L’Ajuntament impulsa ajudes pels que no puguin pagar el tribut metropolità

L’import que cal abonar per sufragar el cost del nou tribut metropolità ha causat crispació entre el veïnat de Molins de Rei. Davant d’això, el govern municipal proposa aprovar una línia d’ajudes per a aquells habitants que no puguin fer front al nou impost.

L’estació de RENFE de Molins de Rei // Irene Juárez

El nou tribut metropolità, que es va instaurar el gener de 2019, semblava haver passat desapercebut pels ciutadans fins que ara, a finals d’any, han hagut d’afrontar el sobrecost que comporta.

Enguany, els 18 municipis que formaven part de la zona dos del transport urbà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han passat a pagar el preu de zona 1. Per tant, ara gaudeixen dels beneficis econòmics de pertànyer a la primera corona tarifaria però també paguen el nou impost, que de fet la resta dels municipis de l’AMB ja pagaven anteriorment. L’alcalde, Xavi Paz, assegura al respecte que està disposat a aprovar, al ple municipal de novembre, “una línia d’ajuts per a les famílies que no puguin fer front al pagament”.

Paz assegura que el fet que Molins de Rei pugui tenir les mateixes condicions que els municipis que conformen la zona 1 és una “reivindicació històrica” que es va iniciar el 2014 per part de la Plataforma d’Usuaris del Transport Públic. Argumenta que es van aconseguir gairebé 4.000 signatures a favor. A més, l’alcalde justifica la mesura dient que tots els grups municipals la van aprovar en ple, i insisteix en els beneficis que comporta.

Formar part de la primera corona tarifaria es tradueix, bàsicament, en un benefici: viatjar de Molins a Barcelona és més barat. Això es deu a que ara, tot i que la ciutat forma part de la zona 2, els viatgers paguen les tarifes corresponents a la zona 1 en la majoria de bitllets, tot i que no en tots. Aquest benefici comporta, alhora, afrontar el tribut metropolità que no ha estat ben rebut pels ciutadans.

L’alcalde assumeix que “no s’ha fet una bona comunicació dels beneficis i les obligacions” que comporta aquest canvi. Tot i així, vincula directament la responsabilitat als gestors de l’àrea metropolitana, que és la institució encarregada del nou tribut. A més, insisteix en què Molins no és l’excepció, ja que la totalitat dels 18 municipis que pertanyien a la zona 2 han fet aquest pas endavant.

El tresorer de l’AMB, Lluís Malavia, entén, com també ho fa Paz, que no s’han comunicat correctament quin cost tenia per als ciutadans. No obstant això, argumenta que aquesta mesura contribueix a “una major cohesió de tots els municipis que conformen l’àrea metropolitana”. A més, amb la integració d’aquests 18 municipis es busca “reduir les desigualtats que puguin existir en l’àmbit metropolità”. Per tant, fa una crida a “la solidaritat global”, en què s’ha de basar el caràcter de la metròpoli.

El tresorer d'AMB, Lluís Malavia i l'alcalde de Molins, Xavi Paz, en roda de premsa
El tresorer d’AMB, Lluís Malavia i l’alcalde de Molins, Xavi Paz, en roda de premsa // Jose Polo

L’alcalde s’ha esforçat a argumentar que té clar que “el fet de tenir una propietat no garanteix un nivell de renta per fer front als diferents tributs que genera aquella propietat” i que, per tant, vol aprovar “al proper ple del 28 de novembre una línia d’ajuts directa a aquells molinencs que per raons de renta no puguin fer front a aquest impost”. Ho farà mitjançant l’ampliació de la mateixa línia d’ajuts vigent des del 2007 que té l’objectiu de fer front al pagament de l’IBI i de les escombraries. Aquests ajuts els podran rebre “qualsevol família independentment del valor cadastral de les seves propietats”.

A més, Paz ha insistit en què no pot fer més perquè aquest impost el gestiona l’àrea metropolitana de Barcelona i que ell no el pot condonar, sinó que només pot oferir les ajudes municipals. A més, aclareix que el que es recapta no només s’utilitza per finançar tot el transport de l’àrea metropolitana, sinó que “també s’utilitza per a la gestió de totes les polítiques mediambientals: el manteniment d’un projecte com el riu, el manteniment de les muntanyes, del programa de platges i la gestió dels 51 espais metropolitans que inclouen el parc de la Mariona”. Calcula, finalment, que la mitjana que s’haurà de pagar és de 40’81 euros anuals.

Alguns veïns s’han adreçat a l’Ajuntament per demanar explicacions

Alguns dels veïns disgustats amb el tribut no han quedat satisfets amb les explicacions de l’alcalde. Després de la roda de premsa amb els mitjans molinencs, la sala de plens s’ha omplert amb tot de ciutadans indignats i disposats a dir la seva. Han iniciat, d’altra banda, una recollida de signatures per fer palès el seu malestar. Aquest no ha estat un moment fàcil per l’alcalde; la tensió es podia palpar en l’ambient.

La reunió de l’alcalde amb els veïns que no estan d’acord amb el nou tribut metropolità. // Irene Juárez

El principal reclam que un grup de veïns ha fet a l’alcalde és el motiu pel qual el tribut es calcula a partir del valor cadastral dels immobles. “No té cap sentit, jo ni tan sols utilitzo el tren”, insistia una veïna. “Quina llàstima haver heretat una casa gran”, lamentava una molinenca. “Per què no dividim el total del tribut i que cadascú pagui el mateix?”, insistia un veí. L’alcalde, d’altra banda, ha insistit en què la gestió del tribut és responsabilitat de l’Àrea Metropolitana i que el màxim que pot fer és impulsar les ajudes.

Recomanacions personalitzades