Ramon Sánchez (Junts per Molins): “No podíem deixar que el PSC governés com volgués”

Viu Molins de Rei continua la ronda d’entrevistes polítiques que va començar amb una entrevista a l’alcalde i que fa a tots els portaveus dels partits amb representació al ple municipal coincidint amb l’equador del mandat a l’Ajuntament.

El portaveu i regidor de Junts per Molins, Ramon Sánchez, valora en una entrevista els dos primers anys de mandat, marcats pel pacte de govern amb els socialistes i també per la irrupció de la pandèmia. Sánchez justifica el pacte amb el PSC i diu que les relacions entre els dos partits “són cordials”. Tot i així, entén que hi hagi ciutadans que no acceptin el pacte, sobretot quan la repressió no ha acabat, diu.

Ramon Sánchez és portaveu i regidor de Junts per Molins // Roger Cuartielles

Els socis i sòcies de Viu Molins de Rei han llegit primer aquesta i la resta d’entrevistes del cicle de l’equador del mandat. Fes-te soci i construeix amb nosaltres el periodisme de km0.

Els dos primers anys de mandat han estat marcats pel pacte de govern que han fet amb els socialistes. Quina valoració fan de l’acord a aquestes alçades?

En fem una valoració positiva, tot i que la pandèmia ho ha trastocat tot i això ha fet que l’acord de govern que vam signar el dia 9 de març, una setmana abans de la pandèmia, s’hagi vist afectat. Perquè, és clar, llavors ens vam haver de dedicar amb cos i ànima a la pandèmia, i alguns punts de l’acord de govern van quedar congelats.

Un any i mig després, alguns punts de l’acord de govern continuen congelats?

No, al contrari. Estem a l’espera de donar a conèixer totes les accions que hem anat fent i sobretot d’explicar quin Molins de Rei projectem en el futur amb reformes d’indrets com la plaça de l’U d’Octubre i la de Les Palmeres. Hi ha tot un relat de com nosaltres pensem que ha de ser el Molins de Rei del futur que donarem a conèixer en els propers mesos.

Un dels acords de govern era impulsar la nova residència de gent gran. Aquest punt, però, sembla que sí que està congelat, no?

En aquest mandat acabarem la restauració de l’edifici El Molí i pràcticament també enllestirem el Palau de Requesens, que eren dos punts importants en l’acord de govern. Sí que és cert que la residència de gent gran està més encallada perquè fins que no signem l’addenda amb la Generalitat no podrem avançar.

Però, per què no se signa l’addenda si ja s’ha aclarit el ball de xifres que l’encallava? Ara que la conselleria de Drets Socials és del seu mateix partit no hauria de ser més fàcil signar-la?

Correcte. Ara el que hem fet és donar un temps de gràcia a la nova consellera Violant Cervera i ara a mitjans de juliol tenim previst començar a incidir perquè accelerin la signatura de l’addenda. És una qüestió que ens corre molta pressa i no tingui cap dubte que, si no es fa res, nosaltres pressionarem la Generalitat perquè signi l’addenda. És un projecte de Molins de Rei per a Molins de Rei, aquí no hi ha colors polítics que valguin. Nosaltres farem bandera d’aquest projecte. Quan era alcalde ja vaig advertir al conseller de llavors que faria públic els inconvenients que ens posaven i ara, si cal, ho tornaré a fer.

L’alcalde ha dit en una entrevista amb Viu Molins de Rei que l’addenda se signarà abans d’acabar l’estiu.

Ho desconec, potser té més informació que jo. Nosaltres esperem que així sigui.

Ara que parlem dels socialistes, fa dos anys –abans de les eleccions municipals– va dir en una entrevista a aquest mitjà que per pactar amb vostès calia que respectessin el seu programa electoral i que volguessin construir “un país”. El PSC de Molins de Rei vol construir un país a Catalunya?

Vaig dir “un país”? M’estranya que ho digués així perquè la nostra campanya es va centrar en el lema de “Molins de Rei al centre de tot”. Nosaltres sempre vam tenir clar que el que posàvem per davant era el municipi. En concepte de país és evident que el PSC té una idea diferent a la nostra. Però és que amb ells només parlem de Molins de Rei. Des del municipalisme podem ajudar a fer la independència, però la independència no la decidirem des d’aquí.

Per tant, entén frases com la que va dir Laura Borràs quan va venir a la Fira de la Candelera, on es va referir al pacte amb el PSC com “una incongruència que cal acceptar”?

(Silenci). Bé, al final la política municipal és la política més propera, la que atén el ciutadà. Nosaltres entenem que, amb l’objectiu de posar Molins de Rei al centre, el que no podíem fer és deixar que el PSC governés el municipi com volgués. Per això nosaltres també volíem ser al govern municipal, per mediar i dir allò que no veiem bé.

Fruit del pacte de govern, Ramon Sánchez també és primer tinent d’alcalde i director de l’àrea de Sostenibilitat i Territori de l’Ajuntament // Roger Cuartielles

És a dir, la seva missió dins el govern municipal és fer de “guardians”?

No ho diria així. Però és evident que nosaltres no deixarem que el PSC executi el seu programa electoral sense que tingui una mirada global i que vagi més enllà de satisfer els seus electors. Per exemple, nosaltres hem insistit molt a recuperar el Nadal i a finançar els llums nadalencs. És una idea que ha capitanejat Junts per Molins i que no es preveia.

Hi ha partits de l’oposició que creuen que Junts per Molins s’ha hagut de rebaixar a l’hora de pactar amb el PSC. Això és així?

Hi ha gent que viu molt còmoda a l’oposició. Criticar-ho tot és molt fàcil. Nosaltres no ens hem rebaixat, sinó que hem estat conscients de la responsabilitat que tenim. Les oportunitats que Molins de Rei avui deixa escapar les aprofita un altre municipi. Si algú pensa que un municipi de 25.000 habitants només es pot governar amb set regidors, és que encara no ha entès què es fa a l’Ajuntament. És molt fàcil quedar-se a l’oposició i criticar-ho tot.

Hagués preferit reeditar el tripartit independentista?

Hi van haver uns que van dir que no volien ni parlar-ne. Aquí es va acabar tot i, per tant, el que nosaltres no farem és deixar el municipi en unes soles mans perquè uns només executin el seu programa electoral.

La situació de distensió política creu que fa que la ciutadania independentista toleri més el pacte amb els socialistes?

No, perquè la repressió continua. Però repeteixo, nosaltres no parlem de política nacional, sinó que parlem de com hem de gestionar les llars d’infants del municipi, de quins són els carrers que hem d’arranjar, de com podem fer més polítiques d’habitatge i de quina manera podem ajudar el comerç. És cert que, sobretot si la repressió continua, a vegades pot ser difícil comprendre com és que hem pactat amb els socialistes, però és que repeteixo, per a nosaltres la prioritat és Molins de Rei. Des de l’Ajuntament no fem política de país, sinó que fem micropolítica.

La relació amb el PSC és bona?

És cordial. Són relacions cordials entre dos partits que tenen com a objectiu fer avançar el municipi. A més, amb el Xavi Paz ens coneixem des de petits perquè els dos estudiàvem al Col·legi Sant Miquel i ens trobàvem al pati de l’escola.

Dins de Junts per Molins aquest mandat també hi ha hagut com una mena de trencament, ja que tres regidors han fet el pas cap a Junts i una regidora s’ha mantingut al PDeCAT. Com ho viuen? Hi ha desunió?

És cert que hi ha hagut mesos en què hem tingut més dificultats a l’hora de relacionar-nos perquè hi ha hagut tensions entre els nostres partits. Però, al final, ho hem resolt asseient-nos en una taula i plantejant-nos que el que hem de fer és treballar plegats per Molins de Rei i de la millor manera possible fins el 2023. Així ens hi vam comprometre i hem d’anar tots a l’una. Tenim molts projectes pensats per fer avançar la vila.

Les Llicorelles n’és un?

Les Llicorelles és un projecte que resol una anomalia i que, a més, ha permès a l’Ajuntament injectar prop de dos milions d’euros per fer polítiques de sòl i habitatge. Potser no és el polígon que desitjaven els empresaris de la zona i potser per al municipi era millor acollir naus més petites que encabissin activitats industrials més diverses en el futur, però bé, és el que tenim i el que el promotor es va comprometre a fer.

Això vol dir que ara faria unes Llicorelles diferents?

(Silenci). Bé, no, perquè potser fer unes Llicorelles diferents no era possible. Al final has de tenir una empresa que tingui garantits els seus ingressos i que vulgui  construir a la zona. Goodman ja va explicar quin projecte tenia. No hi havia ningú més que tingués la capacitat financera per fer un nou polígon allà.

Sánchez al seu despatx, a l’antiga biblioteca Pau Vila // Roger Cuartielles

Entén les crítiques dels col·lectius ecologistes?

No, perquè no parlen del que hi havia abans i li asseguro que era molt pitjor.

Per arranjar la zona no s’hagués pogut fer quelcom “menys agressiu” amb l’entorn?

Però és que la zona s’havia de descontaminar. Les obres fetes han servit per treure el fibrociment que hi havia. L’empresa promotora s’ha gastat més d’un milió d’euros a fer tot això. A mi el que em sorprèn és que durant tots aquests anys hàgim tingut fibrociment al costat de Collserola i cap ecologista hagi dit res ni tampoc hagi criticat els abocaments il·legals que hi havia. També els dic a aquests col·lectius que tenir la restauració natural de la zona feta immediatament després d’acabar les obres no és possible. Caldrà esperar un temps per veure-la, però valdrà la pena.

Encara no hem parlat de la gestió de la pandèmia. Molins de Rei ha estat dels pocs municipis de Catalunya que no ha fet un pla de xoc per afrontar l’emergència sanitària i social. Per què?

Potser perquè no ens calia. Des del govern municipal hem anat posant més recursos, tant monetaris com de personal, a tots els àmbits que ho necessitaven. Potser el pla de xoc no ens calia perquè estàvem millor organitzats que d’altres localitats. Ja portem molts anys fent bona feina. Som un dels municipis amb més despesa social executada. Potser no estem tan malament com alguns ens volen fer creure.

Tot i així, organitzacions com la Fundació Bofill han alertat que Molins de Rei és un dels 12 municipis de Catalunya on la segregació escolar ha augmentat més en l’última dècada.

Sí, però la segregació escolar no depèn de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat.

Fer una Oficina Municipal d’Escolarització (OME) per posar-hi remei sí que depèn de l’Ajuntament…

Això sí, i la farem. Però fins ara hem estat sense tècnica d’educació i això ha fet alentir el projecte de l’OME. Ara tenim un nou cap de personal de l’Ajuntament i hem pogut accelerar molts processos.

Ramon Sánchez es tornarà a presentar com a cap de llista de Junts per Molins a les eleccions del 2023?

Si els associats i simpatitzants així ho volen, jo hi estic disposat. Tenim un projecte ferm i de futur.

Recomanacions personalitzades