34 molinencs avalen en assemblea un pacte entre ERC, CUP i CiU

ERC organitza una assemblea oberta a tota la ciutadania per plantejar la possibilitat de crear un govern independentista a Molins de Rei. El 92% dels assistents han votat a favor d’aquesta opció de govern, l’única que es planteja el partit, deixant de banda un pacte en minoria amb CiU per ser “dèbil i inestable”.

Silvia Guillén ha vist ratificada la seva opció de pacte // Elisenda Colell

Silvia Guillén ha vist ratificada la seva opció de pacte // Elisenda Colell

Alguns membres i simpatitzants de la CUP, integrants de l’ANC i ciutadania independentista -la majoria d’ells militants d’ERC- han omplert una de les sales de la Federació Obrera dimarts 2 de juny per ratificar la proposta dels republicans de crear un govern independentista a Molins de Rei. De tots els assistents a l’assemblea un 92% (34 vots) s’han mostrat partidaris d’aquesta opció, mentre que s’ha produït un vot negatiu i dues abstencions.

“Demanem a la CUP que es repensi la seva posició” ha assegurat la candidata d’ERC a l’alcaldia, Sílvia Guillén, que encara creu possible aconseguir que el partit liderat per Roger Castillo deixi de negar-se a qualsevol pacte amb CiU o el PSC. De fet, la proposta d’ERC passa única i exclusivament per formar un govern amb 13 regidors: 6 de CiU, 4 de la CUP i 3 d’ERC. Els republicans veuen amb molts bons ulls aquesta opció de govern perquè els partits d’esquerres serien majoritaris. I és que després de no poder formar un govern d’esquerres, aquesta és, segons Guillén, “l’única manera de poder aplicar la transformació social” que reclamen els cupaires.

En qualsevol cas, des de l’executiva d’ERC han descartat la opció de formar un altre tipus de pacte que no compti amb el suport de la CUP. Entrar a la sociovergència seria “incoherent” perquè els duria a acceptar un model de vila que no comparteixen. Una altra via més factible per al sobiranisme seria pactar amb CiU en minoria. El membre de l’executiva del partit a nivell local, Toni de la Flor, ha negat aquesta opció, ja que l’Ajuntament seria “dèbil i molt complicat per governar amb estabilitat”.

Moment de la votació // Elisenda Colell

Moment de la votació // Elisenda Colell

Després de la ratificació d’aquesta proposta de pacte, comencen les negociacions per traçar un objectiu comú entre els tres partits. ERC s’emplaça a reunir-se amb la CUP i CiU per convèncer als dos partits de fer un govern independentista. Mentre que la CUP ja ha reiterat abans, durant i després de la campanya electoral la seva negativa de pactar amb CiU, ERC es nega llençar la tovallola i vol propiciar trobades abans del 6 de juny, quan la Candidatura d’Unitat Popular es reuneix en assemblea. Tot i aquesta voluntat d’integració, sembla evident que la CUP no cedirà. Fonts internes d’ERC ja critiquen una suposada “incoherència” d’aquest partit, que va signar el compromís amb l’ANC per crear ‘Ajuntaments per la Independència’.

David contra Goliat

L'assemblea ha desenvocat en un debat entre els assistents// Elisenda Colell

L’assemblea ha desenvocat en un debat entre els assistents// Elisenda Colell

“No és normal que la força minoritària d’aquest possible govern sigui qui està movent tots els fils” ha criticat el tercer regidor electe d’ERC, Eduard Suàrez, davant d’alguns dubtes dels assistents. Suàrez ha volgut recordar que, per moltes aspiracions que tingui la formació republicana “l’as a la màniga el té Joan Ramon Casals”, el vencedor de les darreres eleccions i l’únic que compta amb 6 regidors per formar govern. Tot i que alguns dels assistents han criticat la manca d’interès de CiU, el previsible futur alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ja es va posar en contacte amb ERC per reunir-se amb el seu partit després del 24M.

Moment d'”emergència nacional”

La necessitat imperiosa que sent Esquerra Republicana per fer un govern municipal independentista es deu al “moment que viu el país”. De cara a les possibles eleccions del 27 de setembre, ERC tem que la responsabilitat del país recaigui en els ajuntaments, preveient que el govern espanyol elimini competències de la Generalitat o altres institucions. “Ens posem a disposició de l’alcalde” ha assegurat Suárez, per evitar que el PSC posi “pals a les rodes al procés” en clau molinenca, en cas de no aconseguir formar un govern independentista. Altres assistents, però, han criticat que formar aquest pacte significaria “fomentar rols d’exclusió” respecte altres partits, com podrien ser el PSC o Iniciativa.

Recomanacions personalitzades