L’Ajuntament destina 600.000€ a combatre els efectes de la Covid-19

El consistori aprova una despesa de 600.089,36€ en què el manteniment del Club Natació i els ajuts socials s’enduen la major part del pastís. També es destinen més de 5.000€ a la compra d’un dron per a la Guàrdia Urbana i 20.000€ a polítiques de comunicació, unes partides durament criticades per l’oposició.

Partides de despesa municipal aprovades per fer front a la Covid-19 // Roger Cuartielles

Les mesures econòmiques aprovades per l’Ajuntament per fer front a la Covid-19 no han estat exemptes de polèmica. El govern municipal ha aprovat amb crítiques una modificació pressupostària que autoritza una despesa de 600.089,39€ per donar resposta a la pandèmia. Els diners es reparteixen en 12 partides, algunes de nova creació i altres ja previstes en els pressupostos prorrogats actuals que simplement s’han dotat de més crèdit.

El manteniment del Club Natació de Molins de Rei, on els socis han deixat de pagar la quota pel tancament de les instal·lacions quedant-se l’entitat sense ingressos i s’ha garantit el 100% del sou dels treballadors, és la partida que s’endú la major part del pastís amb 141.105,38€. També destaca la despesa en mesures de suport a la població vulnerable del municipi, que és de 100.000€, així com la compra de material de protecció per als àmbits de Salut i Serveis Socials (70.000€) i la contractació temporal de personal de reforç a la Guàrdia Urbana i a la llar d’avis Doctor Josep Mestre, que suposa 70.103,85€ de despesa.

Un altra partida que s’endú un bon pessic és la destinada a comprar ordinadors i material informàtic per garantir les tasques de teletreball del personal de l’Ajuntament, que es xifra en 60.000€. A més, s’afegeixen 17.356,80€  més en concepte de despeses informàtiques derivades del teletreball. Una suma que eleva la despesa informàtica total en 77.356,80€.

Al manteniment de les llars d’infants municipals La Traca i El Molí, el consistori hi destina 41.299,39€ i 28.813,53€, respectivament, després que les famílies també hagin deixat d’abonar la quota corresponent per l’aturada de l’activitat. Pel que fa a la desinfecció del mercat municipal i de la llar de gent gran, on ja hi ha hagut sis morts des de l’inici de la pandèmia, s’assigna una partida de 29.460€. Paral·lelament, també s’atorga una subvenció de 2.800€ a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) per fer tasques de desinfecció a la via pública.

Distribució de la despesa municipal aprovada de cara a la Covid-19 // Roger Cuartielles

Crítiques per la compra d’un dron i la despesa en comunicació

Però, el que més polseguera ha aixecat dels 600.089€ aprovats ha estat que s’inclogui la compra d’un dron de 5.460€ per reforçar les tasques de vigilància de la Guàrdia Urbana, que el govern municipal ha inclòs dins una partida dotada amb 19.150,41€ que s’anomena “Material de protecció Covid-19 Guàrdia Urbana”. Aquesta partida també inclou la compra de 8 emissores pel cos (8.040€), un purificador d’aire (170€) i altres recursos tècnics, a més de material de protecció com guants, mascaretes i ampolletes de líquid antisèptic per un valor de 2.322,41€.

La majoria de partits de l’oposició han criticat l’adquisició del dron, que veuen com “una mesura innecessària davant la situació d’incertesa econòmica actual”. Tampoc han vist amb bons ulls que el govern municipal hagi aprovat gastar 20.000€ en el servei de comunicació de l’Ajuntament. 

Des de la regidoria de Finances, el seu nou responsable, el postconvergent Jordi Ensenyat, ha justificat que “la ciutadania mereix estar informada sobre la pandèmia” i que el servei de comunicació ha augmentat notablement la seva activitat amb “15 infografies fetes i unes 40 notes de premsa” sobre l’afectació de la Covid-19 al municipi.

De fet, durant el ple municipal telemàtic en què s’ha aprovat la modificació pressupostària,  grups polítics com la CUP han retret al govern municipal que fes arribar als mitjans de comunicació una nota de premsa explicant la proposta de pressupost abans de ser votada. “Sembla que doneu per fet que ja l’aprovareu”, ha etzibat el regidor cupaire Carles Ros. Una crítica que ha estat compartida per tots els grups de l’oposició.

Tot i així, la modificació pressupostària ha tirat endavant amb la majoria dels vots del govern de socialistes i postconvergents, que s’estrenva en el seu primer ple després del pacte de principis de març. També han votat a favor de les mesures Cs i Molins en Comú, que tot i les crítiques a la partida de comunicació i a la compra del dron, han decidit acceptar els comptes en considerar necessàries la resta de partides. 

Abstenció d’ERC i Molins Camina

Des d’ERC i Molins Camina Podem, en canvi, s’ha optat per l’abstenció per “la incorporació de despeses no prioritàries”. La regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, ha admès que li hagués agradat donar suport a la proposta, però que “no es poden  acceptar compres injustificades com un dron”. Per aquesta raó, els cupaires han decidit oposar-se també a la proposta, però en aquest cas amb un vot contrari, l’únic del plenari.

Des de les files del govern, el regidor de Seguretat, Miguel Zaragoza, ha justificat el dron com una “adquisició pensada a llarg termini” i que contribuirà a reforçar la tasca de vigilància dels agents. El cupaire Carles Ros, però, li ha retret que el dispositiu pugui acabar en un calaix perquè, segons diu, “només hi ha un agent que el sap pilotar i la marxa de personal cap a Barcelona és freqüent perquè hi ha millors condicions laborals”.

El govern estudia prendre més mesures econòmiques

L’alcalde, Xavi Paz, ha lamentat que dels 600.089€ destinats a vèncer la crisi de la Covid-19, l’oposició només s’hagi fixat en la partida destinada a comunicació i al dron: “La proposta de pressupost va molt més enllà”.

De fet, la voluntat del govern municipal és aprovar un altre paquet de mesures econòmiques en les properes setmanes tenint en compte que l’administració disposa d’un romanent amb superàvit que conté més de dos milions d’euros per a despeses generals. “Tenim capacitat de finançament i seguirem tirant endavant més mesures”, ha remarcat també el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, que com la resta de postconvergents ha viscut el seu primer ple municipal en el càrrec.

Recomanacions personalitzades