El centenari dels Gegants queda recollit en un intens DVD

La colla gegantera de Molins de Rei treu a la venda un DVD amb un recull dels actes del centenari del Miquel i la Montserrat celebrats durant la passada Festa Major. Amb una durada de quatre hores, costa 8€ i ha estat elaborat pels molinencs Oriol Roig i Jordi Martí.

EL passat dimarts 22 d'abril, es va poder veure el tràiler per primer cop a la Federació Obrera. // Elisenda Colell

EL passat dimarts 22 d’abril, es va poder veure el tràiler per primer cop a la Federació Obrera. // Elisenda Colell

Durant la darrera diada de Sant Jordi, tot i no poder adquirir un exemplar de García Márquez, els assistents a la Fira del Llibre en Català a la plaça de la Creu van tenir la oportunitat de fer-se amb el DVD del Centenari dels Gegants Vells. Elaborat per la companyia Kdos, costa 8 euros i rememora la Festa Major de Sant Miquel on els gegants Miquel i la Montserrat van ser els protagonistes indiscutibles.

Els molinencs Oriol Roig i Jordi Martí, autors del DVD, han deixat que les imatges parlin per si mateixes. En total, quatre sessions d’una hora cadascuna, on es pot reviure el pregó de la Festa Major, la passada dels Gegants Nous, que complien el seu 25è aniversari envoltats de colles vingudes d’arreu d’Espanya, la Cercavila del Centenari, amb més de 60 colles d’arreu del territori, i la Tarda dels Cent, que comptava amb els gegants més emblemàtics i únics de tot Catalunya.

Jordi Martí, en l'acte de presentació del seu treball. // Elisenda Colell

Jordi Martí, en l’acte de presentació del seu treball. // Elisenda Colell

Desprès de la feina feta, assegurava Jordi Martí, “hem entès la fal·lera que tenen els geganters per les figures”. També destacava la facilitat que ha suposat treballar per entitats del poble: “Ha estat un plaer, ens vam sentir molt acollits”. I és que la realització d’aquesta filmografia els ha permès innovar en la producció audiovisual emprant noves tècniques, com l’ús de grues, plataformes o la gravació simultània amb 3 càmeres.

Per la seva part, el cap de la colla centenària, Miquel Burgés, va constatar la despesa econòmica extraordinària de l’aniversari. “Ens ho hem gastat tot pel centenari”, sentenciava. En declaracions a Viu Molins de Rei, el president va explicar que l’entitat ha hagut d’assumir una despesa de 30.000 euros durant tots els actes commemoratius, dels quals 1.000 € han anat dedicats a la producció del DVD. “Ara toca refer-nos”, admetia, amb la venda del llibre històric publicat tot just fa un any i el nou DVD, a més d’altres productes. De fet, només el 50% dels actes del centenari s’han pogut subvencionar amb fons públics. La resta dels ingressos han provingut, o bé de donacions de particulars, o a través de campanyes econòmiques de l’entitat i fons propis.

Valoració del Centenari

Miquel Burgés, president i cap de colla, va agraïr als geganters la feina feta, i el compromís d'aquest any. // Elisenda Colell

Miquel Burgès, president i cap de colla, va agraïr als geganters la feina feta, i el compromís d’aquest any. // Elisenda Colell

Burgès va voler fer un especial agraïment als geganters i geganteres, no només per la feina feta durant l’any del centenari, sinó perquè ara tenen l’obligació de tornar la visita a totes les colles vingudes per Festa Major. En paraules del cap de colla, “la festa major del 2013 ha estat un punt d’inflexió per a nosaltres”. L’acte més emocionant, i alhora, el més difícil, sens dubte, el pregó.

El president dels gegants de Molins de Rei, va cloure el seu discurs amb contundència: “Els gegants seguiran sortint al carrer amb més força que mai” i va deixar entreveure novetats pels més petits del col·lectiu de cara a la propera Festa Major. Unes sorpreses, que hauran d’esperar fins el dia de Sant Miquel per ser desvetllades.

Recomanacions personalitzades