PSC, Iniciativa, MES i Procés Constituent signen un document de compromís ètic

La plataforma Confluència Social de les Esquerres de Molins de Rei aconsegueix que PSC, Iniciativa, MES i Procés Constituent pactin un document de compromís ètic abans de les eleccions municipals. El text obliga a alcaldables i candidatures dels partits signants a complir una sèrie de normes morals. 

D'esquerra a dreta: Monllaó (MES), Barrios (PSC), Castellví (Cofluència), Ferrer (Iniciativa) i Méndez (Procés) // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Monllaó (MES), Barrios (PSC), Castellví (Cofluència), Ferrer (Iniciativa) i Méndez (Procés) // Jose Polo

El primer resultat de la feina de la plataforma per la Confluència Social de les Esquerres de Molins de Rei és un document de compromís ètic signat per PSC, Iniciativa, MES i Procés Constituent. El text compromet als alcaldables d’aquestes formacions i al conjunt de les candidatures a complir una sèrie de compromisos morals. L’acord arriba després de mesos de jornades de treball en comú. En un principi, no hi haurà moviments més ambiciosos com una candidatura conjunta o acords programàtics abans de les eleccions municipals del mes de maig. “Aquest és el resultat del procés de confluència”, indica Jordi Castellví, un dels portaveus del grup promotor.

El document parla de transparència, corrupció i participació, entre altres qüestions. El pacte obliga als candidats a “posar el seu càrrec a disposició del ple en el moment en què es trobi imputat, ser responsable del compliment de tots els compromisos recollits en el programa electoral i donar-ne explicacions al llarg del mandat i percebre només un sou (una retribució) per l’exercici de les responsabilitats polítiques”.

Pel que fa a les candidatures, el document obliga a “elaborar un programa electoral amb propostes realitzables que no comportin cap mena d’engany ni promeses falses per a la ciutadania, donar explicacions públicament en cas d’incompliment o retard i fer públiques les vies de finançament dels partits”. També s’ha consensuat impulsar la creació d’un codi ètic municipal i d’un comitè ètic municipal, així com incorporar i posar en marxa mecanismes d’auditoria ciutadana o prioritzar els pactes entre les formacions d’esquerres.

Tots els partits signants, independentment del seu passat, s’han trobat còmodes en aquest terreny. “La confluència és l’espai obert que necessitem per recuperar la confiança amb els ciutadans i amb nosaltres mateixos”, assegura Joan Barrios, president de l’agrupació local del PSC. “En el marc de les idees en uneixen moltes més coses que no pas ens separen”, certifica Mercè Ferrer, coordinadora d’Iniciativa per Molins de Rei. Àngels Méndez, de Procés Constituent, moviment que forma part de Molins Camina, l’agrupació d’electors sorgida de Podemos i que no ha volgut formar part d’aquest procés de confluència, assegura que li hagués agradat “una proposta més extensa en els partits que ho signen, però no ha estat possible”, es lamenta. Per la seva banda, Manel Monllaó, de MES Molins de Rei, el partit que reuneix els socialistes crítics, indica que la confluència no és “una moda” sinó que és “una necessitat que ens ha reclamat la ciutadania”.

Unes 40 persones van assistir a l'acte de presentació del document // Jose Polo

Unes 40 persones van assistir a l’acte de presentació del document // Jose Polo

ERC, la gran absent 

Tot i que es va intentar comptar amb la participació de partits com la CUP o Molins Camina, que van desmarcar-se des del primer moment d’aquest moviment per diferents motius, la gran absent d’aquest pacte ha estat ERC. El partit republicà i la seva candidata, Sílvia Guillén, s’han mostrat partidaris de pactar amb les forces polítiques d’esquerres després de les eleccions“Vam acceptar formar part en un primer moment però després de veure que al principi era només un partit, Iniciativa, qui ho portava tot ens vam fer enrere”, diu la candidata republicana en declaracions a Viu Molins de Rei. “Després d’aquelles primeres trobades ningú ens ha convidat formalment a formar-hi part”, explica Guillén. “Si ho haguessin fet ho hauríem rumiat”, sentència. Tot i això, Guillen qualifica de “molt raonable” el document signat divendres 19 i no descarta aproximacions posteriors a les eleccions municipals.

Recomanacions personalitzades