El ple municipal reclama canvis en el tribut metropolità

Una moció en contra de la forma d’aplicació del nou tribut metropolità ha prosperat sense dificultats al ple de novembre. Es tracta d’un text presentat per Molins en Comú que denuncia la falta de comunicació per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i posa en dubte els criteris de càlcul del tribut.

Gual inundable del riu Llobregat , un dels serveis de l’AMB a Molins de Rei // Jordi Julià

La polèmica sobre el tribut metropolità ha arribat al ple municipal de Molins de Rei. Molins en Comú, partit a l’oposició del govern del PSC, ha presentat, en la sessió del mes de novembre, una moció en contra de la forma d’aplicació de l’impost que els molinencs i els veïns de 17 municipis més de l’àrea metropolitana de Barcelona estan pagant per primera vegada. Ha prosperat amb el suport de tots els grups municipals menys Junts per Molins, que s’ha abstingut.

Els punts bàsics de la moció constitueixen una queixa sobre la poca informació que s’ha proporcionat als veïns sobre la utilitat del nou tribut i la quantitat de diners que cal pagar. A més, també ha recollit els neguits de ciutadans que afirmen que hi ha alguns errors en el càlcul del total a abonar per part d’algunes famílies. En general, els partits polítics han estat d’acord en el fet que no estan clars els criteris de càlcul i que hi ha disparitats entre veïns i municipis.

Per tant, el text de la moció recull algunes demandes com “manifestar una queixa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per la falta de comunicació”, “procedir a la rectificació dels rebuts”, “incorporar criteris que diferenciïn les activitats de comerç de proximitat”, o “establir criteris de càlcul objectius i justos”, entre altres.

La incorporació del tribut metropolità va ser impulsada pels 17 consistoris implicats i per l’AMB, governada llavors pels comuns, el PSC, ERC i CDC sota la presidència de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau.

Fa uns dies, l’Ajuntament va oferir ajudes als veïns que no poguessin fer front al pagament del tribut. Aquest nou impost, que fa possible els diferents serveis que presta l’AMB, s’ha incorporat després del canvi en els preus del transport públic gràcies al qual Molins de Rei i les altres 17 localitats han passat a pagar el preu de la zona 1 a la majoria de bitllets. Aquesta modificació del cost va ser aprovada per unanimitat de tots els partits del ple municipal de Molins de Rei.

La CUP critica l’electoralisme i Junts per Molins s’absté perquè considera “fluixa” la moció

La CUP ha estat el partit més crític amb la gestió de l’AMB i dels ajuntaments, assegurant que el pagament d’aquest tribut s’hauria d’haver fet efectiu a principis d’any, i no a finals. En aquest sentit, denuncien que aquest retard en el cobrament es va fer “perquè havien d’anar a eleccions”. De fet, el nou pagament de l’any 2020 es durà a terme durant el primer semestre. Carles Ros, regidor de la formació anticapitalista, ha assegurat durant el debat que “volien que es veiés la cosa bonica, que era la rebaixa del preu de la T-10”.

A més, han destacat que Molins de Rei compta amb una menor oferta de trens i busos. Tampoc disposa de metro ni de TramBaix. Per tant, consideren que no és just pagar igual que altres municipis. Han proposat o augmentar-ne l’oferta per posar-se a l’alçada, pagar menys tribut o, fins i tot, “no pagar”.

El portaveu de Junts per Molins, Ramon Sánchez, ha titllat la moció de “discordant” i “fluixa”. El text, segons l’exalcalde, “no ens aporta res i no ens posiciona”. Per tant, ha demanat la formalització d’una declaració institucional signada per tots els partits i on poguessin participar també altres ajuntaments.

Els veïns sobre els ajuts econòmics: “No volem caritat, volem justícia”

Alguns veïns, que estan treballant per constituir una plataforma, s’han apropat a la sala de plens de l’Ajuntament per dir la seva en aquest punt. Continuen insistint que el tribut metropolità és “injust” i que les ajudes que proporciona l’Ajuntament “són insuficients”.

Culpen directament al consistori de “no haver dut a terme un estudi de l’impacte econòmic” que generaria el tribut. A més, destaquen que “no s’ha informat als molinencs del que comporta”. Per últim, consideren que, si se segueix així, “ens quedarem sense estalvis i sense cases”.

Veïns llegint un text contra l'aplicació del tribut metropolità al ple municipal del mes de novembre // Roger Cuartielles
Veïns llegint un text contra l’aplicació del tribut metropolità al ple municipal del mes de novembre // Roger Cuartielles

D’altra banda, el ple municipal, amb la unanimitat de tots els partits, ha aprovat una modificació de les bases d’Execució del Pressupost del 2019. Així, a més dels ajuts econòmics atorgats a les famílies que no puguin fer front al pagament l’IBI i a la taxa d’escombraries, també se n’inclouran d’específiques que afectaran al tribut metropolità.

Recomanacions personalitzades