Els Gegants de Molins de Rei fan honor a la seva història amb el pregó de la Festa Major

La Colla Gegantera de Molins de Rei resol el pregó de la Festa Major de Molins de Rei amb elegància, espectacularitat i emotivitat. La plaça de l’Ajuntament, plena de gom a gom, aprèn o recorda la història centenària dels Gegants molinencs.

Els Gegants van arrodonir un dels millors pregons que es recorden // Jose Polo

Els Gegants van arrodonir un dels millors pregons que es recorden // Jose Polo

“Nosaltres som uns geganters més en la història centenària dels gegants”. Ben certa és la frase de Miquel Burgès, president de la Colla Gegantera de Molins de Rei, responsable de fer el pregó de la Festa Major 2013. Però també és ben cert que, a vegades, les persones que formen part d’aquests col·lectius que doten de vitalitat a Molins de Rei, les entitats, aconsegueixen realitzar accions que perduren en la memòria col·lectiva de la vila i que, sobretot, aconsegueixen generar un sentiment d’orgull i pertinença entre els seus membres que, sense cap mena de dubte, els donarà vida durant molts anys més.

Una d’aquestes accions excepcionals va ser el pregó de la Festa Major, que va aplegar a unes 400 persones a la plaça de l’Ajuntament. Entre 150 i 200 col·laboradors el van fer possible, xifra que constata la magnitud de l’esdeveniment. Els molinencs que el van presenciar trigaran en oblidar l’acte però, segur que els membres dels Gegants no ho oblidaran mai. Tot recordant els seus 100 anys d’història, el pregó va servir per constatar que en Miquel, la Montserrat, en Bernat i la Candelera encara tenen corda per a estona, per a molta estona.

El tret d’inici el van donar les autoritats amb els clàssics discursos. “Entre tots nosaltres fem viure Molins de Rei i això es fa evident quan arriba Sant Miquel”, deia el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC). “La Festa Major és un espai de trobada entre el passat i el futur de Molins de Rei”, assegurava l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). Davant la mirada impacient de molts, tots dos van donar pas als autèntics protagonistes del vespre, els gegants.

Burgès, al centre del balcó de l’Ajuntament, portava el fil conductor d’un acte molt treballat logísticament tant en localització, sonorització, il·luminació i guió, amb setmanes de feina prèvies. Els primers convidats en sumar-se a la festa van ser els gegants de la Geltrú, pràcticament iguals als que es van llogar ara fa un segle a Molins de Rei. Un cop aquests estaven dansant, van arribar els Gegants Vells de la vila, en Miquel i la Montserrat, per acompanyar-los en el ball.

Però la vida dels gegants de Molins de Rei no ha estat pas fàcil i, ràpidament, es va repassar el primer episodi negre d’aquesta, la Guerra Civil. Il·luminats de vermell i sota el soroll de les bombes, les figures van desaparèixer momentàniament. Amb la projecció d’un vídeo del NO-DO de 1950 es van deixar enrere les bombes. Es volia recordar una de les fites històriques de la colla molinenca, el concurs de Terrassa on van aconseguir dos premis. Com no podia ser d’una altra manera, els gegants egarencs van aparèixer en escena. I d’un dels millors moments dels gegants a un dels pitjors, les riuades de 1962, que van afectar greument la integritat d’aquests. Amb la plaça il·luminada de blau i sota la llum d’unes bengales del mateix color, a més d’un se li va posar la pell de gallina.

Després d’escoltar “Miquel i Montserrat” del mític Josep Maria Roglan interpretada pels Grallers de Molins de Rei, una bona traca va donar la benvinguda al Bernat i la Candelera, els Gegants Nous, que fan 25 anys i tampoc podien fallar en una nit com aquesta. A partir d’aquest moment, el pregó va prendre un to festiu que va anar ‘in crescendo’. En Treball i la Cultura, gegants de l’Agrupació de Colles de Catalunya, també van arribar a la plaça, de la mateixa manera que els gegants de Pallejà i Castellbisbal.

Tots ells, i tres gegantons, set capgrossos i el gall van donar l’enhorabona als Gegants Vells pel seu centenari. De fet, va ser una part de la ciutadania de Molins de Rei present a la plaça qui els va desitjar un bon aniversari. I ara, com va dir el mateix Burgès: “volem demanar-vos un favor, heu de cuidar i preservar els nostres Gegants de Molins de Rei”.

This slideshow requires JavaScript.

Text: Jose Polo
Video: Laura Herrero
Fotos: Elisenda Colell

[sam id=”23″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades