Molins de Rei declara l’Emergència Climàtica

La decisió preveu l’aprovació d’un pla local d’adaptació al canvi climàtic amb inversions per revertir els efectes mediambientals. També reduir l’ús del cotxe i vianantitzar el Centre Vila. S’ha aprovat al ple amb els vots a favor de tots els regidors excepte tres edils de Junts per Molins, que han votat en contra de pacificar el centre.

La declaració s’ha aprovat al ple d’aquest dijous // Clàudia Ferràndiz

Molins de Rei se suma a la lluita ambiental declarant l’Emergència Climàtica al municipi. Una decisió que s’ha aprovat al ple d’aquest dijous a petició de la CUP, i que ha rebut els vots a favor de tots els regidors del plenari, excepte de tres edils de Junts per Molins que han votat en contra d’un dels punts del text que preveu vianantizar el Centre Vila. De fet, aquest punt conflictiu s’ha votat de forma separada i la regidora Eva Folquer, que ha presentat la seva renúncia al ple, ha estat l’única del grup que hi ha votat a favor.

El regidor de la CUP Josep Raventós ha lamentat que els postconvergents no s’hagin sumat a la totalitat de la moció: “Som tots menys un”, ha dit el cupaire, que considera que “la lluita climàtica és cosa de tots i hauria de ser una declaració institucional”. Raventós també ha agraït que la resta de formacions polítiques hagin “enriquit la moció amb les seves aportacions”.

Des de les files de Junts per Molins, el seu portaveu, Ramon Sánchez, ha justificat el vot contrari per la disconformitat amb la pacificació del Centre Vila: “Es dona per fet que s’ha de fer quan primer s’ha d’estudiar, només demanem que incorporin la paraula estudiar”, ha etzibat. Els anticapitalistes han reconegut que no han acceptat incorporar el terme perquè “el govern anterior ja va estudiar la vianantització”.

Des de Molins Camina, la regidora Ana Aroca ha posat en relleu la necessitat de sumar-se a la lluita climàtica i també ha demanat reconsiderar la posició a Junts per Molins. Una petició que també ha fet el portaveu d’ERC, Marcel López. “Celebro la moció i estenc la mà a Junts per canviar el seu posicionament”, ha dit.

De la seva banda, el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, ha lamentat que els governs “arriben massa tard” a l’hora de prioritzar l’emergència climàtica. Tot i així, ha reconegut que “això no vol dir que no hàgim d’actuar”.  En aquest sentit, el regidor del PSC Miguel Zaragoza ha recordat que “el drama actual no és el planeta que deixarem a les noves generacions, sinó el que ja tenim ara”, ha dit.

Les mesures

A banda de vianantizar el centre i de fer zones sense cotxes a altres parts del municipi, la declaració preveu aprovar un pla local d’adaptació al canvi climàtic en mig any amb “inversions innegociables” per revertir els efectes mediambientals. També es compromet a promoure i complir amb el Pla d’acció supramunicipal per a la qualitat de l’aire, així com reprendre la tramitació de la seva versió local perquè es pugui aprovar en un termini de sis mesos.

Un altre dels aspectes és potenciar la reducció de l’ús del cotxe, especialment en els trasllats interurbans a la vila, així com promocionar i participar de propostes de lluita contra el canvi climàtic com la descarbonització i la reducció del CO2.

Recomanacions personalitzades