Mor Miquel Olivé, fundador dels Dracs i impulsor del teatre a Molins de Rei

Miquel Olivé, ànima d’Impuls Teatre, fundador del grup de música Els Dracs i col·laborador de la colla dels Miquels, ha mort sobtadament als 70 anys.

Miquel Olivé va ser el fundador dels Dracs, dels quals va ser el teclista // Arxiu Sergi Carós

Miquel Olivé va ser el fundador dels Dracs, dels quals va ser el teclista // Arxiu Sergi Carós

Ara fa dues dècades “La Passió de Molins de Rei” s’anava a deixar de representar: l’equip ho volia deixar. Però Miquel Olivé, fins llavors un empleat de banca, va decidir posar-s’hi al capdavant per evitar que es perdés. Començava així un compromís amb el teatre amateur que no va abandonar fins al final.

Fundador dels Dracs

Però el compromís de Miquel Olivé amb la cultura ja li venia de molt lluny. Miquel Olivé i Ayala (Molins de Rei, 13 de novembre de 1945 – 7 d’agost de 2016) va ser el fundador del mític grup de pop Els Dracs, que versionava en català èxits internacionals enmig de la dictadura de Franco. Va ser ell qui el 1963, juntament amb Alfred Pla, va decidir de muntar un grup i va començar a buscar membres per la banda, tot i que primer la formació es deia “Fire Stars”.

La incursió d’Olivé en la música va començar amb un saxo que va acabar canviant pel teclat. Però el seu paper als Dracs no es limitaria a ser el teclista: “el meu pare deia que ell era el jefe, sempre tenia coses al cap; de fet al principi s’assajava a casa seva”, explica a Viu Molins de Rei Sergi Carós, fill del bateria del grup, Vicenç Carós.

Però tot i ser-ne el fundador, Miquel Olivé va ser el primer a marxar-ne, “per la mili, però sembla ser que també per amor”, afirma Carós, que fa dos anys que va començar a preparar justament amb Miquel Olivé una exposició pels 50 anys que enguany compleix el grup. Però el teclista hi va ser durant l’època daurada del grup, i en les successives reaparicions que van fer al llarg dels anys hi va tornar.

Havia de ser-hi també aquest setembre, al pregó de Festa Major en honor al grup, que havia d’incloure una actuació musical. La marxa d’Olivé ho ha deixat en l’aire, però el guitarrista Manel Cordero, que destaca del seu paper al grup “l’ànima d’estructurar les coses, de coordinar tota la logística”, apunta a que “probablement es faci igualment: és el que ell hauria volgut”.

L’ànima d’Impuls Teatre

A més d'organitzar les obres, Olivé també actuava en moltes, com en "L'Auca del Senyor Esteve", el 2013 // Arxiu - Ajuntament

A més d’organitzar les obres, Olivé també actuava en moltes, com en “L’Auca del Senyor Esteve“, el 2013 // Arxiu – Ajuntament

“Si no hagués estat per ell, la Passió fa 20 anys que s’hauria acabat”, assegura a aquest diari Dani Pascual, company de viatge d’Olivé durant bona part de la seva trajectòria a Impuls Teatre, el grup que representava La Passió. Després de liderar aquest muntatge, Olivé “volia fer teatre més enllà de la Passió”, explica Pascual, que en aquest moment es va unir a Impuls, per dirigir una desena d’obres, a la majoria de les quals Olivé també hi va actuar.

Perquè Olivé, a Impuls hi feia absolutament de tot: des de triar les obres a pintar els decorats, de la part tècnica a fer d’actor, de buscar l’elenc a portar la tresoreria. I sempre, sent la mà dreta dels directors. “S’hi va passar hores i hores treballant. En la més mínima cosa que necessitessis ell t’ajudava. Ha estat un gust i un honor de poder treballar junts“, recordava Dani Pascual.

El buit que deixarà Miquel Olivé a Impuls Teatre és molt gran. Jordi Riera, director de les darreres obres, compara: “ell era com el Camell, que hi van moltes persones dins: feia de tot”. “El pal de paller”, segons Dani Pascual. “El nostre timó, el pare de tots”, segons l’actor Jordi Costa, que també en destaca “la tossuderia, les ganes i la il·lusió”, a més d’“un gran sentit de l’humor”. Riera en recorda la seva visió que el teatre “comunica cultura, sentiments i valors, no només entreteniment”.

Els projectes de l’associació també han quedat en l’aire. La resposta és la mateixa que amb el pregó: “hem de mantenir la flama, sinó baixarà el Miquel i ens fotrà bronca”, diu Jordi Riera. A partir d’octubre tenen bolos de “Nit de Ràdio 2.0”, i estaven treballant en un nou projecte.

Olivé, a més a més, va col·laborar gairebé des del principi amb la colla que organitza el Vermut dels Miquels per Festa Major, i feia anys que la seva veu característica, gruixuda i greu, es podia escoltar cada divendres a la tertúlia dels Miquels de Ràdio Molins de Rei.

El comiat, dimecres

Tot i haver mort la matinada de dissabte 6 a diumenge 7, les circumstàncies de la mort -sembla ser que un atac de cor- han fet allargar l’enterrament. El tanatori s’obrirà dimarts de 13:30 a 21:00, i dimecres a partir de les 9:00. L’enterrament serà el mateix dimecres 10 d’agost a les 11 a l’Església.

Recomanacions personalitzades