La CUP es desmarca d’un possible front d’esquerres

Els militants de la CUP mostren els seus recels davant la proposta de confluència d’esquerres que els vincularia, entre altres partits, amb Iniciativa. La assemblea oberta del partit no desvetlla quines seran les seves cartes de cara a les eleccions municipals de maig del 2015. 

Lucas Silvano (Podemos) i Àlex Maymó (CUP) escolten una intervenció d'EUiA // Jose Polo

Lucas Silvano (Podemos) i Àlex Maymó (CUP) escolten una intervenció d’EUiA // Jose Polo

Més de 40 persones s’han reunit en l’última assemblea oberta de la CUP que tenia com a objectiu “recollir les sensacions i objectius dels militants i simpatitzants de la CUP de cara a les eleccions 2015” segons explica la regidora, Mar Miralles, en declaracions a Viu Molins de Rei. El tema estrella a debatre no ha estat cap altre que la proposta de l’anomenat Grup impulsor de la Confluència Social d’Esquerres de crear un front comú d’esquerres que lluiti per l’hegemonia a l’Ajuntament de Molins de Rei.

La conclusió: la CUP te seriosos dubtes sobre la necessitat i les intencions d’aquesta proposta, fortament vinculada a sectors d’Iniciativa per Molins de Rei. “La constatació de que la proposta de confluència no ve del carrer és el moment en el qual arriba, a set mesos vista de les eleccions municipals”, assumeix Josep Raventós, militant de l’esquerra independentista molt actiu durant tota l’assemblea. Per tant, bona part de la militància del partit majoritari de l’oposició creu que al darrera d’aquesta confluència no hi ha res més que interessos partidistes i electorals.

A l’assemblea no només hi han assistit simpatitzants de la CUP. S’hi ha pogut veure militants de Podemos, EUiA i dos regidors d’Iniciativa: Mercè Ferrer i Pere Garcia. Els ecosocialistes han escoltat en primera persona els retrets que li fa la CUP i que poden impedir que s’arribi a un pacte entre ambdues formacions. “Entrar a pactar amb altres partits ens deixaria sense una veu clara a l’Ajuntament”, assegurava un dels militants que forma part del CUP des del principi. “Iniciativa s’hauria d’haver regenerat a fons abans de proposar crear un front comú”, afegia una persona de Podemos. “Jo no m’he trobat a ningú dels qui proposa la confluència a cap de les últimes vagues generals“, remarcava un altre cupaire.

En definitiva: dubtes, molts dubtes, sobre la famosa confluència. Tant es així que en un document repartit a la militància on es ressumeix les relacions polítiques amb altres formacions la CUP assegura que a Iniciativa “no s’ha fet autocrítica real i efectiva sobre els errors que es van cometre durant els governs municipals que van encapçalar”. A més, s’explica que a l’hora de poder crear una possible confluència s’hauria de tenir en compte “quines aliances s’han forjat en el dia a dia de les lluites populars”. Així, la CUP, de moment, es desmarca de la creació d’un front d’esquerres de cara a les properes eleccions municipals.

El regidor Roger Castillo dirigint-se als assistents // Jose Polo

El regidor Roger Castillo dirigint-se als assistents // Jose Polo

Dubtes de cara al 2015

Un regidor reconeixia abans de l’assemblea que no s’esperava “treure aigua clara” del que faria la CUP a les properes eleccions municipals i així ha estat. El debat sobre la confluència ha ocupat bona part del temps de la trobada de la qual se’n surt sense tenir clar si el partit es presentarà les eleccions, quins regidors actuals voldrien continuar vinculats a la política institucional i quina és la persona o les persones que voldrien ser el cap de llista en cas de presentar-se. La situació és molt similar a la l’assamblea del passat mes d’abril, on la CUP es va asseure al divan i va intentar reforçar la seva organització. S’haurà d’esperar a properes trobades per intentar desvetllar totes aquestes incògnites.

La trobada també ha servit per fer una valoració de la feina feta en aquesta legislatura i plantejar els objectius pels quals es lluitarà durant la propera. Roger Castillo, actual número 2 de la CUP, assegura que aquesta legislatura ha servit per adquirir “un grau de maduresa” tot i que a nivell institucional “ens hem trobat un mur amb aquest govern municipal que sempre ha confiat en el PP”. Tot i això, es fa un balanç positiu de la feina feta encapçalant l’oposició a la sociovergència que actualment governa Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades