Casals renuncia a investir Sánchez com alcalde per la pressió de la CUP

L’alcalde suspèn la sessió en què Sánchez l’havia de substituir com a batlle de Molins de Rei. La CUP demana més temps per valorar la proposta i bloqueja la votació.

Joan Ramon Casals rep l’aplaudiment de la sala en anunciar la desconvocatòria del ple // Jose Polo

Ple fugaç. Després de 45 minuts de retards i reunions per la crisi oberta al si del govern municipal, finalment l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC) i el seu teòric substitut, Ramon Sánchez, han aparegut a la sala de l’Ajuntament acompanyats dels regidors de la CUP i ERC. Amb un evident enuig, Casals ha anunciat la decisió de suspendre el ple extraordinari. El motiu: la pressió dels seus socis cupaires, els quals han rebutjat celebrar la successió de l’alcalde amb la celeritat prevista.

Com la resta de grups municipals de l’oposició, la intenció de la CUP era votar en contra de la urgència del ple. Sota el seu punt de vista, una decisió d’aquestes característiques necessitava una “profunda reflexió” i les presses amb què Casals hauria comunicat la seva marxa no els han convençut. De fet, el seu vot negatiu ja hauria suposat d’entrada que el ple extraordinari no es pogués celebrar. CDC s’hauria quedat en solitari amb les abstencions dels seus altres socis d’ERC a l’hora de considerar la urgència per celebrar la sessió. Vist el panorama, Casals finalment ha decidit suspendre el ple que estava condemnat a perdre.

Sánchez, plantat

Tot i que finalment no s’ha celebrat el ple que havia de fer Sánchez alcalde, el neoconvergent tampoc les tenia totes per aconseguir fer-se amb la vara de l’alcaldia que ha etzibat Casals en aixecar l’acta. Mentre que l’assemblea local d’ERC ja havia anunciat a través de les xarxes socials que votaria en blanc al relleu entre autoritats, els cuparies tenien previst votar ‘no’ al canvi d’alcalde. A parer de Casals, “les temptacions electorals” han acabat provocant la suspensió del ple i la seva continuïtat com alcalde. Una continuïtat que ara haurà de compaginar amb el seu nou càrrec com a cap de gabinet del president de la Generalitat, Quim Torra.

“Avui no és el millor dia per produir-se aquest ple, demanem una mica més de temps”, s’ha reafirmat Casals. Posteriorment i en una indirecta a la CUP, el batlle ha assegurat que la “vara d’alcalde es guanya a les eleccions, no als despatxos”, en referència a la tensa reunió que han tingut anteriorment els socis de govern a l’habitació adjacent a la sala de plens. Segons Casals, la seva força política ja tenia la suficient legitimitat política per nomenar l’alcalde després d’haver guanyat les eleccions.

La sala, plena d’autoritats polítiques i familiars de Joan Ramon Casals i Ramon Sánchez // Jose Polo

La condemna del tripartit independentista

En un comunicat de darrera hora, la CUP ha justificat la seva negativa a votar a favor de la urgència del ple, ja que “en el pacte de govern no estava inclòs la substitució de l’alcalde”. Segons han assenyalat els anticapitalistes, el relleu de Sánchez per Casals suposaria un “moviment electoralista”, fet que xocaria directament contra els criteris de la formació, posicionada “contra la professionalització de la política”.

Si el ple hauria tirat endavant, la CUP automàticament hauria donat per “esgotat” el pacte de govern amb els neoconvergents. Una decisió que haurien justificat simultàniament amb la “creixent desconfiança en la gestió dels recursos humans de l’Ajuntament i l’incompliment d’alguns punts del pacte de govern”. Tot i que aquest dilluns el govern no s’ha trencat oficialment, l’acord tripartit independentista penja d’un fil.

Recomanacions personalitzades