Molins de Rei es queda sense ball de Carnestoltes

Després de la rua de Carnestoltes hi haurà una entrega de premis amb música però no s’organitzarà un ball posterior degut a la baixa assistència dels últims anys. El Casal Autogestionat de Joves La Mola i l’ajuntament no han arribat a un acord per organitzar conjuntament una festa.

"¡Qué monada!", Primer Premi

Imatge de la comparsa que va aconseguir el primer premi de la rua de Carnestoltes l’any 2012 // Jordi Julià

“Perquè no volem ser diferents als altres pobles”. Aquesta és una de les darreres frases del comunicat que publicava la setmana passada el Casal Autogestionat de Joves de Molins de Rei, La Mola, per reivindicar “un ball de Carnestoltes destinat a totes les edats i per a totes les butxaques”. L’ajuntament ha decidit celebrar la rua i un ball amb música a la mateixa plaça de l’Ajuntament un cop arribin totes les comparses però ha descartat tornar a organitzar un ball que ha fracassat rotundament en les últimes edicions. La festa de La Mola, en canvi, es va omplir de gent. Per això, aquest any havia sorgit l’oportunitat de sumar forces entre l’entitat juvenil i l’ajuntament.

Des de La Mola asseguren haver-se reunit fins a quatre vegades amb membres de la regidoria de Cultura, dirigida per Joan Ramon Casals (CiU), per elaborar una proposta conjunta i coordinar un ball amb una orquestra al Poliesportiu Municipal. La proposta que va posar sobre la taula La Mola tenia com a possibles actuacions La Banda del Coche Rojo i un DJ i les entrades i consumicions figuraven entre set i nou euros. Segons La Mola, equivaldria a una despesa a la vora de 15.000 euros, recuperables si hi assistien més de 400 persones, un aforament que el seu local és incapaç d’assumir.

Les negociacions entre el Casal Autogestionat de Joves i l’Ajuntament no han arribat a bon port ja que el poliesportiu municipal no compleix els requisits de seguretat per poder realitzar una festa d’aquestes característiques. Per poder organitzar un esdeveniment així, s’exigeix el compliment de les normatives necessàries, entre les que es troba l’obligatorietat d’efectuar un pla d’autoprotecció, el pagament dels drets d’autor a l’SGAE i obtenir un certificat per al poliesportiu municipal. Tot plegat, segons fonts municipals, seria un cost excessiu.

Proposta al Foment rebutjada

Després del comunicat fet públic per La Mola, la regidoria de Cultura va respondre a les reclamacions en una nova reunió i va transmetre l’oferiment d’organitzar de manera conjunta el ball de Carnestoltes al Foment Cultural i Artístic. El preu de les entrades seria de cinc euros i estaria obert fins a les cinc de la matinada. La Mola s’encarregaria de la música i les actuacions, el Foment posava la barra, i l’Ajuntament s’encarregava de la resta. Aquesta oferta es va debatre en una assemblea celebrada el passat divendres 18 de gener a la Federació Obrera amb la presència de membres de diverses comparses. Finalment es va decidir rebutjar la proposta del consistori argumentant que “les entitats no volen tornar a salvar la mala gestió de la regidoria de Cultura”.

A més, des del Casal de Joves es plantegen accions de protesta contra la gestió de les celebracions per part de l’ens local: “Així ens carreguem totes les tradicions i festivitats populars”, asseguren des de La Mola. A més, creuen que la duresa de la llei converteix  en “inviable” qualsevol esdeveniment popular promogut pel teixit associatiu.

De la COCA al fracàs

El ball de Carnestoltes ha evolucionat durant els darrers anys. Fins al 2007, era organitzat per la Comissió de Carnestoltes (la COCA), independent a l’Ajuntament. El ball es celebrava al Poliesportiu amb una orquestra que posava ritme a la vetllada.  Amb la desaparició de l’entitat, es van anar incorporant canvis que van acabar provocant que primer es passés el ball al teatre del Foment i l’any passat es toqués fons, amb menys de 100 assistents. Entre les causes destaquen l’augment dels preus, l’horari de tancament com si es tractés d’un bar musical i la utilització de música enllaunada enlloc d’una orquestra. Aquest últim aspecte es va solucionar l’any passat però no va aconseguir remuntar la festa.

Recomanacions personalitzades