Jordi Castellví: Mig any de confluència social

Jordi Castellví Ara fa gairebé mig any que va veure la llum a Molins de Rei la Confluència Social de les Esquerres. Érem un grup de veïns i veïnes de la vila que volíem impulsar l’acord i la interacció entre les forces polítiques d’esquerra locals, i facilitar alhora la summa de totes aquelles entitats, associacions i persones individuals que compartissin principis i preocupacions en relació al model de municipi que volíem.

Durant aquest temps hem treballat per construir ponts de diàleg, i per debatre en el camp de les idees i no en el de les estratègies electorals. Hem celebrat diverses Jornades i hem pogut constatar que existeixen percepcions compartides que alguna cosa hem de canviar a Molins de Rei per revitalitzar la vila. Som moltes les persones convençudes per posar el nostre gra de sorra en la construcció d’una Catalunya socialment més equilibrada, econòmicament més justa i políticament més democràtica.

Sabem que vivim en temps de ritmes vertiginosos i de gran transcendència, i ens preocupa que la qüestió nacional, que ocupa amb justícia el protagonisme de tot el debat polític, pugui deixar en segon terme altres debats que se’ns mostren com una veritable emergència. El nostre compromís amb una Catalunya lliure i sobirana és ferm, però denunciem que no es defèn la llibertat i la sobirania d’un poble retallant drets socials, i que no construirem un país millor ofegant la sanitat i l’educació públiques, ni sense reclamar la sobirania energètica i de l’aigua.

També posem en el centre de les nostres preocupacions les ofensives antidemocràtiques que davant la situació d’emergència social i de crisi econòmica, el govern del PP practica amb l’anomenada “llei mordassa” del ministre Fernández Díaz, que en seria només un dels nombrosos i més abominables exemples .

Per sobre tot volem parlar de municipalisme i de Molins de Rei. No pensem només en un futur immediat, però com a vilatans i vilatanes d’esquerres ens neguiteja que després de les properes eleccions municipals les esquerres estiguin novament dividides i enfrontades, davant una dreta unida i crescuda, que revalidi l’alcaldia i que la política de posats i paraules buides s’instal·li en el nostre Ajuntament com ho ha fet en els darrers anys. Ens preocupa tornar a veure una sala de plens amb quatre o cinc partits d’esquerra afeblits i sense capacitat d’acció política. Nosaltres creiem en un Ajuntament que no sigui només un gestor de recursos, un recaptador de tributs, un “inaugurador” de places i de zones d’aparcament. Volem un Ajuntament amb un projecte de vila, amb vocació transformadora, que desenvolupi polítiques socials, urbanístiques, mediambientals, culturals i de cohesió, un govern actiu i obert a la participació. Necessitem un Ajuntament que sigui un agent actiu de dinamització de l’economia social, que afavoreixi el comerç local i de proximitat, i que vetlli per la defensa dels que ho passen més malament, contra la injustícia dels desnonaments, contra la pobresa energètica, contra la precarietat laboral.

Des del nostre Manifest inicial, hem anat avançant en el debat social i ara treballem en l’elaboració d’ un codi ètic que tots siguem capaços de subscriure, complir i vigilar que es compleixi, i d’un document sobre participació ciutadana que tots ens comprometem a desenvolupar per garantir la transparència, l’honestedat i el control ciutadà sobre la gestió municipal.

Amb generositat i compromís podem avançar i consolidar els llaços d’acord. Si mantenim ferma la voluntat i la capacitat de parlar d’idees i no d’estratègies electorals haurem fet una bona part del camí cap a la confluència social de les esquerres.

Jordi Castellví, Grup promotor per a la Confluència social de les esquerres

Recomanacions personalitzades