Pere Vila reclama espais dignes per al cinema al rebre el Premi Trajectòria de Ràdio Molins de Rei

El Festival de Cine de Terror defensa la “prudència” al créixer; Xavi Díaz elogia la “passió” compartida amb Miquel Armengol; Viu Molins de Rei defensa un periodisme local de qualitat, PICAM veu reconegut el seu altruisme i la pastisseria Arenas descriu la seva reconversió com un “somni”.

Pere Vila, guanyador del Premi Trajectòria // Ajuntament de Molins de Rei

Pere Vila, guanyador del Premi Trajectòria // Ajuntament de Molins de Rei

El Premi Trajectòria de Ràdio Molins de Rei, escollit per votació popular, ha reconegut un treballador incansable pel cinema de Molins de Rei: Pere Vila. El responsable de l’empresa que porta el seu nom es dedica professionalment a organitzar projeccions cinematogràfiques. Però, a més, va ser als inicis del Festival de Cine de Terror -també premiat aquest any- i de la Semana del Cine Español, i col·labora amb el Cineclub Hal 2002 per tal que dos divendres al mes es puguin veure pel·lícules al teatre del Foment.

Nostàlgia i reivindicació van ser els dos eixos del discurs que va fer a la gala d’entrega dels Premis de Ràdio Molins de Rei, divendres passat. “Es vol presentar Molins de Rei com un gran aparador de cinema”, va afirmar, en referència a tots els esdeveniments organitzats per les entitats o pel propi Ajuntament. Però tot, “sense un espai adequat per veure les pel·lícules tal com s’han concebut i amb un equip de projecció adequat”. També va lamentar: “Hi ha massa sales de conferències sense conferències i cap de cinema”.

La gala dels premis de Ràdio Molins de Rei ha repetit el format més íntim a La Peni // Ajuntament de Molins de Rei

Tots els premiats i el jurat // Ajuntament de Molins de Rei

Recordant com fa tres anys la falta de diners per afrontar la digitalització va fer perillar la continuïtat de les projeccions del setè art a Molins de Rei, va afirmar que l’esforç econòmic de les entitats “no es pot compensar sols amb paraules d’agraïment”, davant la mirada de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), des del mateix escenari, ja que ell s’encarregava de donar-li el premi.

També hi va haver lloc per al record, començant per l’escola: “Aquell dia que ens varen portar al Joan Domènech i a mi a veure “El Globo Rojo” em va despertar l’interès pel cinema”, va dir, mencionant qui presideix el Cineclub actualment. Projeccions per als companys de classe de pel·lícules de 9 i mig van ser l’altre referent per a la seva dedicació professional. I tampoc es va oblidar de les tardes al desaparegut cinema Savoy. Els finalistes al premi trajectòria han estat Angelina Llaveria i Bartomeu Martí.

Discurs de Pere Vila:

Premi Cultura al salt endavant del Festival de Cine de Terror

Festival de Cine de Terror, Premi Cultura // Ajuntament de Molins de Rei

Festival de Cine de Terror, Premi Cultura // Ajuntament de Molins de Rei

Un certamen que el mateix Vila va impulsar ha estat un altre dels premiats aquest any per Ràdio Molins de Rei. El Festival de Cine de Terror ha recollit el premi Cultura en un moment dolç: la darrera edició van duplicar espectadors després d’allargar-se fins als 10 dies. Aquest salt endavant i la varietat d’activitats els han valgut el premi: Jordi Romeu, en nom del jurat dels Premis Ràdio Molins de Rei va entregar el guardó afirmant que “han evolucionat cap a una fórmula que consolida un model de festival competitiu i divulgador alhora” i que és “reconegut nacional i internacionalment”.

“És un plaer que es reconegui la feina després de tant picar pedra”, va assegurar el president del festival, David Izquierdo, recordant que és fruit de molta passió i molt treball. Alhora, va defensar la “prudència” que han volgut tenir pel creixement del festival. “Hem volgut posar el nostre granet de sorra perquè Molins de Rei torni a ser aquella vila cinèfila que havia sigut en el seu moment”, va dir el representant del festival. El premi els ha arribat una setmana després d’un homenatge al Kurtinstant.

Discurs del Festival de Cine de Terror:

Xavi Díaz, apassionat com Miquel Armengol

Xavi Díaz, Premi Comunicació Miquel Armengol // Ajuntament de Molins de Rei

Xavi Díaz, Premi Comunicació Miquel Armengol // Ajuntament de Molins de Rei

A la gala també hi va participar Xavi Díaz, guanyador del premi Comunicació Miquel Armengol -escollit pels treballadors de la ràdio i l’Ajuntament. El periodista de TVE, molinenc d’adopció, va descriure el municipi com el seu “refugi preferit”.

Després de fer un exhaustiu repàs de la seva pròpia vida, va dedicar el guardó a l’exdirector de la ràdio, Miquel Armengol: “Me’l posaré a la meva taula de redactor amb un cartell que posi: ‘Sóc un apassionat, com tu eres'”, va dir, dirigint-se al cel.

Discurs de Xavi Díaz:

Viu Molins de Rei, premi Innovació per esdevenir un “mitjà clau”

Viu Molins de Rei, Premi Innovació // Ajuntament de Molins de Rei

Viu Molins de Rei, Premi Innovació // Ajuntament de Molins de Rei

Armengol també va ser present amb la recollida del premi Innovació, que ha estat per a Viu Molins de Rei. Els seus directors, David Guerrero i Jose Polo, van recordar que ell els va obrir les portes a la ràdio, sent “l’espurna que ho va encendre tot”. Van reivindicar un periodisme local de qualitat, demanant la implicació de l’Ajuntament per preservar-lo.

David Lloberas va destacar en nom del jurat que la “dedicació i devoció pel periodisme marcada per la constància i l’esforç” han fet que “en només 7 anys hagi esdevingut un mitjà clau per estar a l’aguait i entendre la realitat molinenca”.

Discurs de Viu Molins de Rei:

Premi Valors a l'”altruisme, entusiasme i dedicació” de PICAM

PICAM, Premi Valors // Ajuntament de Molins de Rei

PICAM, Premi Valors // Ajuntament de Molins de Rei

El premi Valors ha estat per a Prevenció i Informació Càncer Molins (PICAM), dedicat a ajudar a persones amb càncer en el dia a dia. Els tallers que fan a la Riera Bonet els han valgut el guardó: banc de perruques, maquillatge, musicoteràpia, relaxació o també xerrades i excursions, “i tot gratuït”, elogiava Aina Ibáñez, del jurat, recordant el seu “altruisme, entusiasme i dedicació”.

Va recollir-lo Berna Moreira, lamentant que no pogués recollir el premi Isabel Cano ni la resta de companyes que estan malaltes, sense les quals “no hauria estat possible”. També va agrair la feina de totes les voluntàries.

Discurs de PICAM:

La pastisseria Arenas, premi Impuls per combinar passat i futur

Pastisseria Arenas, Premi Impuls // Ajuntament de Molins de Rei

Pastisseria Arenas, Premi Impuls // Ajuntament de Molins de Rei

El premi Impuls, centrat en el comerç, ha estat per a la pastisseria Arenas. Montse Toran va destacar en nom del jurat que són un establiment centenari i la seva recent renovació. La reforma “fa que aquest tram de Carretera tingui una fisonomia més bonica”, i un cop l’avinguda estigui reformada “donarà més gust d’entrar-hi tot gaudint d’una bona passejada”, va afirmar.

El canvi era “un somni” que, a les seves responsables, Montse i Maria Arenas, els “rondava des de feia molts anys” i han tirat endavant “tot i els dubtes i dificultats que han anat sorgint”. Van assegurar que el premi els donarà “impuls per seguir endavant”, com van fer-ho els seus avantpassats.

Discurs de Pastisseria Arenas:

Oda a la ràdio del programa “Obrim els Diumenges”

"Obrim els diumenges", Premi Ràdio // Ajuntament de Molins de Rei

“Obrim els diumenges”, Premi Ràdio // Ajuntament de Molins de Rei

El premi Ràdio, triat pels treballadors de l’emissora per reconèixer un programa, ha estat per a “Obrim els diumenges”.  El seu presentador, Xavi Garcia, va dedicar el guardó al mitjà per on parla cada diumenge des de fa 10 anys acompanyat de la seva família, tot i que en fa 18 que és a l’emissora.

“La ràdio ens ha premiat molt al llarg de la vida”, va dir el publicista, recordant quan sentia Elena Francis al transistor de petit. Recordant-ne la immediatesa, va elogiar el poder de la ràdio de fer “conèixer, imaginar i comunicar a través de la veu”, descrivint-la com “un diàleg i no un monòleg”. “Si ens comuniquem més, possiblement anirem una mica més lluny”, va defensar Garcia.

Discurs d'”Obrim els diumenges”

Alexandra Morera és reconeguda per la divulgació poètica

Alexandra Morera, Premi Micròfon // Ajuntament de Molins de Rei

Alexandra Morera, Premi Micròfon // Ajuntament de Molins de Rei

I l’altre premi de l’emissora ha estat per a Alexandra Morera, guanyadora del premi Micròfon, reservat als col·laboradors de la ràdio. La presentadora d’“Essències” fa 33 anys que hi és, havent realitzat 1.500 programes sobre poesia. Jordi Albero, que li va entregar el premi, la va descriure com “la veu, el Frank Sinatra en versió femenina”.

“El seu amor per la poesia és tan gran que aconsegueix encomanar-lo als oients”, va elogiar-la Albero. Morera va descriure la poesia com “un bàlsam dins el nostre món ple de successos desafortunats”. La també poeta va agrair poder “endinsar-se a les llars per fer una estoneta de bona companyia” i l’oportunitat d’entrevistar a Espriu, J.V. Foix, Martí i Pol o Joana Raspall gràcies a la ràdio, sense oblidar Miquel Armengol.

Discurs d’Alexandra Morera:

Homenatge a Carme Milego i Miquel Olivé

Estel Tort va ser la cantant de la nit, tot i que Oriol Romeu també va cantar i ballar una cançó // Ajuntament de Molins de Rei

Estel Tort va ser la cantant de la gala, tot i que Oriol Romeu també va cantar i ballar una cançó // Ajuntament de Molins de Rei

La gala va tenir un moment per al record. Es van homenatjar dos col·laboradors de l’emissora desapareguts l’últim any: Carme Milego i Miquel Olivé, tots dos vinculats molt estretament amb el teatre.

Milego havia fet programes de teatre al llarg de 15 anys; l’últim, “Tot teatre”, juntament amb Dani Pascual. També havia format part dels grups de teatre Caràtula, Impuls, Els Pastorets i La Passió. “Sempre amb la seva bonhomia i el seu somriure encomanadís”, va recordar la periodista de Ràdio Molins de Rei Sílvia Artés. I Olivé, ànima d’Impuls Teatre, formava part de la tertúlia dels Miquels i havia col·laborat amb altres espais de l’emissora. “Dos col·laboradors estimats que encomanaven passió”, els va descriure el coordinador de la ràdio, Oriol Romeu.

L’homenatge va anar acompanyat d’una cançó interpretada per l’actriu molinenca Estel Tort. Ella va ser l’encarregada de posar la música juntament amb la banda dels premis, que aquest any integraven Gerard Tort, Roger Margarit, Raül Morales i Sergi Estella. Un punt àlgid de la nit va ser l’actuació de tots ells juntament amb Oriol Romeu, amb número de ball inclòs. Com l’any passat, s’ha repetit el format més íntim al teatre de La Peni en lloc del Foment.

Ball d’Oriol Romeu i Estel Tort

Uns premis “des de baix”

Joan Ramon Casals va vincular els premis i la llibertat d'expressió // Ajuntament de Molins de Rei

Joan Ramon Casals va vincular els premis i la llibertat d’expressió // Ajuntament de Molins de Rei

L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), va elogiar els premis de la ràdio perquè “són escollits per la pròpia gent” i fan que no siguin necessaris uns premis organitzats des del propi Ajuntament com passa en altres poblacions. “Aquests tenen més mèrit perquès han sorgit des de baix”, va assegurar.

Casals va vincular l’activitat de la ràdio amb la querella contra la mesa del Parlament per permetre el debat sobre la independència: “Aquest matí he anat a donar suport als diputats encausats. Defensàvem el mateix que fa la ràdio i tots els mitjans de comunicació cada dia, que és defensar la llibertat d’expressió”, va afirmar l’alcalde.

Vídeo íntegre de la gala:

Recomanacions personalitzades