Carles Ros (CUP): “No busquem repetir l’actual govern”

Carles Ros és el cap de llista de la CUP a Molins de Rei. L’actual tinent d’alcalde en el tripartit independentista assegura que volen “un govern netament d’esquerres i sobiranista” que dirigeixi “una nova època de transformacions” al municipi. Prioritzaran aconseguir “treure la majoria de la circulació de cotxes, com a mínim, del Centre Vila” i fer més polítiques d’habitatge. 

L’entrevista a Carles Ros, candidat de la CUP, en vídeo // David Polo
L’alcaldable de la CUP a Molins de Rei, Carles Ros // Jose Polo

Hem quedat al parc Pont de la Cadena, conegut popularment com el parc de les Palmeres. Per què ha escollit aquest lloc? 

Perquè és un espai que tenia una intenció molt clara: compta amb un escenari i estava enfocat a la cultura, a l’associacionisme, a ser un espai dedicat al barri… Però li falta una reforma, ha de ser una plaça que sigui una centralitat per a Molins de Rei, no una frontera davant d’altres barris. També perquè la meva família és d’aquí, del carrer Folqué, i m’hi sento proper. 

L’11 de setembre de 2011 publicàvem una notícia on es parlava del naixement de l’Assemblea de Joves de l’Esquerra Independentista de Molins. És la primera vegada que va sortir al Viu Molins de Rei, se’n recorda? 

Tenia 21 anys. Aquí va ser on ens vam començar a polititzar amb molts joves de Molins de Rei. L’Assemblea de Joves després es va convertir en l’organització d’Arran, en entrar a l’àmbit nacional.

Ha canviat molt el Carles Ros des d’aleshores? 

No, diria que no gaire. Han passat els anys, però segueixo fent les coses que m’agradaven. Segueixo dedicat a la ciència i a la física com quan estudiava la llicenciatura. I continuo a la CUP, com ho estava en aquell moment.

Carles Ros al Parc Pont de la Cadena // Jose Polo

Què ha estudiat i de què treballa?

Sóc llicenciat en Física, màster en Nanociències, i estic fent el doctorat en Nanotecnologia per la via de les Energies. Estic treballant a l’Institut de Recerca de Catalunya, que és un centre de la Generalitat. 

També és regidor i ara encapçala la llista de la CUP a Molins de Rei. El primer candidat que van tenir era Àlex Maymó, amb un estil directe i dur. El va succeir Roger Castillo, amb un to diferent, més argumentat i tranquil. És vostè un terme mig?

Després de tota la feina que ha fet la CUP durant aquests 12 anys a mi m’agrada tenir les parts bones que hem après en cada moment: nets i clars davant dels temes que hi ha, un estil que l’Àlex Maymó va defensar moltíssim; i tenir molta profunditat, discurs i proximitat, com va tenir-ne el Roger Castillo. He intentat aprendre de tots els que ens han precedit i el discurs de les companyes que van ser regidores. 

Des de fa un any i mig formen part del govern municipal juntament amb CDC i ERC. Com ha portat l’assemblea de la CUP governar amb la mateixa Convergència que tant van criticar?

Bé, perquè ha sigut un any i sabíem què anàvem a fer. La prioritat ha estat treballar per aconseguir objectius polítics concrets. Seria diferent que haguéssim fet el mateix pacte amb la mateixa gent per quatre, vuit o 12 anys.

Van decidir entrar al govern en substitució del PSC. Quin impacte han tingut els sis anys de sociovergència a Molins de Rei?

Ens hem quedat molt enrere perquè la voluntat d’aquell govern va ser que a Molins de Rei no hi passés res. Treballaven per arreglar els problemes que podien sortir, però no liderar canvis. 

Com ha estat l’experiència de governar per primera vegada a Molins de Rei?

Molt interessant per a nosaltres. Sobretot hem après moltíssim de com són les dinàmiques del treball intern i què significa estar al govern. Hem hagut d’aprendre a relacionar-nos l’equip de regidors i l’assemblea de la CUP i a poder transferir al govern tot el coneixement que teníem i el que podia aportar la gent de fora. Internament, l’experiència de govern també ha tingut la part agredolça.

Quina?

Estar al govern ens ha suposat certes decepcions en aprendre els ritmes de l’administració pública, molt lenta, molt carregada de burocràcia, moltes interaccions que a vegades arriben a semblar innecessàries. També estem en part decebuts per l’esforç que a vegades hem percebut de companys de govern que no era a l’alçada del que esperàvem nosaltres.

Podria posar-ne un exemple?

Teníem una prioritat, que era poder avançar en la pacificació del centre vila, reduir el consum de cotxes i donar aquest espai a les persones. El compromís del govern era fer una consulta, i al final no s’ha fet. Creiem que per interessos electorals d’alguna de les forces l’ha acabat retardant.

Quins altres punts del pacte de govern s’han incomplert?

Podria destacar-ne algun altre, com el canvi dels càrrecs de confiança que volíem tirar endavant. Era una responsabilitat d’alcaldia i es va retardar més d’un any en començar el procés. 

El 4 de febrer, el dia de la investidura fallida de Ramon Sánchez, van dir que donaven per acabada la legislatura si el ple tirava endavant. Per què? 

No vam dir que abandonaríem la legislatura. En aquell moment ja la donàvem per morta. Nosaltres consideràvem que plantejar un canvi d’alcaldia a tres mesos de les eleccions era un moviment totalment electoralista. Tampoc compartim que la gent d’alguns partits utilitzi la política municipal per fer de trampolí i buscar places millors a altres administracions. Creiem que l’alcalde ha d’estar dedicat a Molins de Rei, aquesta ha de ser la seva màxima prioritat, i no aconseguir anar a una instància superior. En aquest sentit, no compartíem el canvi d’alcaldia, sobretot per posar davant la persona que lideraria la campanya electoral, tenint la capacitat de ser l’exposició pública com a líder del govern. 

Finalment van facilitar la investidura del nou alcalde. Per què aquest canvi de criteri?

Vam explicar-ho a l’assemblea oberta i vam decidir que ens abstindríem en aquella votació. Quan calia realment tenir els debats polítics de qui ha de liderar un canvi respecte a les dinàmiques de la sociovergència és ara, a les eleccions del maig del 2019.

L’alcaldable de la CUP, Carles Ros, durant l’entrevista // Jose Polo

Comentava que una de les prioritats de la CUP és avançar en la pacificació del centre vila, la peatonalització. Com la volen aconseguir?

Volem aconseguir poder treure com a mínim del centre vila la majoria de la circulació, exceptuant persones amb mobilitat reduïda, la càrrega i descàrrega, i el carrer Doctor Barraquer, que hauria de ser de doble direcció per poder accedir al pàrquing del mercat i seguir utilitzant aquesta bossa d’aparcaments. Creiem que ha de ser un procés que s’expliqui a tota la població i que al final pugui tirar endavant amb el màxim consens com a poble.

Només contemplen la peatonalització al centre?

No. Creiem que s’ha de recuperar espai per a les persones en tot el poble. Volem recuperar la cultura d’abans de la gran industrialització i l’arribada de tants cotxes a Molins de Rei, l’època en què la gent sortia al carrer, prenia la fresca i es trobava amb els veïns. 

A l’acte central de la CUP, va comentar que es va trobar un Ajuntament buit de tècnics quan va passar a formar part de la regidoria de Cultura. No se’n van adonar des de l’oposició? 

Sabíem que l’Ajuntament tenia un problema greu de personal abans d’entrar a govern. Quan entrem, passem a ser conscients de com afecta això quan tu vols fer acció política. Un exemple molt clar: el govern sociovergent tenia dedicada només mitja persona a poder fer polítiques d’habitatge. Així és impossible fer censos d’habitatge buits, plantejar modificacions urbanístiques cap a poder augmentar el parc d’habitatge públic. Hem estat sent molt insistents dins del govern per ampliar les persones dedicades a regidories com aquesta.

Es van trobar amb casos similars?

La regidoria de Cultura, que he liderat jo. Al marge de la biblioteca, dels altres set o vuit tècnics de Cultura, només un és interí. La resta són directament externalitzats o amb contractes temporals. Després de tants anys de Xavi Paz com a regidor de Cultura, ens sorprèn moltíssim que si realment aquest poble es creu aquesta regidoria, el seu estat sigui aquest.

Què van fer per intentar redreçar la situació?

Nosaltres hem intentat tenir una interacció amb els sindicats el més clara possible. També com a govern hem aconseguit tornar a dotar diverses places d’administratius, places de suport dins de la pròpia estructura de l’àrea de personal i organització. S’estan començant a obrir bosses de suport per tornar a dotar l’estructura de l’Ajuntament. Segueix faltant molta feina, la lentitud de l’administració pública és una realitat.

Aposten per la remunicipalització de diferents serveis. Tenint en compte les condicions laborals dels treballadors municipals, no s’agreujaria el problema fent l’administració més gran?

Poder incorporar plantilla dels serveis que estan privatitzats permetrà a l’Ajuntament tenir més mans i que es puguin dedicar a les necessitats que hi hagi. Molins Energia és una empresa pública propietat de l’Ajuntament, que el govern sociovergent estava a punt de tancar quan vam entrar com a CUP a dins. Vam crear la regidoria de Municipalitzacions i la vam fer responsable d’aquesta empresa pública. Molins Energia ha de poder començar a recuperar molts dels serveis externalitzats, com la jardineria.

Què opina de la situació de l’habitatge a Molins de Rei?

Molins té un problema molt greu d’habitatge, actualment centrat en el preu del lloguer. Tenen un preu desorbitat, segurament influència d’estar tan a prop de Barcelona, perquè està pujant el preu del lloguer a tot arreu.

Com volen revertir això?

Necessitem augmentar el parc públic d’habitatge en molts sentits. Hem de seguir tenint l’opció de compra preferent com a Ajuntament davant de pisos que els bancs acabin heretant per possibles motius, per poder comprar a millor preu i augmentar el parc públic quant a lloguer social.També hem de fer un estudi clar sobre modificacions urbanístiques per reservar una major part de les promocions quant a habitatge de protecció oficial i controlar els pisos turístics. Cada pis que se’n va al mercat turístic es treu del mercat del lloguer de l’habitatge. 

Promoure l’habitatge social seria una de les polítiques prioritàries de la CUP?

Fer més polítiques d’habitatge és una prioritat. No només de seguir construint, sinó que també recuperar els habitatges que estan buits a Molins de Rei i la compra preferent. Hem d’augmentar la dedicació pressupostària com a mesura de pla de xoc social. 

Carles Ros és també regidor de Cultura // Jose Polo

La nova urbanització de Can Coll no contempla reservar sòl per a l’habitatge públic. 

Can Coll és una urbanització molt complexa. La proposta que hi ha ara sobre la taula com a mínim reserva més espai públic, una cosa en què hi guanyem. Per això hi estem en part a favor. Si que és cert que s’ha perdut l’oportunitat de reservar més sòl públic a Can Coll, tot i que aturar-ho per fer una modificació urbanística hauria deixat a moltíssimes persones afectades. Hauríem perdut l’espai públic que era Can Coll durant diversos anys, i tampoc era una opció.

I com creu que s’està desenvolupant el barri de Les Guardioles?

M’agradaria criticar molt l’actuació de l’IMPSOL, l’organisme que depèn de l’àrea metropolitana. Ens van dir clarament que la seva aposta era fer habitatge de venda amb els pisos que són seus. Creiem que és un error perquè si es fa venda no tindrem més lloguer social a Molins de Rei. 

Per què l’IMPSOL no vol fer lloguer social?

Perquè va fer la inversió de compra en el seu moment, i la vol recuperar ara a ràpida rendibilitat. Vol recuperar els diners fent venda, per poder fer altres coses que no ens han explicat quines són, però que en tot cas no deuen passar per fer lloguer social a Molins de Rei.

Tots els partits coincideixen que Molins de Rei necessita una residència per a la gent gran. Com es posiciona la CUP al respecte? 

La residència de la gent gran és una responsabilitat de la Generalitat, no ho podem oblidar. Si l’Ajuntament acaba assumint responsabilitats que la Generalitat no fa, hem de ser molt conscients que estarem deixant de fer altres coses. L’Ajuntament sí que és responsable de les polítiques d’assistència domiciliària a la gent gran, que és un servei molt ben valorat tant per les persones grans com per les seves famílies. La prioritat de les persones grans és poder envellir a casa sempre que sigui possible, i només anar a la residència quan sigui imprescindible.

També ha comentat que volen reduir l’ús del cotxe. Com?

Molins de Rei, com hem dit molts cops, té un problema: hi ha massa cotxes. Hem de desincentivar que les persones tinguin tants cotxes, hem de fer campanyes clares i pedagògiques perquè la gent utilitzi el transport públic, deixi el cotxe a les afores del municipi, utilitzi la bicicleta. Aquestes polítiques han de fomentar mètodes alternatius: que si hi ha cotxes, siguin elèctrics. 

Molts partits prometen pàrquings soterrats. Vostès se’n desmarcaven al debat electoral organitzat pel Botmol. Per què?

Molins de Rei necessita bosses d’aparcament, i tenim molt poc espai realment per crear-les. Dins del poble, si volem que parts com la plaça de la Llibertat, de les Palmeres o Can Roca contemplin aparcaments soterrats, caldrà una despesa econòmica que serà significativa. S’ha d’estudiar quanta és i si és possible tècnicament. Per nosaltres, fer bosses d’aparcament és una prioritat; destinar massa diners i que la gent pugui seguir tenint cotxes privats no ho és.

Però si volen reduir l’ús del cotxe, per què és una prioritat que hi hagi aparcaments?

Els cotxes dediquen un terç del temps a buscar l’aparcament. Si saben on van, tindríem un terç menys de cotxes. Tots els que estan fent voltes pel Centre Vila buscant si troben un pàrquing davant de casa seva han d’entendre que no s’ha d’aparcar davant de casa, s’ha de caminar una mica, excepte si ets mobilitat reduïda, o càrrega i descàrrega.

En l’àmbit cultural, aposten per crear un Consell de la Cultura.

Creiem que són totes les entitats i les persones que més implicades hi estan qui han de poder liderar les polítiques culturals conjuntament amb la regidoria de Cultura. Sobretot perquè a Molins de Rei manca una planificació estable i programació d’activitat cultural. Això ho hem de fer amb molta sinergia amb les entitats culturals privades, amb el suport econòmic de l’Ajuntament. El Consell de la Cultura també ha de servir perquè tot l’associacionisme que hi ha al voltant de la cultura tingui espais per expressar les seves necessitats i trobar les millors solucions, que a vegades no han de ser només respostes per l’Ajuntament, sinó també en col·laboració entre elles mateixes.

Per què volen incentivar la participació de la ciutadania?

La millor forma de tenir unes polítiques que s’adeqüin a les necessitats de la ciutadania és si aquesta té tanta interacció com sigui possible amb la definició d’aquestes, si és la ciutadania a través del seu propi apoderament qui pot liderar aquestes polítiques. Això ha d’anar acompanyat d’una administració transparent que tingui tota la informació pública digital de cara a la ciutadania. 

Parlem del futur. Repetirien l’actual govern municipal?

La CUP no busquem repetir l’actual govern. Busquem un govern netament d’esquerres i sobiranista, si pot ser liderat per nosaltres, que pugui dirigir una nova època de transformacions en tot el que necessitarà el municipi. Polítiques feministes, polítiques mediambientals, polítiques energètiques, polítiques d’apoderament ciutadà. 

El cap de llista de la CUP a Molins de Rei, Carles Ros // Jose Polo

Amb qui estaria disposat a compartir govern municipal la CUP?

El mapa electoral serà molt complex a partir del 26 de maig, però amb qui volem formar govern és amb forces d’esquerra sobiranistes, que inclourien com a mínim Molins En Comú, Molins Camina i ERC.

Quin resultat creu que obtindran a les eleccions del 26 de maig?

Podem créixer, i sabem que creixent no gaire més podríem arribar a ser la primera força a Molins de Rei i liderar l’alcaldia. En tot cas, estem treballant per això.

La part més personal del candidat

Quants anys té?

Tinc 29 anys.

On viu?

Visc al carrer Doctor Barraquer.

Viu de lloguer o de compra?

Visc al pis que era del meu avi quan va morir. Ni comprat ni llogat per mi.

Si s’hagués de reunir amb els amics a Molins de Rei, quin lloc triaria?

Buscaríem algunes places. M’agrada molt estar a l’aire lliure. Però també el Casal Popular La Barrina, que va ser un espai que vam impulsar entre diversos col·lectius de Molins de Rei amb la intenció que existís també com a punt de trobada. Ens agrada estar-hi com a lloc on compartir amb els amics.

Quines són les seves aficions?

M’agrada molt la muntanya, sobretot la neu, i la bicicleta de muntanya. A banda d’això, acabo sortint a córrer pel parc natural de Collserola. També la lectura. Soc especialment dedicat a l’assaig i la filosofia política. El poc temps que em queda amb la vida atrafegada de la política i de la investigació en recerca el dedico als amics.

Un llibre, un grup musical i una pel·lícula o una sèrie?

Quant a llibre, m’agrada molt ‘Qui pot comprar o vendre el cel, l’aire que respirem o l’escalfor de la terra’. De pel·lícules, apostaria pel documental ‘Demain’, sobre el canvi climàtic, o les de l’estudi Ghibli, com ‘La princesa Mononoke’. Com a grup de música, Orxata Sound System, que cantava en català des del País Valencià i penso que va ser una revolució en relació al tipus de música compromesa.

Un defecte i una virtut?

Un defecte és que a vegades m’ha dit la gent que soc una mica sec, bastant seriós en la meva forma de fer. Però crec que també és perquè m’agrada mantenir una certa distància amb les coses per tenir perspectiva. Pel que fa a la virtut, en certa manera soc una persona ordenada, metòdica.

Recomanacions personalitzades