Els gegants més emblemàtics de Catalunya trepitgen Molins de Rei pel centenari de la colla gegantera

Els gegants més prestigiosos de Catalunya ballen a Molins de Rei per commemorar el centenari del Miquel i la Montserrat. Set colles que no acostumen a sortir van fer una excepció i van exhibir-se a la catifa vermella instal·lada a la plaça de la Vila.

Els quatre gegants de Molins de Rei van tancar la tarda dels cent amb les millors gales. // Elisenda Colell

Els quatre gegants de Molins de Rei van tancar la Tarda dels Cent amb les millors gales //  Jose Polo

Les colles geganteres amb més renom, tradició i reconeixement de tot Catalunya van ser els convidats de luxe d’una ocasió irrepetible a la vila. En total, set colles van fer voleiar els seus vestits durant la tarda de diumenge, unes figures que ja fa anys no estan avesades a sortir de les seves poblacions. Però la de diumenge era una d’aquelles cites imprescindibles que va fer més especial la Festa Major, ni més ni menys que l’homenatge al segle d’història dels gegants vells de Molins de Rei.

És per això, doncs, que es van deixar veure pels carrers de la vila els quatre gegants de Vilanova i la Geltrú, els deu gegants de Reus, la colla de Vilafranca del Penedès, els Gegants de la Ciutat de Barcelona, la parella vinguda de Santa Maria del Mar, els dos gegants de Montblanc i la mítica família Robafaves de Mataró.

La plaça de l’Ajuntament convertida en exposició

Els gegants vells de Vilanova són una de les figures amb més alçada a Catalunya. // Elisenda Colell

Els gegants vells de Vilanova són una de les figures amb més alçada a Catalunya // Elisenda Colell

Les catifes vermelles on estaven exposats els gegants a l’inici de la tarda avalaven de la solemnitat de l’acte. La plaça es va anar omplint de molinencs que van poder observar els trets singulars de les figures mentre el conjunt de música Safolk amenitzava l’acte amb danses tradicionals.

Sense ni tan sols sortir del poble, els més curiosos van veure de ben a prop les cinc parelles internacionals vingudes des de Reus per representar tots els continents. Les dues parelles més altes, els Indis i els Moros, que amb els Vitxets, els més baixets, són uns dels gegants conservats més antics de Catalunya, d’aproximadament dos-cents anys.

També hi era una de les parelles de més alçada, els vilanovins Gegant de la Porra i Geganta Grossa, que, juntament amb l’hereu i la Pubilla són una fidel reproducció dels gegants del segle XVIII que van desaparèixer durant la Guerra Civil. Des de Montblanc, el Gegant i la Geganta són dues figures que s’acosten als 150 anys d’existència i es caracteritzen per ballar al ritme de pasdoble, mentre que també es van presenciar a Molins de Rei el duet de gegants més antic, la colla dels Gegants de la Ciutat, vinguts de Barcelona i datats amb prop de 600 anys d’història.

En Ferragut i l’Elisenda, que es llueixen per la festivitat de Sant Fèlix a Vilafranca, són considerats una de la parella més treballada artísticament i va ser igualment exhibida a l’acte, com ho van fer la colla barcelonina de Santa Maria del Mar. El rei Salomó i la Reina de Saba són gegants originaris de 1582, però recuperats fa 11 anys ja que van perdre’s durant el conflicte del 36.

Per últim, la cèlebre família Robafaves, amb tres gegants originals de 1853, va ser exposada amb tots els seus nans. Aquesta és una de les  colles més particulars al territori que només es fa veure per la festivitat de les Santes de Mataró, on en Robafaves i la Geganta, amb la filla Toneta  i el gendre Maneló, creat el 1950, són protagonistes en diverses passades.

D'esquerra a dreta, els Indis, els Moros, els Negres, represenntants d'Oceania, els Japonesos i els Vitxets, representants europa, van exposar-se davant de l'Ajuntament. // Elisenda Colell

D’esquerra a dreta, els Indis, els Moros, els Negres, representants d’Oceania, els Japonesos i els Vitxets, representants europeus, van exposar-se davant de l’Ajuntament // Elisenda Colell

L’exhibició va anar acompanyada d’una posterior cercavila que va recórrer el carrer Major passant per la plaça del Mercat i la plaça de la Creu. Durant un parell d’hores es va poder veure set colles emblemàtiques, giravoltant pels carrers més cèntrics del poble, un fet de total excepció a la localitat.

Esclat centenari de luxe

La festa Major va acabar amb una posada en escena al més pur estil geganter. Una per una, les set colles ja esmentades van obsequiar el multitudinari públic aplegat amb ballada pròpia al ritme de les notes de Safolk. Un fet incomparable amb una ambientació de luxe.

En Miquel i la Montserrat, amfitrions de l’esdeveniment, van ser els darrers en mostrar el seu talent, ballant sota l’atenta mirada de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), que va observar l’escena des d’una perspectiva privilegiada. Després van sortir a la pista amb la parella homòloga, en Bernat i la Candelera i els quatre gegants de Molins de Rei van tancar un vespre de passió gegantera. 

This slideshow requires JavaScript.

[sam id=”23″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades