedicar-se la seva carrera fora de la política.

“Ha arribat un moment en què ja he après gran part de tot el que podia aprendre de l’Ajuntament i necessito el temps que m’exigeix per altres parts de la meva vida que he deixat per estar aquí”, ha explicat Ros a Viu Molins de Rei. A banda de ser regidor, el cupaire treballa a l’Institut d’Investigació en Recursos Cinegètics i és llicenciat en física.

Ros assegura tenir una oferta laboral que suposa una “gran oportunitat per fer un bon currículum”. “Vull dedicar-m’hi al 100% i fer-ho bé”, reflexiona, “si l’Ajuntament no em treiès tant de temps no ho deixaria”. En aquest sentit, el portaveu de la CUP assegura que la setmana que ve té reunions cada tarda: “Al principi feia gràcia, ara totes són iguals i ja cansa dir-li sempre el mateix al govern i que no et facin cas”.

El ple que se celebrarà a finals de més serà l’últim on Ros exercirà com a portaveu de la CUP. Ros explica que ha deixat el càrrec a mig mandat, per permetre que el seu successor pugui aprendre les dinàmiques locals. Per altra banda, segons les bases de la CUP un candidat no pot ser regidor durant més de vuit anys: “Tampoc hi podia estar gaire més”. L’assemblea del partit anunciarà el substitut de Ros la setmana vinent.

Els regidors de la CUP durant el ple de setembre de 2019 // Arxiu

De l’Assemblea de Joves a l’Ajuntament

Carles Ros va començar a militar a la CUP l’any 2011, però ho va deixar per muntar l’Assemblea de Joves, que amb els anys ha derivat en Arran i el Casal de la Barrina. No es va tornar a afiliar a la formació anticapitalista fins al 2015 quan li van oferir ser regidor: “Al principi m’amagava, amb 24 anys no era la meva prioritat entrar a l’Ajuntament”.

L’actual portaveu va començar a exercir el càrrec després de les eleccions del 2015, quan la CUP va obtenir quatre regidors. “Van ser uns anys molt frustrats”, explica Ros, “jo venia del moviment associatiu, tenia moltes idees i sempre tiraven pilotes enfora”. Tot i això, valora l’aprenentatge que li va suposar.

El tripartit independentista

Després dels moviments independentistes de la tardor del 2017 i l’1-O, la CUP va entrar al govern municipal per formar un tripartit amb Junts i ERC. Carles Ros es va convertir en regidor de Cultura, Joventut i Noves Tecnologies. Davant els alts i baixos d’aquell equip de govern, Ros creu que “no va acabar de funcionar”.

Sobretot, considera que amb un any i mig no hi havia “prou temps” per engegar un nou projecte. “Vam preparar el reglament de participació per impulsar la participació ciutadana, no ho vam poder acabar i el govern actual no ho ha entomat”. L’augment de la participació era un dels objectius principals de la CUP i va quedar “truncat per falta de mans”.

L'assemblea de la CUP ha decidit entrar al govern per consens // Jordi Julià
L’assemblea de la CUP debatent si entrar al govern // Jordi Julià

Per aquest motiu, Ros creu que des de fa 10 anys el consistori està “desposseït de forces, energia i mans”. Tot i això, està satisfet de projectes que va poder tirar endavant des de la regidoria de Cultura, com les Festes de Maig o els Murs de Colors.

L’últim mandat

Les eleccions del 2019 van arribar: Ros va ser el candidat de la CUP, però van perdre un regidor i van tornar a l’oposició. “Després d’haver estat al govern, tornar a l’oposició és molt fàcil”, comenta en relació amb l’últim any i mig, “la manca d’interès que tinc ara en part ve per haver vist el que es pot fer fora de l’oposició”.

En referència als últims mesos, Ros lamenta la manca d’activitats culturals desenvolupades al llarg de l’estiu. “No estaven prohibides. Vam fomentar que la gent anés als bars i això crec que té més risc”, exposa.

Recomanacions personalitzades