L’AMB oferirà ajuts per fer front al pagament del tribut metropolità

L’Àrea Metropolitana de Barcelona destinarà aquestes ajudes tant a ciutadans com a comerços. L’òrgan ha descartat suspendre’n el cobrament. Stop Tribut AMB exigeix concreció i el retorn de l’import del 2019.

plataforma stop tribut metropolità
Plataforma Stop Tribut Metropolità de Molins de Rei // Arxiu

El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat una moció mitjançant la qual es compromet a oferir ajudes pel pagament del tribut metropolità tant a la ciutadania com a comerciants.

La idea, segons ha indicat l’administració supramunicipal mitjançant un comunicat, és continuar en la línia d’ajuts posats en marxa per pal·liar els efectes que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut, especialment, sobre les famílies en situació de vulnerabilitat. D’aquesta forma, per tant, l’òrgan descarta suspendre el cobrament del tribut.

Tot i això, l’AMB és conscient del malestar sorgit per algunes diferències entre els criteris de càlcul utilitzats en els municipis metropolitans. Tant és així que, el novembre del 2019, el ple municipal de Molins de Rei va aprovar una moció en contra de la forma d’aplicació del tribut, que posava sobre la taula errors en el càlcul de la quantia a pagar.

En aquest sentit, l’AMB ha acordat “perfeccionar els mecanismes d’aplicació del tribut“, amb la voluntat d’incorporar millores en l’ordenança per a l’any 2021. Cal recordar també que, durant l’esmentada sessió plenària del passat novembre, es va aprovar una línia d’ajudes municipals pels ciutadans que no poguessin fer front a l’import.

Per últim, l’AMB ha assegurat que “instarà la Generalitat a ampliar la tarifació social –principalment targeta rosa i T-16– a tots els sistemes de transport integrats a l’ATM que formen part de la xarxa de transport metropolità”.

Stop Tribut AMB exigeix concreció i el retorn de l’import del 2019

Des de la plataforma Stop Tribut AMB Molins de Rei, la seva portaveu, Rosa Raventós, demana més concreció a l’AMB, sobretot pel que fa a la calendarització dels ajuts anunciats, ja que creuen que “tot queda molt en genèric, no volem engrunes”.

En declaracions a Viu Molins de Rei, el col·lectiu exigeix a l’AMB que admeti que “és un tribut que s’ha calculat malament des del principi” i que, per tant, retorni a la ciutadania l’import del 2019. També volen que s’aturi el cobrament del tribut del 2020 fins a tenir una altra base de càlcul i que es deixi de parlar del “tribut del 2021 amb el mateix patró actual”. A més, des de la plataforma no volen ajuts, sinó que en tot cas apostarien per “exempcions i bonificacions per a tothom”. “Els ajuts no seran per a tothom i no sabem en quines condicions s’abonaran”, argumenten.

Tot i que la plataforma local troba a faltar “voluntat política” per part dels grups majoritaris al consell de l’AMB (PSC, En Comú Guanyem, ERC i JxCat), esperen que “la voluntat de diàleg” expressada per la seva presidenta, Ada Colau, es faci realitat.

Recomanacions personalitzades