La rua de Carnestoltes torna a créixer gràcies a les escoles

1.867 persones participen en una multitudinària rua de Carnestoltes. Feia anys que l’esdeveniment no registrava una augment de participació. Aquest canvi de tendència es produeix gràcies a la força de les AMPA de les diferents escoles. Exèrcit Wert, una comparsa que simulava una tropa del ministre d’Educació, va ser la guanyadora del concurs. 

La comparsa més nombrosa, la de l'escola La Sínia, al inici de la rua // Jose Polo

La comparsa més nombrosa, la de l’escola La Sínia, al inici de la rua // Jose Polo

La rua de Carnestoltes va tornar a créixer després de cinc anys de veure com la seva participació disminuïa. 1.867 persones van participar a través de 22 comparses, dues més que l’any passat. El secret d’aquest canvi de tendència va ser l’impuls de les AMPA de les diferents escoles de Molins de Rei. Fins a 7 centres educatius -totes les escoles públiques- van fer-ho possible. La Sínia, que s’estrenava enguany, ho va fer per la porta gran i va ser capaç d’aplegar 298 particpants, convertint-se en la comparsa més nombrosa de la rua de Carnestoltes i superant les 200 persones reunides l’any passat per part del Castell Ciuró.

“Estem molt satisfets d’aquesta participació”, diu Roger Sàbat, de l’empresa organitzadora de la festa, en declaracions a Viu Molins de Rei. Després de la mort de la CO.CA i d’uns anys on el Carnestoltes es feia cada cop més petit, més d’una veu apuntava a la seva possible desaparició. De fet, l’any passat es va arribar al mínim de participació amb menys de 1.000 persones. Ara es veu com la festa torna a agafar aire i es consolida per segon any la celebració del Carnestoltes el mateix cap de setmana que a la resta de Catalunya i no una setmana després com era tradició fins fa dos anys. Aquest cop, fins i tot es va recuperar el ball que l’any passat va ser impossible organitzar.

L’Exèrcit Wert arrasa 

L'Exèrcit Wert arribava amb pas ferm passant per la plaça de l'Ajuntament // Jose Polo

L’Exèrcit Wert arribava amb pas ferm passant per la plaça de l’Ajuntament // Jose Polo

El jurat d’enguany, format pel meteoròleg Tomàs Molina, la dinamitzadora cultural Carme Llombart i la cantant Sandra Sangiao, va donar-li el primer premi a la comparsa Exèrcit Wert. Feta per diferents entitats, entre les quals es trobaven l’Ateneu Mulei o l’Esplai l’Agrupa, era una representació d’una tropa del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, persona “non grata” a Molins de Rei. Aquesta milícia arribava per acabar amb el català tot imposant el castellà. Sorna davant les polítiques educatives i culturals de la majoria absoluta del PP.

Les comparses van mostrar de manera festiva les seves reivindicacions contra el govern espanyol i el català, però la regidoria de Cultura i l’Ajuntament han quedat impunes, molt diferent a l’any passat, quan van veure com una comparsa lamentava la mort de la cultura a Molins de Rei.

El premi per la comparsa més “catxonda” va ser per Els petits prínceps del Madorell, feta per l’AMPA de l’escola Madorell i que recreava la famosa obra El Petit Príncep. El premi a la millor comparsa sobre un tema d’actualitat va ser per Caudalies Renfe, feta pel Cau, i que representava l’augment de les tarifes del preu del transport públic i les seves conseqüències.

El reconeixement a la millor carrossa va anar a parar a la gent del Cuc gràcies a una particular Arca de Noé titulada El arca no-eh!, que també es va emportar el segon premi de la categoria general, a punt de revalidar el triomf de l’any passat i demostrant que aquesta entitat es troba entre les que més es treballen el Carnestoltes. El tercer premi va ser per la Sardinada del Castell Ciuró.

Un rei Carnestoltes rodejat de minions

La comparsa reial va ser la de l’escola Estel, titulada Estel Minions. Anaven tots disfressats de minions, uns personatges de la pel·lícula d’animació infantil Gru, mi villano favorito. El rei Carnestoltes era un Minion d’aquesta pel·lícula disfressat de Rei i que anava en una nau. La mà innocent de la comparsa guanyadora va escollir a l’escola La Sínia com l’encarregada de fer l’any vinent de comparsa reial.

Recomanacions personalitzades