El govern municipal es gasta més de 5.000 euros en la compra d’un dron per a la Guàrdia Urbana

La mesura, que forma part de la modificació pressupostària aprovada en el ple municipal d’abril, ha deixat visiblement contrariats els membres de l’oposició i els ha suposat un dilema a l’hora de decidir el vot.

Imatge de recurs d’un dron // Pixabay

El govern municipal format pel PSC i Junts per Molins ha aprovat la compra d’un dron per a la Guàrdia Urbana de Molins de Rei, que suposarà un cost total de 5.460 euros. La mesura, inserida en una modificació pressupostària molt més àmplia aprovada en durant el ple extraordinari i telemàtic d’abril amb l’objectiu de lluitar contra el coronavirus i els seus efectes, ha tirat endavant enfront d’una oposició indignada que no ha quedat convençuda amb les explicacions de la sociovergència.

En aquest sentit, el portaveu de la CUP, Carles Ros, ha proposat una esmena en contra d’aquest punt de la modificació. Si bé el seu grup es mostra favorable amb algunes mesures proposades en el document, com les mesures econòmiques adreçades als col·lectius vulnerables, no estan d’acord ni amb la despesa de 20.000 euros en comunicació de l’Ajuntament ni amb la compra del dron. Això els ha suposat, com als altres grups de l’oposició, un dilema a l’hora de decidir el vot.

Tota l’oposició, excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, ha votat a favor de l’esmena presentada pels anticapitalistes, o el que és el mateix, han posat en relleu el seu vistiplau a algunes de les mesures de la modificació del pressupost municipal, sense deixar de manifestar-se en contra de la compra del dron. Malgrat tot, finalment, l’esmena enfocada a enderrocar l’adquisició de l’artefacte no ha prosperat, a causa del vot en contra del govern municipal.

Després que l’oposició fes ús dels torns de paraula per continuar denunciant una compra que consideren innecessària, s’ha procedit a la votació de la totalitat de la modificació pressupostària, que inclou la polèmica partida, i s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, Junts per Molins, Molins en Comú i Ciutadans. Esquerra Republicana i Molins Camina s’han abstingut i la CUP hi ha votat en contra.

Rebuig generalitzat de l’oposició

Tot i la coneixença que la modificació tiraria endavant amb el suport suficient del PSC i Junts per Molins, amb majoria absoluta, alguns membres de l’oposició han lluitat aferrissadament per aconseguir alguns canvis, com retirar la compra del dron. Tan ferma era la convicció de la sociovergència que el punt obtindria llum verda que, fins i tot abans de procedir a la votació, els grups de l’oposició han denunciat que ja els havia arribat la nota de premsa informant de la seva aprovació. Efectivament, als mitjans de comunicació també els va arribar el comunicat de premsa de l’Ajuntament abans de la votació.

Carles Ros, des de la CUP, s’ha mostrat rotundament en contra del dron: “És un error, una compra totalment injustificada”, ha insistit. A més, ha argumentat que “només un agent té el carnet per fer pilotar el dron”, cosa que suposa un perill perquè la plantilla de la Guàrdia Urbana de Molins de Rei és extremadament “volàtil”, és a dir, que “els agents duren molt poc”.

El regidor d’ERC, Joaquim Llort, ha demanat saber “quins informes i criteris justifiquen aquesta actuació” i també ha preguntat el significat d’un dels arguments del govern a favor de l’adquisició del dron: el control més ràpid i segur del municipi. Els republicans no tenen clar “en quins casos s’utilitzarà” aquest artefacte. Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Laia Cassauba, ha argumentat que, tot i que creu que en un futur la seguretat dels municipis es mourà en aquesta línia, “la Guàrdia Urbana de Molins encara no està preparada”, segons el seu parer.

Davant d’aquestes crítiques, el regidor de Guàrdia Urbana i Protecció Civil, Miguel Zaragoza, ha reconegut sentir-se “molt dolgut”. Segons ha afirmat el socialista, l’adquisició d’aquest material farà possible que la Guàrdia Urbana “dugui a terme la seva tasca amb els menors riscos possibles”. A més, ha argumentat que la proposta ha nascut de la feina conjunta amb els tècnics del cos policial. Aquest argument, lluny de convèncer l’oposició, els ha contrariat encara més. “Els tècnics de la Guàrdia Urbana poden demanar la compra del dron, però la decisió és de l’equip de govern”, ha lamentat el portaveu de Molins en Comú, Gerard Corredera.

Vots a favor “per responsabilitat política”

Tot i que tots els grups de l’oposició s’han mostrat en contra de la compra d’aquest artefacte per a la Guàrdia Urbana, alguns, com Molins en Comú, han justificat el vot a la modificació del pressupost per “responsabilitat política”, ja que han entès que moltes de les mesures incloses a la modificació són necessàries tot i no compartir la necessitat de comprar el dron.

També ha donat el seu vot favorable Laia Cassauba, de Ciutadans, tot i no estar gaire convençuda amb l’adquisició del dron ni amb una despesa tan important en comunicació. D’altres, com ERC o Molins Camina, s’han abstingut perquè, segons han argumentat els seus portaveus, no poden votar a favor quan no estan d’acord amb la totalitat de la modificació. La CUP ha votat en contra.

Recomanacions personalitzades