Només Molins Camina vota en contra de les ordenances fiscals del 2017

El govern de CDC i PSC ha negociat amb ERC onze propostes per les ordenances fiscals del 2017 i també n’incorpora de la CUP i Molins Camina. La negociació ha valgut l’abstenció de tots menys Molins Camina, que vol revertir la pujada de l’IBI de l’any passat. 

La regidora Ana Aroca de Molins Camina va ser l'única que va votar en contra de les ordenances fiscals // Jordi Julià

La regidora Ana Aroca de Molins Camina va ser l’única que va votar en contra de les ordenances fiscals // Jordi Julià

Tot i no necessitar-ho perquè des de les últimes eleccions la sociovergència suma majoria al ple municipal de Molins de Rei, el govern municipal ha aconseguit l’abstenció en les ordenances fiscals dels dos principals partits de l’oposició: la CUP i ERC. Hi ha ajudat la incorporació de propostes que havien fet.

Onze mesures pactades amb ERC

La majoria d’idees de l’oposició que ha incorporat el document s’han negociat amb Esquerra Republicana. Han estat onze però en destaquen les bonificacions de l’IBI, que havien de ser per col·lectius concrets però s’han acabat lligant a la renda i el valor cadastral. De la CUP, tot i que aquest any no han presentat propostes abans del ple “per falta de temps degut a canvis laborals dels regidors” el govern ha inclòs una proposta dels cupaires de l’any passat: un tipus diferenciat d’IBI per fer pagar més a les empreses que més paguin, tot i que la sociovergència ha decidit gravar només les empreses d’oci i hostaleria perquè afecti els dos grans hotels.

De Molins Camina també s’han afegit propostes. En destaca l’augment dels impostos relacionats amb la construcció aprofitant “la nova bombolla immobiliària que tenim a la vila”, segons la regidora Ana Aroca. Tot i que el partit demanava que s’augmentessin més, al ple es van mostrar satisfets. Altres propostes seves també es van acceptar amb valors inferiors, ja que també les va fer Esquerra i es va agafar el seu barem, com és el cas de les bonificacions de l’IBI que, de fet, es compensaran amb la pujada dels impostos a la construcció a proposta de Molins Camina.

Tres regidors de la CUP i l'única d'ICV no van anar al ple de les ordenances fiscals del 2017 // Jordi Julià

Tres regidors de la CUP i l’única d’ICV no van anar al ple de les ordenances fiscals del 2017 // Jordi Julià

Molins Camina vol tornar a l’IBI anterior

Tot i això, aquestes mesures no han estat suficients per evitar que la formació que inclou Podemos i altres formacions votés en contra perquè criticaven la congelació del rebut de l’IBI tot i la baixada del valor cadastral. Van reiterar que l’any passat el rebut va pujar un 1,3% i, tot i donar per bona la xifra del govern que aquest any baixa un 0,15%, van reclamar que el rebut tornés “a valors anteriors a la pujada de l’any passat”. Proposaven compensar-ho fent pagar més “a les empreses amb més potencial”.

ERC, tot i que s’incorporessin les seves propostes, també es va mostrar crítica en l’IBI, assegurant que el de Molins de Rei és dels més cars: “un 6% més que a la comarca i un 2,5% més que al país”, segons el regidor Marc Rebulà, que va afirmar que el rebut va pujar un 1% l’any passat. També reclamaven uns impostos més progressius. La CUP, en canvi, va argumentar part de la seva abstenció precisament en això perquè estan “d’acord amb la revisió cadastral i la voluntat política de congelar l’IBI”, va afirmar el regidor Roger Castillo, que tot i això demanava que fossin “més valents” amb mesures com el tipus diferenciat que afecta els hotels.

De fet, Castillo va haver de defensar la posició de la CUP tot sol. Tres dels quatre regidors del principal partit de l’oposició no van anar al ple d’ordenances fiscals del 18 d’octubre. El portaveu els va disculpar pels “canvis laborals importants” que els ho van impedir. Tampoc hi va anar l’única regidora d’Iniciativa, Julia Fernández, de baixa per maternitat.

En canvi, el regidor no adscrit Francisco García, que es va presentar amb Ciutadans, es va abstenir però no va demanar la paraula en cap moment per argumentar-ho

Recomanacions personalitzades