Acord metropolità perquè Molins de Rei s’incorpori a la zona 1

Els representants dels 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona donen llum verda a l’acord per integrar a la primera corona tarifaria les ciutats que formen part de la zona 2. L’objectiu és tirar endavant els tràmits necessaris perquè es faci efectiu l’1 de gener de 2019.

Dos trens passen per l’estació de Molins de Rei // Arxiu — Jose Polo

Una cimera celebrada aquest dimarts a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha suposat una passa de gegant per la incorporació de Molins de Rei a la primera corona tarifària. Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, els responsables polítics i tècnics dels 36 municipis membres de l’AMB han segellat amb el vicepresident de l’àrea de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, la incorporació a la zona 1 dels municipis que fins ara eren zona 2.

La data amb la que treballen per fer efectiva la vella reivindicació és l’1 de gener del 2019. Segons les fonts consultades, la incorporació d’aquestes 18 localitats a la primera corona no haurà d’esperar a la implementació de la T-Mobilitat. Al cap i a la fi, la posada en marxa de la futura tarjeta de transport s’ha posposat en diferents ocasions i encara no està clar que comenci a funcionar el mateix 1 de gener, tot i que aquestes són les intencions de la Generalitat. Per curar-se en salut, els municipis de l’AMB han decidit tirar pel dret per engegar el nou mapa tarifari des del primer dia del 2019

Tot i això, s’ha de posar de relleu que el Govern català encara ha de donar la seva llum verda a l’acord. Aquesta qüestió en principi no hauria de representar cap problema, ja que Antoni Poveda i l’antic secretari d’Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font, han treballat colze a colze sobre la matèria durant molt de temps. El nou titular de la cartera de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, no ha de suposar un canvi de criteri, ni molt menys, ja que Calvet prové de l’Ajuntament de Sant Cugat, municipi que des de fa anys reivindica sumar-se a la zona 1, igual que Molins de Rei.

Bitllet més barat a canvi de més impostos

El desfalc econòmic que provocarà al sistema serà resolt parcialment pels mateixos veïns, ja que l’acord suposa un increment del tribut metropolità (el qual forma part del rebut de l’IBI). De fet, aquest punt ha sigut el que més reticències ha despertat fins ara entre aquelles petites localitats de l’AMB que no estan connectades a la xarxa ferroviària. A canvi, però, el pacte les compensarà amb millores en el transport públic que arriba als seus nuclis urbans.

En el cas de Molins de Rei, s’han de recordar les mobilitzacions del 2014, en les que gairebé 4.000 veïns van signar a favor d’integrar el municipi a la zona 1. En paral·lel, el consistori va acordar per unanimitat una moció en el mateix sentit, ja tenint en compte que la mesura suposaria un increment de l’IBI per a tots els veïns.

Imatge de l’acord signat per tots els partits presents al ple de maig del 2014 // Jose Polo

Recomanacions personalitzades