El Consell de Seguiment de la Crisi fa un balanç positiu del seu primer any de funcionament

L’Ajuntament de Molins de Rei assegura que s’estan impulsant el 88% de les 66 mesures acordades pel Consell de Seguiment de la Crisi en els diversos àmbits d’actuació. El Consell incorporarà noves mesures abans de l’estiu en funció de l’evolució econòmica del municipi.

La reunió del Consell de Seguiment de la Crisi es va celebrar a la sala de plens de l'Ajuntament // Ajuntament de Molins de Rei

Les reunions del Consell de Seguiment de la Crisi s’han celebrat a la sala de plens de l’Ajuntament // Arxiu Ajuntament de Molins de Rei

L’Acord per la cohesió social, l’ocupació i la reactivació econòmica a Molins de Rei 2012-2015 presentat ara fa un any ja ha posat en marxa moltes de les iniciatives previstes. Segons dades de l’Ajuntament, el primer balanç d’actuació dóna com a resultat que s’està treballant en el 88% de les 66 accions proposades en els diversos àmbits d’actuació (Família, Serveis Socials, Laboral, Habitatge, Serveis Públics i Cohesió Social i Reactivació Econòmica). En tots aquests àmbits, segons fonts municipals, es supera el 50% de compliment de les accions en marxa.

Des del consistori celebren el “bon nivell de compliment dels compromisos adquirits”, comptant amb la participació d’una trentena d’actors de la vida política i social de Molins de Rei.  L’alcalde, Xavi Paz, ha assenyalat que “estem complint el nostre compromís de fer realitat les propostes del Consell, tot demostrant la utilitat i l’encert d’unir esforços en aquest òrgan”.

Suport a famílies

Entre les accions dutes a terme en el camp dels serveis socials destaca l’increment de 5.000 euros en el pressupost municipal del 2013 per crear un banc d’aliments gestionat de manera conjunta entre l’Ajuntament i la Creu Roja. També de manera conjunta amb la Creu Roja s’està treballant en la posada en marxa del “Punt de Suport a les famílies en risc d’exclusió social” que estava previst que entrés en marxa fa ja unes setmanes a l’avinguda València. En aquest cas, l’Ajuntament aporta 6.000 euros pel seu funcionament. Mentrestant, s’han repartit 812 ajuts d’alimentació en un treball coordinat entre Càritas, Creu Roja Baix Llobregat Centre, els esplais de la vila, el Mercat Municipal i l’Ajuntament.

Beques menjador i gent gran

Un altre increment de pressupost realitzat aquest 2013 es fa visible en l’augment de la partida de beques de menjador escolar. La partida del pressupost és de 28.310 euros, el que suposa un increment del 56,62%, per tal d’atendre les mateixes 177 sol·licituds que l’any passat. L’increment supleix la retallada realitzada pel govern de la Generalitat en aquestes beques gestionades pel Consell Comarcal del Baix Llobregat.

El pressupost també ha registrat un increment de la partida de teleassistència en 11.347 euros més que l’any anterior, un 58% més. D’aquesta manera s’ha ampliat el nombre d’usuaris i, sobretot, s’ha cobert la retallada realitzada pel govern central al deixar de finançar aquest servei bàsic per a la gent gran que viu sola. L’objectiu del consistori és acabar amb la llista d’espera per accedir a un aparell de teleassistència.

Plans d’ocupació i comerç

En l’àmbit laboral, la principal mesura ha estat la posada en marxa dels plans d’ocupació que beneficien a un total de 27 persones aturades al llarg d’un any i mig. Els efectes dels treballs realitzats pels treballadors dels plans d’ocupació ja s’estan fent evidents. També s’ha treballat en un projecte de formació anomenat “Joves per la ocupació”. Tot i això, la taxa d’atur ha registrat cotes rècord en els últims mesos.

La reactivació econòmica també s’ha buscat de la mà de les empreses locals. Per això, s’ha signat un conveni per valor de 58.000 euros entre la Generalitat, l’Ajuntament i la Unió de Botiguers per impulsar i modernitzar el model comercial de la vila. Un altre conveni entrat en vigor recentment ha estat amb la Cambra de Comerç de Barcelona per facilitar la internacionalització de les empreses. A més, s’ha sol·licitat un ajut de 250.000 euros a la Diputació de Barcelona per instal·lar fibra òptica.

Habitatge social i subvencions a entitats

Pel que fa a l’habitatge, l’Ajuntament destaca la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts en matèria d’habitatge social i una partida de 17.000 euros del pressupost municipal del 2013 que es destinarà a ajuts a la rehabilitació d’habitatges, com també planificava el Pla Local d’Habitatge.

Per últim, el Consell de Seguiment de la Crisi ha planificat actuacions que busquen una major cohesió social donant més pes a les subvencions a entitats, associacions i agents socials de la vila dins del pressupost municipal. També s’ha augmentat el pressupost de la Federació Obrera, que en els últims mesos s’està convertint ràpidament en el pol central a nivell cultural de Molins de Rei. La nova pàgina web municipal amb més serveis i tràmits també entra dins d’aquestes mesures per fer front a la crisi econòmica.

Abans de l’estiu està previst convocar una nova reunió del Consell per tal de continuar el seguiment de les accions i incorporar noves mesures en funció de l’evolució econòmica i social de la vila.

Recomanacions personalitzades