Iniciativa planteja el perllongament del Trambaix passant pel Canal la dècada vinent

ICV ha presentat un projecte de perllongament del Trambaix des de Sant Feliu de Llobregat fins a Pallejà. El recorregut passaria pel barri del Canal, amb parada al parc Pont de la Cadena, enlloc de fer-ho a través de l’avinguda Barcelona com s’havia dit fins ara. La proposta inclou un pont exclusiu per tramvia i vianants entre Molins de Rei i Sant Vicenç.

Lluís Carrasco explicant el projecte de perllogament del Trambaix acompanyat dels candidats dels municipis afectats // David Guerrero

Lluís Carrasco explicant el projecte de perllogament del Trambaix acompanyat dels candidats dels municipis afectats // David Guerrero

“No és un projecte per la propera legislatura, sinó per la següent, però s’ha de treballar amb temps”, deixa clar des d’un primer moment Lluís Carrasco, regidor d’Iniciativa per Molins de Rei i un dels pares del projecte de perllongament del Trambaix que han presentat a Molins de Rei les candidatures ecosocialistes de Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Pallejà i Molins de Rei. Totes elles porten aquest punt en comú als seus programes electorals.

La proposta a llarg termini de les candidatures municipals d’Iniciativa passa per modificar el traçat marcat al Pla Director d’Infraestructures 2011-2020 per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) l’any 2004, que en el cas de Molins de Rei suposava fer passar el tramvia per les avingudes Barcelona i València, seguint el traçat de la N-340.

Ara ICV planteja un canvi substancial: el tramvia arribaria a través del polígon El Pla per l’avinguda Laureà Miró, sí, però en comptes de fer tot el recorregut per la carretera passaria a fer-ho per dins del barri del Canal, entrant pel passeig del Canal i amb una parada central al parc Pont de la Cadena que s’anomenaria “Molins de Rei Centre” i que actuaria com a punt d’intercanvi pels passatgers amb l’estació de Rodalies Renfe, que es troba a 250 metres. Carrasco també planteja “un gran pàrquing soterrani al parc de les Palmeres per actuar com un “park & ride” que doni servei a la gent dels barris de muntanya, El Papiol i l’entorn allunyat de l’estació”.

Recorregut que seguiria el Trambaix a Molins de Rei segons la proposta d'Iniciativa // Iniciativa per Molins de Rei

Recorregut que seguiria el Trambaix a Molins de Rei segons la proposta d’Iniciativa // Iniciativa per Molins de Rei

L’altra parada s’anomenaria “Avinguda Barcelona”, justament a l’entrada de Molins de Rei venint des de Sant Feliu, i es situaria a l’alçada de la benzinera de l’avinguda, abans d’arribar al parc de la Mariona, donant servei als barris de la Riera Bonet, Les Conserves i el futur barri de Les Guardioles.

Deslligat de la carretera

La proposta dels ecosocialistes deslliga l’arribada del Trambaix de la reforma de la carretera, aspecte que la majoria de partits porten al seu programa electoral i que ja s’ha convertit en un dels elements centrals de la campanya“El traçat que plantegem permet fer les obres de la carretera, sortint de l’atzucac de que si es fessin les obres de la carretera estaríem condicionant el pas del tramvia”, ha posat en valor Carrasco, qui ha justificat la presentació del projecte a llarg termini. “És una proposta per a la següent legislatura, però aquí a Molins de Rei hi ha molt poca planificació i més val treballar amb temps per garantir que es farà bé”, ha indicat el regidor ecosocialista.

Mapa que mostra el recorregut del Trambaix amb el nou pont sobre el riu // Iniciativa per Molins de Rei

Mapa que mostra el recorregut del Trambaix amb el nou pont sobre el riu // Iniciativa per Molins de Rei

El traçat del Trambaix plantejat per ICV sortiria de Molins de Rei a través del carrer Raseta en direcció a Sant Vicenç dels Horts. Per passar a l’altre costat del riu no es faria a través de l’actual pont, sinó que es faria un altre de nou. “Un pont destinat exclusivament pel tramvia, autobusos i vianants”, ha definit Lluís Carrasco, obrint la porta també a donar-li prioritat als autobusos exprés per tractar de forçar a la conselleria de Territori i Sostenibilitat a fer que el carril bus que anirà teòricament des de Sant Feliu fins a Barcelona ho faci des de Molins de Rei.

Pendents del soterrament

El nou recorregut plantejat pels ecosocialistes vol substituir el pla vigent, que parla del perllongament des del Consell Comarcal de Sant Feliu de Llobregat fins a l’intercanviador de Quatre Camins amb l’any 2020 com a horitzó. Evidentment és un termini que no s’acomplirà ja que la continuació del recorregut del Trambaix resta a l’espera de l’execució del soterrament de les vies del tren a Sant Feliu de Llobregat. Fins que aquesta històrica reivindicació no sigui una realitat, el tramvia no arribarà a Molins de Rei.

“El soterrament el condiciona però a la vegada el fa possible”, ha apuntat l’alcalde de Sant Feliu i candidat a la reelecció, Jordi San José. Tot i que hi ha projecte aprovat a l’espera de sortir a licitació no sembla que la desaparició de les vies al bell mig de Sant Feliu sigui una cosa que es veurà en els propers mesos.

Traçat plantejat per ICV-EUiA de perllongament del Trambaix fins a Pallejà passant per Molins de Rei // Iniciativa per Molins de Rei

Traçat plantejat per ICV-EUiA de perllongament del Trambaix fins a Pallejà passant per Molins de Rei // Iniciativa per Molins de Rei

La idea és que el tramvia vagi per sobre de la llosa del soterrament i superat tot el nucli urbà de Sant Feliu de Llobregat baixi per agafar el polígon El Pla i recórrer la N-340 fins entrar a Molins de Rei.

Fins a Pallejà

D'esquerra a dreta: Arnau Funes (Cornellà), Jordi San José (Sant Feliu), Pere Garcia (Molins de Rei), Ascen Ratia (Pallejà) i Jordi Gil (Sant Vicenç) // David Guerrero

D’esquerra a dreta: Arnau Funes (Cornellà), Jordi San José (Sant Feliu), Pere Garcia (Molins de Rei), Ascen Ratia (Pallejà) i Jordi Gil (Sant Vicenç) // David Guerrero

El nou projecte plantejat per les candidatures d’ICV al Baix Llobregat central també planteja una altra novetat: la línia T3 del Trambaix no finalitza a l’intercanviador de Quatre Camins, sinó que va més enllà. Passaria primer per Sant Vicenç dels Horts, on ja es podrien agafar els trens de FGC a la parada de Can Ros, i posteriorment segueix el seu recorregut fins arribar a Pallejà, donant servei així a més municipis dels que estava previst al PDI aprovat l’any 2004. En total, 8,5 quilòmetres i 9 parades noves: Sant Feliu Centre, la Salut, Can Maginàs, El Pla, Avinguda Barcelona, Molins de Rei Centre, Sant Vicenç dels Horts, Quatre Camins i Pallejà.

“El recorregut plantejat connecta els diferents polígons industrials de la zona per facilitar el desplaçament dels treballadors”, destaca el coordinador comarcal d’ICV i candidat a l’alcaldia de Cornellà, Arnau Funes. “Ajudaria a intentar fer que la comarca millori relacions i vivim els uns de cara als altres i no només de cara a Barcelona”, ha conclòs.

Recomanacions personalitzades