Un Carnestoltes més reivindicatiu que mai aguanta el canvi de data

Comparses defensant la cultura, i contra les retallades, els atacs al català o la corrupció han fet que la rua de Carnestoltes sigui d’allò més reivindicativa. El canvi de data ha fet baixar el número de comparses però aquestes eren més nombroses.

La comparsa fúnebre que havien preparat un grup de joves descontents amb la supressió del ball de Carnestoltes i la gestió de la regidoria de Cultura ha estat la reivindicació més sonada d’aquest Carnestoltes. Però no ha estat l’única, perquè moltes de les comparses que han participat al Carnestoltes d’enguany tenien algun missatge reivindicatiu al darrere. Les comparses del Camell, l’esplai MIB i el Cau s’han sumat a la protesta per la supressió del ball afegint “per la dignitat de la cultura” al seu nom, mentre que altres rebutjaven els atacs a la llengua catalana, els casos de corrupció, l’escàndol de Bankia o les retallades en ensenyament. Fins i tot el Rei Carnestoltes era una defensa del joc net a l’esport i una crítica al dopatge.

Els dracs del Cuc guanyen el Concurs de Comparses

"¿Te Drac Queent?", Primer premi  // J.Julià

“¿Te Drac Queent?”, Primer premi // J.Julià

Encara que moltes comparses tinguessin alguna reivindicació al darrere, la guanyadora del primer premi del Concurs de Comparses no en feia explícita cap. El premi, de 400€, va ser per ¿Te Drac Queent?, que havien fet membres del Cuc de Molins de Rei. Aquesta comparsa tenia a una munió de dracs custodiant un castell on hi havia tancada una divertida princesa. El castell tenia una sorpresa: una porta d’on entrava i sortia el que podria ser el pare de tots els dracs.

El jurat, que formaven la periodista Candela Figueras, la gestora cultural Marta Vilardell i l’actor Paco Moreno, va destacar el nivell de la comparsa: “Hem vist una carrossa espectacular, vestits preparats contra les baixes temperatures i disfresses de gran qualitat”.

En segon lloc va quedar l’esplai MIB, que sota el nom “MIBliki per l’alegria dels infants i la dignitat de la cultura” tenia a tot de pallassos inspirats en el cèlebre Emilio Aragón, mort el novembre passat i conegut pel seu paper de Miliki a Los payasos de la tele. El jurat els va atorgar el premi, recompensat en 250€ “perquè s’ha de tenir valor per en plena crisi dir ben alt “Cómo estan ustedes?” i com a homenatge a tota una generació”.

"Els patates de l'Alzina" // J. Julià

“Els patates de l’Alzina”, Tercer premi // J. Julià

L’escola Alzina es va endur el tercer premi per haver omplert els carrers de Molins de Rei amb 147 Senyors Patata amb barretina. Amb el nom “Els Patates de l’Alzina”, aquesta comparsa tampoc s’escapava de ser reivindicativa: al capdavant de la comparsa, una patata tenia enlloc de cara un tros d’una samarreta de l’anomenada “marea groga”, en defensa d’un ensenyament públic i de qualitat. La seva recompensa va ser de 100€.

Pernils pel Cau, el Camell, el Castell Ciuró, la comparsa fúnebre i l’Estel

"Escaucesos per la dignitat de la cultura" // J.Julià

“Escaucesos per la dignitat de la cultura” // J.Julià

A més dels premis que tenen reconeixement en metàl·lic, el Carnestoltes també regala pernils a les comparses que han destacat en àmbits concrets. Els membres de l’Agrupament Escolta Jaume Vicens Vives, el “Cau”, es van vestir d’escocesos i sota el nom “Escaucesos per la dignitat de la cultura” van guanyar el premi a la Comparsa més catxonda “perquè el seu ariet era un penja-robes, i perquè tot i no ensenyar el cul com Braveheart eren molt catxondos, van assenyalar des del jurat.

El premi a Millor carrossa va ser pels Amics del Camell, que després d’haver fet “La corrida de Sant Camell” al Carnestoltes de l’any passat i d’estar immersos en una polèmica per l’intent de fer un Rei Carnestoltes amb la figura de l’emblemàtica bèstia, aquest any han decidit treure a Sant Camell en processó: una carrossa que simulava un pas de Setmana Santa, amb el cap del Camell com a imatge a venerar i portada a l’espatlla dels membres de la comparsa va sorprendre a més d’un. “San Kamellin returns per la dignitat de la cultura popular” va guanyar el premi del jurat “per confondre la festa i perquè els volem veure passejar per Setmana Santa”.

"Els Angry Birds del Ciuró", de l'escola Castell Ciuró, va ser la comparsa més nombrosa amb 200 inscrits // J.Julià

“Els Angry Birds del Ciuró”, de l’escola Castell Ciuró, va ser la comparsa més nombrosa amb 200 inscrits // J.Julià

La categoria de Comparsa més nombrosa la va guanyar l’escola Castell Ciuró. “Els Angry Birds del Ciuró” van rebre un pernil com a recompensa per haver aconseguit aplegar a 200 persones vestides dels personatges que protagonitzen el joc de mòbil “Angry Birds”. El presentador de l’entrega de premis, Roger Sàbat, va assegurar que “probablement han batut tots els rècords del Carnestoltes aconseguint la xifra més alta de participants en una comparsa”.

Al taüt hi havia el nas i el bigoti que havien simbolitzat el ball de Carnestoltes fins ara // J.Julià

“Si no fem res per la cultura estem morts”, Comparsa més original de temàtica actual // J.Julià

El premi a Comparsa més original de temàtica actual se’l van emportar els membres de la comparsa reivindicativa, “Si no fem res per la cultura estem morts”. El jurat va argumentar que els l’havien donat “perquè el seu sentiment per la cultura ens ha arribat a l’ànima plorant des del primer moment i perquè el Carnestoltes és cultura i la cultura és per a tothom”. D’altra banda, l’escola Estel, que participava amb la comparsa “Superestels” va ser escollida per fer el Rei Carnestoltes de l’any 2014.

Un rei antidopatge

El Rei Carnestoltes // J. Julià

El Rei Carnestoltes // J. Julià

El Rei Carnestoltes d’aquest any ha estat molt peculiar: no representava a cap persona, sinó a una bicicleta. I aquesta bicicleta tenia un complement molt significatiu: al lloc on hi hauria d’haver el seient, hi havia una xeringa, connectada a una bossa amb la inscripció “EPO”. La inscripció “Livestrong” (la fundació contra el càncer de Lance Armstrong), i “7 tours” vinculaven aquest peculiar Rei Carnestoltes amb l’exciclista Lance Armstrong, que recentment va admetre haver-se dopat. Els autors d’aquest impersonal Rei Carnestoltes eren el grup “Tiki Tiki Shore”, que anaven darrere del rei simulant que anaven dins d’una atracció.

Menys comparses però més nombroses

La gran incògnita d’aquest any era com seria la participació en abandonar la tradició de fer el Carnestoltes una setmana més tard del que toca. El resultat, segons Roger Sàbat, responsable de l’empresa organitzadora -R(teatre)D-, és que “hi ha hagut menys comparses, però aquestes tenien a més gent inscrita”. Sàbat explica en declaracions a Viu Molins de Rei que “els altres anys teníem unes sis comparses de fora, i aquest any precisament hem tingut sis comparses menys inscrites”. En aquesta edició hi havia inscrites 20 comparses, que sumaven un total de 973 persones. Han estat menys participants que l’any passat, en què es van superar els 1000 inscrits.

Els pocs que es van quedar a l'acte que substituïa el ball eren precisament els de la comparsa reivindicativa // J.Julià

Els pocs que es van quedar a l’acte que substituïa el ball eren precisament els de la comparsa reivindicativa // J.Julià

D’altra banda, encara que el ball de Carnestoltes com a tal s’hagi suprimit, hi va haver un substitut: un ball a la plaça de l’Ajuntament, en acabar l’entrega de premis. DJ ‘Natber’ va punxar cançons dels 80 des del mateix escenari on s’havien donat els premis. Al principi hi havia bastanta gent que havia estat seguint l’entrega dels premis, però passada poc més de mitja hora els únics que quedaven a la plaça eren, precisament, els membres de la comparsa reivindicativa contra la supressió del ball.


Recomanacions personalitzades