Els candidats coincideixen en la necessitat de protegir el comerç de proximitat

El Botmol organitza un debat amb els alcaldables, que proposen diferents idees per potenciar el comerç local de Molins de Rei.

Un instant del debat // Jose Polo
Un instant del debat // Jose Polo

Com és normal, durant una campanya electoral emergeixen les diferències entre les diferents candidatures. No és habitual que també es trobin punts de coincidència i consens. Però això és el que va passar durant el debat electoral organitzat pel Botmol, la Unió de Botiguers de Molins de Rei, aquest dimecres al vespre a la Sala Gòtica. I és que tots els alcaldables van coincidir en la necessitat de protegir el comerç de proximitat i el van considerar un dels grans actius de Molins de Rei.

Ara bé, van discrepar en les formes d’aconseguir el mateix objectiu en un debat que més aviat va ser un acte d’explicació de programes. No hi va haver pràcticament interacció entre els candidats, que van anant-se intercalant intervencions, dividides en diferents eixos, de dos minuts cadascú. És molt complicat coordinar un debat entre un grup de nou persones.

L’alcaldable de Junts per Molins i actual alcalde, Ramon Sánchez, va proposar fer un pla de dinamització de comerç i mercats per “analitzar les mancances” actuals i poder “fer els canvis necessaris” per millorar el context actual. I és amb l’arribada del comerç electrònic, entre altres factors, que el comerç local, en certa manera, ha de reinventar-se per sobreviure. “Deien que la tele mataria a la ràdio i el mòbil a la tele, i al final molts escoltem la ràdio a través del mòbil”, va dir el candidat del PSC Molins de Rei, Xavi Paz, partidari d’aliar-se amb aquests canvis tecnològics i no veure’ls com un enemic.

El candidat de la CUP, Carles Ros, va mostrar-se contrari a les polítiques urbanístiques que faciliten l’arribada de “grans superfícies”. “El comerç local aporta compromís mediambiental i compromís social”, va reblar. Una postura que van compartir, entre altres, Manel Monllaó, de Molins de Rei per la República Primàries Catalunya: “No podem dir que protegim el comerç local si treballem per l’arribada d’un Lidl”, va advertir per mostrar-se partidari de “pacificar” el Centre Vila però “sense la desaparició de les zones de càrrega i descàrrega”.

La Sala Gòtica es va omplir // Jose Polo

Gerard Corredera, de Molins en Comú, va anar més enllà i va dir que era favorable a implantar les famoses “superilles” de Barcelona a Molins de Rei. Són espais urbans que es guanyen per l’ús recreatiu i social de la ciutadania, estudiats i elogiats per diferents universitats internacionals i, al mateix temps, també criticats per alguns veïns de la capital catalana. Corredera també va expressar que era el moment d’afrontar la “transformació digital del comerç”.

“Potser hem d’incorporar el comerç online al de proximitat”, va indicar l’alcaldable d’ERC, Marcel López, que va afegir que Molins de Rei necessita tornar a ser “referent” del seu entorn en aquest àmbit. “No només hi ha comerç al Centre Vila, també n’hi ha als barris”, va recordar Ana Aroca, de Molins Camina Podem, disposada a aturar l’arribada de grans superfícies.

Alguns dels partits aposten per incrementar l’IBI -l’impost més important que recapta l’Ajuntament, a aquestes grans superfícies. Un d’ells és el Moviment 15 Arcades, comandat pel jove Joan Albert Fabra, que va proposar la creació d’una “moneda digital local” per fomentar que els “diners es gastin a Molins de Rei” similar al Rec de Barcelona, que circula a l’Eix Besòs, o la Grama de Santa Coloma de Gramenet.

“L’Ajuntament us ha de posar les coses fàcils”, va dir-li l’alcaldable del Partit Popular, Antonio Valverde, als comerciants assistents a la Sala Gòtica, que estava plena per a l’ocasió però amb àmplia majoria de membres de les llistes i simpatitzants dels partits. Valverde va posar sobre la taula la idea d’instal·lar “pantalles d’informació” sobre els comerços pel carrer. A l’acte no hi va assistir Ciutadans.

En definitiva un catàleg d’idees per preservar un actiu de Molins de Rei com és el seu comerç de proximitat. Després del 26 de maig, caldrà passar de les paraules als fets.

Recomanacions personalitzades