ERC accepta formar govern amb CDC i CUP

Els tres partits independentistes han estat negociant els últims dies un acord de govern amb accions a fer els propers dos anys. Les bases d’ERC han aprovat per unanimitat els acords i també entrar al govern de Molins de Rei. Ara la pilota passa a la teulada de l’assemblea de la CUP.

Una assemblea oberta ha aprovat per unanimitat governar amb PDeCAT i CUP // Jordi Julià

Una assemblea oberta ha aprovat per unanimitat governar amb PDeCAT i CUP // Jordi Julià

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha estar el primer partit a respondre l’oferiment que l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) els va fer a ells i a la CUP de formar un “govern de resistència democràtica i institucional en favor de la República”. I han respost amb un ‘Sí’ rotund. De fet, ja hi estaven disposats el 2015, tot i que llavors CiU preferia el PSC, i la CUP no es plantejava anar de bracet amb els llavors convergents.

Una assemblea oberta aquest dilluns ha decidit per unanimitat que “Esquerra Republicana entri al govern municipal amb el PDeCAT i la CUP”. S’han emès 32 vots, tots a favor. També s’han aprovat per unanimitat els acords als quals han arribat en diferents reunions els darrers dies CDC -el nom que manté el PDeCAT a l’Ajuntament-, CUP i ERC. Aquests acords encara han de ser ratificats pels cupaires.

La decisió d’entrar és amb la condició que també ho faci la CUP. “Seria un govern sòlid”, ha defensat la regidora portaveu d’ERC, Sílvia Guillén, abans que els assistents votessin en massa a favor de totes les propostes. Si al final l’assemblea dels anticapitalistes opta per no governar, els republicans faran una altra assemblea per decidir formar un govern en minoria CDC-ERC, que tindria 9 regidors dels 21 que formen el ple.

Si això passés, el regidor d’ERC Eduard Suárez ha anticipat: “Ens comprometem a que això no sigui un desgavell. Fins i tot, un govern en minoria ajudaria a arribar a consensos”. En canvi, en l’assemblea del 2015 per fer un tripartit independentista, el membre de l’executiva local Toni de la Flor argumentava que un govern de CDC i ERC en solitari seria “dèbil i molt complicat per governar amb estabilitat”. I en campanya, Guillén optava per un pacte d’esquerres i acusava Casals de voler el suport d’ERC per “mantenir la cadira”.

Els regidors Sílvia Guillén, Marc Rebulà i Eduard Suárez han explicat les accions que han acordat // Jordi Julià

Els regidors Sílvia Guillén, Marc Rebulà i Eduard Suárez han explicat les accions que han acordat // Jordi Julià

Peatonalització, municipalitzacions i tarifació social

Tant CUP com ERC s’han plantejat entrar al govern com una manera de poder posar en pràctica el seu programa electoral, deixant de banda la qüestió nacional. El pacte que han consensuat els tres partits inclou fer una consulta popular sobre la peatonalització del Centre Vila el segon semestre del 2018. Precisament fer els carrers per als vianant va ser el primer tema que el PSC va posar com a exemple d’un punt on no s’havien posat d’acord amb CDC i que volien portar al ple municipal per fer-ho evident.

Segons fonts republicanes, Joan Ramon Casals també ha acceptat la proposta de la CUP de crear una regidoria de municipalitzacions. En aquest àmbit, la petició que ha fet ERC s’ha limitat a fer-ho amb el servei d’energia per biomassa, que ara gestiona l’empresa privada Veolia. Això aniria lligat a una inversió municipal per situar la planta darrere la futura residència d’avis, al costat de l’ambulatori.

“Hem proposat accions realistes, que es puguin fer fàcilment en un any i mig”, ha dit als simpatitzants Sílvia Guillén. “Són accions que mostraran que ERC ha passat pel govern i a consensuar amb els companys de viatge de la CUP, amb qui tenim moltes coses en comú”, ha dit la regidora, que ha reivindicat les esquerres perquè “el tema del país és important però no és l’únic; no hem d’oblidar que tenim programes molt diferents”. De fet, amb 6 regidors CDC està en minoria davant els altres dos possibles socis: la CUP té 4 regidors i ERC en té 3 i per tant sumen 7.

Un punt on, segons el regidor Eduard Suárez, “s’ha notat l’eix dreta-esquerra” és en la tarifació social. ERC i CUP, així com Iniciativa i Molins Camina, ja venen demanant-ho des de l’oposició al ple municipal. La sociovergència ja hi va accedir en part l’any passat amb l’IBI, i ara diuen que Joan Ramon Casals ho ha acceptat en alguns casos, però “no ho veu clar en les escoles bressol”. També han acceptat fer una guia d’ajuts socials, que de fet va ser una aportació d’ERC a les ordenances fiscals de l’any passat i que el govern de CDC i PSC no ha acabat realitzant tot i aprovar-ho.

L'entrada al govern s'ha votat en secret, mentre que els acords consensuats amb CDC i CUP s'han votat a mà alçada // Jordi Julià

L’entrada al govern s’ha votat en secret, mentre que els acords consensuats amb CDC i CUP s’han votat a mà alçada // Jordi Julià

Zones infantils i esportives

Altres propostes dels republicans que han estat acceptades són treure les plaques fotovoltaiques del Molí i fer-hi una grada per fer actuacions juntament amb un parc infantil. A més, al Parc de les Palmeres plantegen fer-hi també una zona infantil que sigui “de referència, massiva, amb tobogans amples”, ha anunciat Suárez.

Han acordat també la reforma de la pista antiga del poliesportiu i convertir una nau industrial en un espai amb 6 pistes per a entrenaments per “alliberar el poliesportiu de la saturació actual”, segons el regidor Marc Rebulà. També han acordat que l’Ajuntament promogui la reutilització dels llibres de text i surtin “gratis o gairebé”, ha dit Suárez, i exportar el model educatiu de l’escola La Sínia a les resta de centres.

Els republicans també diuen que hi ha consens en els tres partits en renovar el web de l’Ajuntament i en reformular el butlletí municipal ‘Balcó de la Vila’ perquè deixi d’explicar que som líders i passi a ser útil als ciutadans”, ha afirmat Guillén, que a més de regidora és periodista.

La directriu que tindran els republicans per entrar al govern serà “amb molts menys ingressos poder fer moltes més coses”, ha promès Suárez. Una altra premissa: “Volem governar en comunitat”. I per això han acordat augmentar la participació ciutadana, fer una consulta multipregunta on es puguin decidir diverses qüestions sobre Molins de Rei i aturar el pla d’equipaments i fer un “procés participatiu real, on la proposta no es doni per feta abans. Diverses d’aquestes propostes que ara han estat acceptades, en el seu moment van ser rebutjades per la sociovergència argumentant raons tècniques.

Recomanacions personalitzades