Molins de Rei tindrà un tripartit format per CDC, CUP i ERC

L’assemblea de la CUP ha acceptat per consens l’oferta de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), per entrar al govern de Molins de Rei. Els cupaires han negociat accions de govern juntament amb ERC per aplicar en l’any i mig que queda de legislatura.

L'assemblea de la CUP ha decidit entrar al govern per consens // Jordi Julià

L’assemblea de la CUP ha decidit entrar al govern per consens // Jordi Julià

Amb la sociovergència molinenca enterrada, neix una nova aliança a Molins de Rei: el tripartit independentista. Després de trencar amb el PSC, l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC) va oferir a la CUP i ERC formar un “govern de resistència democràtica i institucional en favor de la República”. Els primers a respondre van ser els republicans, que van acceptar-ho per unanimitat i llençaven la pilota a la teulada de la CUP. La resposta dels cupaires s’ha allargat gairebé un mes i, finalment, també ha estat afirmativa.

Una assemblea aquest dissabte 25 de novembre al matí ha pres la decisió final. El dia 1 de novembre una altra assemblea va decidir obrir un període de negociacions conjuntes amb els dos altres partits independentistes: ERC i PDeCAT/CDC (l’agrupació local del partit de Casals manté l’antic nom a la sala de plens). Durant aquest temps, s’han creat diferents grups de treball que han anat negociant propostes en diferents àmbits, i l’assemblea d’aquest dissabte ha explicat els resultats de les negociacions d’aquests grups.

Ampli consens

El regidor Josep Raventós ha explicat la decisió acompanyat de membres de l'assemblea // Jordi Julià

El regidor Josep Raventós ha explicat la decisió acompanyat de membres de l’assemblea // Jordi Julià

Els acords a què han arribat, que no faran públics fins la setmana que ve, han deixat l’assemblea molt satisfeta: després de conèixer els resultats hi ha hagut consens favorable a entrar al govern i aplicar-ho. Així, no ha calgut votació. “Com a resultat de la deliberació, afortunadament per ampli consens i majoria hem acceptat l’oportunitat de formar part del govern municipal”, ha anunciat el regidor Josep Raventós després de l’assemblea, en declaracions a la premsa.

A l’espera que facin públics els continguts dels acords, sembla que el pacte també ha inclòs accions de política local i no ha estat només en clau nacional. Les accions que han pactat s’han fet tenint en compte que queda “tan sols un any i mig de legislatura”. Així, han plantejat les actuacions que “poguessin ser concretables” en aquest termini. Consideren que posar tot el seu programa polític sobre la taula “no tenia sentit” amb el poc temps que tenen. Intentaran “començar a canviar dinàmiques” i al mateix temps “aplicar coses concretes”.

Hi havia l’opció de donar suport des de fora, però l’acord és per entrar al govern, de manera que els quatre regidors de la CUP entraran “amb totes les conseqüències”, segons Raventós. “Tindrem regidories, amb la intenció d’aplicar el programa polític, tant des de les nostres regidories com des de les altres”, ha explicat. Tampoc ha volgut concretar de quines àrees es faran càrrec.

Les propostes de la CUP

Encara que ara no han volgut donar detalls, dimecres passat Raventós va deixar veure, en un article a Viu Molins de Rei juntament amb el regidor Carles Ros, per on van els trets. Demanaven la reducció de sous dels polítics, trencar amb l’enxufisme dels càrrecs de confiança, l’aprovació d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM) o fer debats oberts previs a l’aprovació d’Ordenances i Pressupostos.

També deien que demanarien la remunicipalització de serveis -incloent “generar el múscul” per fer-ho amb l’aigua el 2023-, recuperar “l’espai públic que cada cop és més privatiu”, que els futurs pisos de protecció oficial siguin de lloguer o posar en valor el Residu Mínim.

L’article també demanava una consulta sobre la peatonalització del carrer de Baix -que ja va avançar ERC que s’havia acordat per al segon semestre del 2018-. Proposaven també el treball amb cooperatives i entitats de l’economia social i solidària i crear un espai a la Fira de la Candelera al marge del consum. La setmana que ve faran públic quines d’aquestes propostes s’han acceptat.

Reflexions en veu alta

Recomanacions personalitzades