Ramon Sánchez és investit alcalde de Molins de Rei a 102 dies de les eleccions

El posconvergent aconsegueix la vara d’alcalde sense el vot favorable dels seus socis de govern. “Aquests quatre mesos seran de continuïtat. Que ningú esperi sortides fora de lloc o nous projectes que no estiguin ja planificats”, adverteix.

Instant en el qual Ramon Sánchez agafa la vara d’alcalde // Jose Polo

Situació anòmala. A 102 dies de les eleccions municipals i després d’un ple suspès a última hora perquè no tenia la majoria necessària per celebrar-se amb caràcter d’urgència. Ramon Sánchez (CDC) ha substituït Joan Ramon Casals, que marxa de cap de gabinet del president de la Generalitat, com alcalde de Molins de Rei.

Precisament la proximitat a les eleccions municipals va marcar el ple d’investidura, que en ocasions va semblar un debat electoral. No va ser precisament el nou alcalde qui va utilitzar un el més mitinero. “Sóc conscient que no és el millor moment per ser alcalde, però no puc defugir la meva responsabilitat”, va reconèixer Sánchez, tècnic superior en arts gràfiques i fins ara al capdavant d’una empresa familiar dedicada a l’equipament d’oficines, ocupació que compaginava amb la seva tasca de regidor de Fira, Economia i Finances i Obres i Llicències. Ara haurà d’encapçalar la resposta a, entre altres coses, la crisi als recursos humans del consistori.

“Gràcies a l’experiència que he adquirit com a regidor conec perfectament què tenim endavant: tant els objectius fixats com els recursos dels quals disposa l’Ajuntament. També sóc conscient de les limitacions que tindré en aquests quatre mesos que estaran marcats, no ens enganyem, per la convocatòria electoral”, va afegir. “Aquests quatre mesos seran de continuïtat. Que ningú esperi sortides fora de lloc o nous projectes que no estiguin ja planificats”, va advertir Sánchez, nascut l’any 1970 a Molins de Rei i que va estudiar a l’escola Sant Miquel.

Ramon Sánchez, en el moment de la votació // Jose Polo

Va sospirar en el moment d’agafar la vara d’alcalde de mans del seu antecessor, al qual va titllar de “referent”. Va aconseguir-la com a candidat de la força més votada a les passades municipals després de sumar només set vots favorables, lluny de la majoria absoluta: sis del seu grup municipal i un, suposadament, del regidor no adscrit i ex-Ciutadans Francisco García.

Sense el vot favorable dels seus socis de govern

Els seus socis en el tripartit independentista -CUP i ERC- van optar per l’abstenció. Si bé no van bloquejar la seva investidura, van negar-li un vot favorable. Un altre front obert. Haurà d’apagar diversos focs. El PSC, Molins Camina i Iniciativa-MES van presentar candidatura. “Em comprometo a dedicar tots els esforços en acabar aquest mandat amb els millors resultats possibles. I per fer-ho compto amb els companys i companyes de l’equip de govern. La seva aportació continuarà essent decisiva, com ho ha estat fins ara”, va reivindicar.

Vestit amb americana blava, corbata ratllada, insígnia de Molins de Rei i llaç groc, el setè alcalde des de la recuperació de la democràcia va prometre “mirar d’atendre a tothom”. “Els seus problemes són els meus problemes i posaré tot l’interès per mirar de resoldre’ls”, va dir dirigint-se als veïns. “Gràcies als que heu votat a favor de la meva investidura. I als que no ho heu fet, deixeu-me que intenti demostrar-vos que tot i els vostres dubtes, tinc l’actitud i la capacitat necessària per ocupar el càrrec d’alcalde de Molins de Rei”, va sentenciar Ramon Sánchez, que serà el candidat de JuntsxMolins.

La CUP titlla el canvi d’alcalde de “gest electoralista” i assegura que el pacte de govern està “esgotat” 

En assemblea, la CUP, sòcia de govern municipal de CDC i ERC, va decidir no abandonar el govern municipal i abstenir-se a la investidura de Ramon Sánchez. En el ple del relleu, va titllar el moviment posconvergent de canviar d’alcalde a menys de quatre mesos per a les eleccions municipals de “gest electoralista que posa al cap de llista en posició de màxima visibilitat”. “Tampoc compartim que l’ajuntament serveixi com a trampolí cap a la política supramunicipal”, va continuar el regidor Carles Ros.

Els cupaires van anar més enllà: “L’assemblea de la Candidatura d’Unitat Popular no pot fer una altra cosa que donar per esgotat el pacte de govern i abstenir-nos en la votació d’un nou alcalde”, van dir els anticapitalistes. Potser tenen al cap pactes amb altres forces d’esquerra de cara al mes de maig? El temps, i l’assemblea, ho diràn.

Carles Ros (CUP) votant el pla d’investidura // Jose Polo

“Hem de lamentar i evidenciar que no es podran executar alguns dels punts que crèiem més importants d’aquest pacte de govern. És cert que teníem un any i mig però també és cert que eren coses més que possibles, com la consulta sobre la peatonalització del Centre Vila, l’inici de promocions d’habitatge públic, plans d’ocupació propis, municipalitzacions, una proposta profunda d’ordenances fiscals o el reordenament de l’estructura directiva de l’ajuntament”, van dir argumentant la seva postura.

ERC es manté en l’abstenció

Tampoc van votar a favor els altres socis de govern, Esquerra Republicana de Catalunya. Però ERC, que també es va abstenir, va tenir un to molt més conciliador tant amb Casals com amb el nou alcalde. De fet, la regidora Sílvia Guillén, que ha rivalitzat profundament amb Casals en moltes ocasions quan estava a l’oposició, va donar-li les gràcies per “fer possible l’1-0” i per haver pres decisions en situacions molt complicades, com quan va fer públic l’agressió masclista.

Recomanacions personalitzades