El corrent crític del PSC “Socialisme per Catalunya” es presentarà a les eleccions municipals

Socialisme per Catalunya, corrent crític del PSC, es transformarà en partit polític per presentar-se a les municipals de 2015. Tenen la intenció de concórrer a Molins de Rei. Segons el president del moviment, Manel Monllaó, compten amb el suport de Montserrat Tura, Núria López, Núria Ventura i Pia Bosch. Es defineixen com a “socialistes i sobiranistes”. 

Manel Monllaó amb representants del PSC Molins al fons // Jose Polo

Manel Monllaó amb representants del PSC Molins al fons // Jose Polo

Nova escissió al Partit dels Socialistes de Catalunya. Durant el mes de juliol el corrent crític Socialisme per Catalunya es convertirà en partit polític amb la intenció de presentar-se a les properes eleccions municipals. Així ho ha manifestat el seu president, l’advocat molinenc Manel Monllaó, en una acte realitzat a la Federació Obrera que no ha aconseguit aixecar gaire expectació.

Segons Monllaó, ara encaren la “transformació en partit polític per poder concórrer a les properes eleccions municipals de 2015 en diferents municipis i comarques”. La data clau és el proper 4 de juliol, quan es celebrarà una trobada a Girona on es debatran les línies mestres del partit i es decidiran aspectes com el nom i part del programa. De moment, Monllaó assegura que el nou ens polític serà “una marca no blanca nítidament diferenciada de la formació de la qual venim, el PSC”. Ara s’ha de veure com es cristal·litza tot.

Intenció de presentar-se a Molins de Rei

Durant l’acte s’ha confirmat que el moviment vol presentar-se a Molins de Rei, tot i que encara no saben si aconseguiran els suports necessaris com per organitzar una candidatura pròpia. “Jo i altres persones de Molins de Rei tenim la intenció de presentar-nos a les properes eleccions municipals”, ha especificat Monllaó que també ha assegurat que el nou partit tindrà representació a altres punts del Baix Llobregat.

L’acte ha despertat l’interès d’alguns socialistes molinencs, com el president de l’agrupació local, Joan Barrios, o els regidors Pep Puiggarí i Anna Cantudo. Aquests dos últims han defensat en més d’una ocasió al ple municipal les posicions més catalanistes del seu partit. També s’han deixat veure figures d’altres formacions com les dues persones que han assumit el lideratge d’Iniciativa per Molins de Rei, Rafa Bellido i Mercè Ferrer, i algun militant d’ERC.

Montserrat Tura durant la seva intervenció a la Federació Obrera // Jose Polo

Montserrat Tura durant la seva intervenció a la Federació Obrera // Jose Polo

Suport de Montserrat Tura, entre altres

Tot i arribar tard per culpa d’una retenció a l’autopista, la cara més coneguda del socialisme català en aquest acte ha estat la de l’exconsellera de Justícia, Montserrat Tura. Durant la seva intervenció Tura no ho ha confirmat, però Monllaó, preguntat per Viu Molins de Rei després de l’acte, ha declarat que l’escissió socialista té “el suport de Montserrat Tura, Núria López liderant el moviment al Ripollès, Núria Ventura a les terres de l’Ebre i Pia Bosch a Girona”. Fins i tot, el molinenc ha anat més enllà assegurant que segurament tindrà el suport d’altres socialistes crítics que, de moment, “no es poden confirmar”.

Tura s’ha adreçat al públic per expressar, amb to de resignació, que el PSC ha convocat “un congrés per no canviar gens la línia política”. Tot i això ha definit l’actual situació del socialisme català com “una oportunitat per debatre”. Segons ella, el socialisme que busca “el màxim autogovern possible” per a Catalunya és “possible”.

Socialistes i sobiranistes

Socialisme per Catalunya es defineix com un grup de “socialistes i sobiranistes”. En el seu manifest asseguren que cal “articular i vertebrar un espai unitari del socialisme, d’obediència catalana, que connecti amb les persones que es senten socialistes i que volen una defensa compromesa dels drets i reconeixement de Catalunya com a poble sobirà i dels drets socials coma fons de llibertat i d’igualtat d’oportunitats”. També reivindiquen una nova manera de fer política estructurada de baix a dalt i defensen un “ampli acord de les forces de l’esquerra” perquè “l’enemic és Convergència i les polítiques neoliberals”.

Socialisme per Catalunya sorgeix del col·lectiu Socialistes Baix Llobregat que es va organitzar amb militants i simpatitzants decebuts amb la direcció i el rumb polític del PSC. El passat mes de març van participar en un acte amb més de 500 persones a les Cotxeres de Sants.

Recomanacions personalitzades