El centenari dels Gegants Vells de Molins de Rei fa història

Un total de 58 colles i més de 130 figures participen a la segona major trobada gegantera celebrada mai a Molins de Rei. L’acte ha elevat al Miquel i la Montserrat a l’elit de gegants centenaris de Catalunya.

Una trobada multitudinària ha arrencat el centenari dels gegants. // Elisenda Colell

Una trobada multitudinària ha arrencat el centenari dels gegants // Elisenda Colell

El 29 de setembre de 2013 serà recordat com un dels dies clau a la història de la cultura popular de Molins de Rei. Els Gegants Vells, el Miquel i la Montserrat, ara sí, ascendeixen el nivell de la colla i esdevenen gegants centenaris de Catalunya. Va ser una jornada que romandrà a la retina de molts molinencs durant molts anys, els avis ho explicaran als néts i, segurament, el record s’anirà traslladant de generació en generació. 

Mai o gairebé mai abans els carrers de Molins de Rei, els mateixos que ara fa un segle veien com s’estrenaven pare i pubilla per Festa Major, han agrupat tants gegants, gegantons i capgrossos. Durant tres hores, més de 130 gegants han ballat al so de les gralles, tambors i flabiols demostrant que la tradició gegantera és i serà un punt cabdal de la identitat molinenca. Gairebé seixanta colles geganteres, vingudes d’una cinquantena de localitats, han volgut acompanyar els quatre gegants de Molins de Rei per homenatjar-los i commemorar l’efemèride. No es recordava res similar des del 1988, quan Molins de Rei va ser Ciutat Gegantera de Catalunya. 

El cercavila aquest cop ha transcorregut pels carrers més cèntrics de la vila. L’itinerari de la festa ha començat amb 20 minuts de retard i ha portat els assistents des de la plaça del Molí fins a la plaça de la Vila, passant per la plaça de la Creu i el carrer Major. Degut a les obres del carrer Rafael de Casanova, s’ha hagut de combinar el pas pel Passeig del Terraplè en els trams encara afectats.

L’esclat final, a la plaça de la Vila, ha acabat d’omplir d’emoció l’acte de celebració. Els capgrossos molinencs han estat els encarregats de portar fins al centre de la plaça un pastís fet a proporció gegantina i elaborat pels membres del Cuc de Molins de Rei. Abans, però, Miquel, Montserrat, Bernat i Candelera han presentat en societat un nou ball de quatre, Energia i Experiència, estrenat en motiu del centenari. La coreografia ha estat ideada per Miquel Burgès i Magí Canyelles n’ha estat el compositor, que juntament amb la resta de Grallers de Molins de Rei, han interpretat la peça. Una execució brillant ha deixat bocabadats tots els assistents i ha transformat la plaça de la vila en un mar d’aplaudiments.

La plaça de la Vila es va omplir de gom a gom per felicitar als Gegants // Elisenda Colell

La plaça de la Vila es va omplir de gom a gom per felicitar als Gegants // Elisenda Colell

L’afluència de públic ha estat tot un èxit. Molinencs de totes les edats i condicions amb la seva il·lusió i estima cap a les figures humanes han omplert d’ànima el rostre humà dels gegants per un matí. Infants encisats amb la seva grandària, joves ballant al so de la música, ancians recordant temps pretèrits, tots ells agrupats en una plaça plena de gom a gom on es respiraven grans dosis d’orgull molinenc. La Colla Gegantera ha volgut deixar clar que “aquesta festa pertany a cada un dels molinencs que han donat vida, han estimat i han cregut amb en Miquel i na Montserrat”, en honor a uns voluntaris que porten molts mesos treballant perquè el centenari fos una realitat. 

Durant tot el recorregut, les colles han desfilat classificades en sis categories: gegants centenaris, històrics, forasters, fillols, comarcals i convidats. Els gegants amfitrions han liderat el recorregut, seguit de les colles de gegants centenaris de Reus, Manresa, Amer, Capellades, Badalona, les colles del barri Major i del barri de la Fira de Cardona, els gegants de Monistrol de Montserrat, els de Sant Jaume Apòstol i els Gegants del Carnaval de Barcelona, els gegants vells de Vilassar de Dalt, els quatricentenaris de Torroella de Montgrí, els Nanos de Montblanc, els Comptes d’Osona (Vic), els gegants de Terrassa i els de Vilanova i la Geltrú.

Els gegants de Tortosa, de Torredembarra, Cassà de la Selva, els gegants grecs de l’Hospitalet de Llobregat, els de Centelles, Rubí, Vendrell, Granollers, Puigcerdà, Sabadell, Sant Pere de Ribes, Sitges, Sallent, Tarragona, Matadepera, Igualada i la parella no centenària de Vilanova i la Geltrú han estat els gegants històrics, seguits dels conjunts forasters vinguts del País Basc, València i les Illes Balears.

No han volgut fallar tampoc aquells grups que han estat apadrinats per la colla molinenca. Es tracta dels gegants de Bellvitge, Castellbisbal, Pallejà, Esplugues i el Pallars seguits de la resta de colles del Baix Llobregat, com Martorell, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern, Sant Feliu, Sant Joan Despí, i els gegants vells de Cervelló. Per últim, qui tampoc ha faltat a la cita han estat els gegants convidats especialment per l’ocasió, és a dir els gegants d’Artés, de Mataró, la Selva del Camp, Caldes d’Estrac, els gegants del casc antic de Barcelona, els nous de Montblanc i els de Ribes de Freser.

En definitiva, la vila ha esdevingut capital gegantera per un dia, el dia en que en Miquel i la Montserrat feien 100 anys de vida, un dia per a la història de Molins de Rei.

This slideshow requires JavaScript.

[sam id=”23″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades