Ramon Sánchez (Junts per Molins): “Per pactar amb nosaltres cal que acceptin el programa i que volem construir un país”

Ramon Sánchez és l’alcalde de Molins de Rei des de fa quatre mesos i encapçala la candidatura de Junts per Molins. Considera que entre 2011 i 2015 es van posar “les bases” de l’actual model de municipi. Assegura que la gestió de la residència per a la gent gran s’ha de deixar en mans del Consorci Sanitari perquè l’administració local no està preparada per assumir-la.

L’entrevista al candidat de Junts per Molins, Ramon Sánchez, en vídeo // David Polo
El cap de llista de Junts per Molins, Ramon Sánchez // Jose Polo

Ha triat que comencem l’entrevista al despatx de l’alcaldia. Per què? 

Perquè és un orgull. Poques persones poden dir que han estat alcalde de Molins de Rei. Haver pogut compartir aquests quatre mesos amb la gent del municipi i els seus neguits és una cosa que només et passa quan ets alcalde. Hi ha una diferència molt gran entre ser regidor i ser batlle. Ser alcalde també comporta una responsabilitat respecte a tots els veïns i les veïnes. 

Ha decidit fer una part de l’entrevista al despatx de l’alcaldia, i l’altra a la plaça de l’1 d’Octubre de 2017. Com és?

Representa el que ha de ser el futur de Molins de Rei. Hi ubicarem diferents espais, sobretot a l’edifici del Molí, on ja hi hem col·locat la nova biblioteca, que representa el futur de la cultura del municipi. 

Quins espais volen ubicar a les plantes buides que queden per sota de la biblioteca?

Volem fer un centre de tecnologies 4.0 a la primera planta del Molí, un servei que ha de dotar la gent de continguts i coneixement en aquesta tecnologia i en les formes d’entendre el futur de Molins de Rei. També volem fer el Molí jove, destinat a activitats i serveis per a la gent jove on desenvoluparem des d’aules d’estudi fins a tallers de formació en diferents àmbits, i també un espai per poder fer activitats lúdiques o formatives. A la planta baixa del Molí volem ubicar-hi un recinte firal propi on poder fer diferents tipus de fires més sectorials i concretes durant l’any, que dotin de contingut la ciutadania i que la puguin formar.

És alcalde des de fa poc més de tres mesos. Com ho ha viscut?

Amb moltes ganes, il·lusió i responsabilitat. La gent ve a veure l’alcalde i li transmet a ell els problemes. He posat el meu telèfon públic perquè les persones que tinguin un neguit em puguin localitzar. Entenc aquest lloc on estic ara com un lloc de servei. Tinc clar que durant un temps concret em dedicaré a la política. Entenc que seria fins i tot sa que tota la gent de Molins de Rei algun dia passés per l’Ajuntament. Veurien que no tot és tan fàcil. 

L’alcalde i alcaldable Ramon Sánchez al despatx de l’alcaldia // Jose Polo

Com valora l’actual legislatura?

D’una manera molt positiva. Crec que hem dut a terme els principals projectes a què ens vam comprometre el 2015. Hem tirat endavant el barri de Les Guardioles, que ens permet fer polítiques d’habitatge públic de compra o de lloguer, hem fet la biblioteca, hem entrat a la zona 1, hem gestionat les obres de la Carretera que ara començaran… Hem dut a terme molts projectes i hem gestionat l’Ajuntament de manera que hem continuat rebaixant l’endeutament.

L’Ajuntament funcionava millor amb el pacte amb el PSC o ara, amb ERC i la CUP?

Amb els socialistes hem fet una etapa que va ser fructífera per a Molins de Rei. Va passar el 2011, on realment la situació econòmica que ens vam trobar quan vam arribar a l’Ajuntament era molt complicada. Aquells quatre anys van posar la punta de llança del que ha de ser el Molins de Rei del present i el futur. Sense l’actuació del 2011 al 2015 no podríem tenir el futur que estem trobant ara. Aquesta darrera legislatura hem pogut dur a terme aquestes polítiques que vam començar a pensar en aquell període, quan vam posar les bases del que ha de ser Molins de Rei avui. 

Tot i les seves bones paraules cap al temps compartit amb el PSC, el 2017 decideixen expulsar-los del govern i buscar-se uns nous socis.

La situació que ens genera l’1 d’octubre i aquell mes ens porta a prendre la determinació que hem de trencar amb el PSC i fer un govern format per partits sobiranistes. 

Com ha estat governar amb ERC i la CUP?

Aquest darrer any i mig m’ha permès entendre que amb dos partits està molt bé, però que amb tres encara governes millor. Tens diferents sensibilitats que et permeten arribar a tota la ciutadania i tenir una visió més amplia. Això ens ha ajudat molt a tirar endavant. Possiblement també el fet d’haver participat a l’1 d’octubre ha creat una amistat entre tots, més enllà del pensament polític. Hem treballat com un grup, tots a l’una. Hi ha gent que ha renunciat als seus ideals perquè estaven al govern i havien de fer polítiques que no anaven amb la seva manera de pensar, i nosaltres també ho hem fet. Per tant, positiu el govern amb els socialistes, igual que positiu aquest darrer any i mig on creiem que hem dut a terme la consecució de tot el que es va elaborar amb anterioritat.

Va ser investit alcalde a poc més de 100 dies de les eleccions, sense el vot favorable dels seus socis de govern i, de fet, en el segon intent després d’una investidura fallida. Suposo que no ho havia somiat així… 

Ho vaig viure amb tristesa, perquè no ens ho esperàvem i ningú ens va avisar. Recordo que havia quedat amb l’alcalde Casals a les 19 hores per parlar, i que a 19.30 començàvem la investidura. Em va dir que la CUP volia parlar amb nosaltres i ens vam assabentar que no estaven disposats a fer-me alcalde. Vaig preguntar si era normal que ens ho diguessin a mitja hora de començar el ple i van dir que són un partit que no controla els tempos institucionals. No m’ho esperava perquè no els vam donar cap motiu perquè no tinguessin la confiança de dir-nos que no n’estaven convençuts. Jo no soc aquí perquè ho hagi decidit. 

Aleshores, per què és alcalde?

Joan Ramon Casals el juliol del 2018 em diu que em pensi si el mes de setembre aniria bé que fos alcalde, i li dic que no perquè jo sempre vaig defensar que l’havien escollit a ell i no a mi. Però el desembre del 2018 em comenta que ara sí, que possiblement li presentaran un projecte en què té moltes ganes de participar-hi, i que hauré de fer un pas endavant. Quan el veig tan ferm i decidit, veig que ja no tinc cap opció de dir que no. 

El cap de llista de Junts per Molins davant de la Biblioteca El Molí // Jose Polo

Abans de ser alcalde, de què treballava?

Vaig estudiar Arts Gràfiques a les Escoles Salesianes de Sarrià i després vaig treballar a diverses empreses del sector, fins que el 1997 vaig començar amb el meu pare a l’empresa familiar, dedicada bàsicament a l’equipament d’oficines i a la indústria gràfica. El meu pare es va jubilar el 2013 i he continuat amb el negoci familiar.

Com s’ho ha compaginat des que és alcalde?

He hagut de combinar les dues feines, cosa que no es produirà si soc escollit alcalde el 26 de maig. Jo pràcticament desatenc la meva empresa per estar aquí. Algun candidat va dir que m’havia dedicat més a la meva empresa que a l’Ajuntament, però això és mentida. He dedicat moltes hores a l’Ajuntament, i ho continuaré fent, perquè m’ho crec. No estaré malament a l’Ajuntament i a l’empresa. O aposto per un camí o per l’altre. Entenc que un s’ha de dedicar en exclusiva a l’alcaldia. 

El 2015, la reforma de la Carretera era una de les propostes més importants del seu partit a les eleccions municipals. Començarà la setmana vinent. Com és que s’ha retardat tant?

Aquests són els tempos que ha marcat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), qui ha fet tota la licitació i el projecte. S’ha allargat per motius de procediment de l’administració pública. Ho hem acabat de definir en aquests primers 15 dies de maig, per conèixer més el subsòl, i a partir del dia 27 i 28 començaran a fer tota l’obra.

Tots els candidats a l’alcaldia coincideixen que una de les prioritats si guanyen les eleccions és redreçar la situació del personal de l’Ajuntament. Què està passant?

La situació dels recursos humans no és la desitjada. Hem patit una inacció durant massa anys, no hem previst situacions que ens podien venir a sobre, i ara ho estem patint. Nosaltres des dels darrers mesos hem fet una diagnosi de quina era la manera d’intentar sortir-nos-en, ho estem aplicant, i properament tindrem un parell de persones que ens ajudin a Recursos Humans per fer front a les problemàtiques que tenim dins de la casa. Posant més recursos humans a l’àrea de Recursos Humans serem capaços de trobar solucions a tota la problemàtica. Hem de gestionar de forma interna com solucionem que una persona que marxi la puguem cobrir, sense tenir borsa de treball. Hem de treure oferta pública de treball, i no és ràpida.

Què han fet per solucionar-ho?

Hem fet un programa en què pràcticament en dos mesos tindrem quatre borses de treball, perquè en un any la situació de recursos humans de la casa estigui quasi solucionada. No és fàcil, però crec que hem posat ja fil a l’agulla per solucionar-ho. 

Diuen que construiran una residència per a la gent gran. Per què no ho han fet fins ara? 

No podíem tirar el projecte endavant fins que no se’ns atorguessin les 50 places, que era el que reclamàvem. Podríem haver construït una residència, però per què? Per tenir-la buida, sabent que cada mes hauríem de pagar unes despeses fixes? Era important tenir aquest compromís per part de la Generalitat. Ara ja hi és i és ferm; properament signarem el conveni oficial i ja tenim la reserva feta d’aquestes 50 places. 

Per quin model de gestió aposten?

La gestió ha de ser a través del Consorci, per tal que pugui desenvolupar aquest projecte i la vida de les persones que hi han de viure a dins. És important que ho faci el Consorci, no estem preparats perquè des de l’administració assumim la gestió de la residència. Avui dia n’estem gestionant una on hi ha 30 avis i això genera un endeutament del voltant de mig milió d’euros cada any, i també molts problemes a l’hora de contractar personal. 

Per què?

El personal que treballa dins d’una residència té moltes baixes per la feina que li toca fer. Gestionar tot aquest volum de feina amb un departament de personal que no està magnificat per poder-ho fer… Si ja tenim problemes per gestionar una llar d’avis de 30 places, com en gestionarem una de 80 places públiques i 20 de privades? Actualment, un terç de la regidoria de Personal va pràcticament destinat a temes de la residència per cobrir baixes.

Quins avantatges té fer la gestió a través del Consorci?

És la millor manera per aconseguir els dos objectius: que la residència sigui una realitat i que tingui un cost acceptable per l’Ajuntament. Creiem que aquesta és l’única forma viable per poder desenvolupar el projecte.

Quin cost tindria?

Una concessió a 27 anys té un dèficit per a l’Ajuntament de 600.000 euros. Tripliquem el nombre de places, però cedint-ho al Consorci el cost per a Molins de Rei és només una mica més del que paguem ara. Per 100.000 euros més tenim 50 noves places. Ells ho poden gestionar millor que nosaltres.

Ramon Sánchez durant l’entrevista // Jose Polo

Contemplen impulsar 100 pisos de lloguer social. Com? 

Tenim clar que un dels objectius per a aquests propers quatre anys és solucionar les problemàtiques d’habitatge que hi ha a Molins de Rei. Hem de fer polítiques d’habitatge públic de lloguer. Hi ha molta gent que ha de marxar del municipi per poder accedir a un pis. L’única manera que tenim d’accedir al mercat immobiliari és fent nosaltres mateixos els blocs de pisos. En aquest sentit, amb un projecte pel qual el 2015 tothom se’ns tirava a sobre, el del barri de Les Guardioles, avui dia hem fet una promoció de pisos d’habitatge de protecció oficial, i a través de l’IMPSOL es faran pisos d’habitatge protegit i de lloguer.

Com plantegen la mobilitat al centre vila?

Dins d’aquesta operació que farem de la creació d’aquests habitatges, solucionem un altre problema, el de l’aparcament, molt lligat a les polítiques de comerç i de turisme. Farem un espai d’aparcament rotatori a la Llibertat, perquè la gent de fora del municipi quan vingui pugui deixar-hi el cotxe i comprar als nostres comerços. 

I pel que fa a la peatonalització del Centre Vila, com es posicionen des de Junts per Molins?

Escoltarem a tothom, haurem de parlar molt amb els comerços i totes les persones de Molins de Rei, per veure quina peatonalització s’ha de fer del Centre Vila. Som conscients que això suposarà un problema, i per això creiem que ha d’haver-hi un debat ampli per fer front a les situacions que es produeixin. Proposem dos vials que són importants, sobretot la variant de les Guardioles, que ha d’unir la part baixa del poble amb la part alta. És una de les propostes del nostre programa, també per treure vehicles del centre del poble, i també que la pota sud, la variant que ve des del polígon del Pla, sigui una realitat fins al pont de Molins de Rei.

Com valora la situació de la Guàrdia Urbana, envoltada de polèmiques i amb problemes d’efectius?

Tenim problemes amb la Guàrdia Urbana: de 43 places, ara només tenim 17 agents actius. Hem d’intentar recuperar aquests efectius perquè hi hagi més policia al carrer. Hem proposat càmeres de seguretat perquè hi hagi vigilància en zones més conflictives. 

Com es pot solucionar la problemàtica de personal que pateix la Guàrdia Urbana? 

El que hem de fer és escoltar i entendre la nostra policia. Ens han transmès que hem de comunicar millor i tenir una relació més directa per escoltar les seves reivindicacions. Hem de posar per part nostra totes les mesures per cobrir les places que no estan cobertes i consolidar la plantilla policial. Això passa per incentivar-los, per fer una valoració de treball no només de la policia, sinó que de tota la plantilla de l’Ajuntament de Molins de Rei, per posar els sous a l’alçada d’avui. Possiblement no som l’Ajuntament que paga millor a la nostra policia. 

A la presentació de la candidatura, van destacar el programa “Esport 360”. En què consisteix?

Els nens no només han d’aprendre a jugar a futbol, sinó que han d’aprendre valors. Posarem una persona que els orienti i els ensenyi valors com el compromís, l’esforç, el companyerisme… Fer esport significa moltes més coses que xutar una pilota. Hem d’acompanyar els nens perquè aprenguin aquests valors que per a nosaltres són fonamentals.

Vol impulsar el talent a través de l’educació i l’empresa. Com es poden conjugar aquests dos actors per fer-ho possible?

Creiem que a Molins de Rei hi tenim molt de talent. Hi ha gent molt vàlida i potent que està en diferents sectors, i ens ha d’ajudar que Molins de Rei sigui un lloc de referència. L’espai del coneixement i enfocat a les tecnologies 4.0 que volem impulsar a la Biblioteca El Molí creiem que ens ha de permetre que aquestes persones puguin desenvolupar el seu projecte de Molins de Rei. Si a través de l’empresa els posem eines perquè puguin fer-ho, som conscients que podem retenir aquest talent i que ens ajudi que Molins de Rei sigui una vila millor en aspectes com el medi ambient, la mobilitat o la cultura. 

Diu que vol continuar l’obra de Joan Ramon Casals. Però quin és el seu segell personal?

El meu segell personal és la proximitat. Soc una persona propera, accessible, mai tinc un no per a ningú, i intento solucionar els problemes que em vénen amb la major brevetat possible. Soc una persona que treballo molt en equip, necessito un equip potent, que treballi fort. Hem fet una llista amb gent experimentada, amb molt de talent i reconeguda dins dels seus sectors.

Parlem del que podria passar després de les eleccions del 26 de maig. Ens encaminem cap a un escenari polític fragmentat. Reeditarien l’actual pacte de govern?

Nosaltres anem a guanyar les eleccions. A partir d’aquí, ja veurem. Creiem que hem de posar sobre la taula dos aspectes. Qui vulgui pactar amb nosaltres haurà d’entendre que el nostre projecte, amb una mirada llarga, és prioritari per al municipi. També que des de Molins de Rei volem impulsar polítiques d’àmbit nacional i de reconeixement que Catalunya ha de ser un país que tingui la seva sobirania quan així ho decideixin els catalans. Volem impregnar un segell que sigui d’un govern sobiranista i que tingui un marcat accent en aquest sentit. Ens agradaria que es reedités el pacte, però algun partit ja ha descartat fer-ho, així que serà complicat.

Ramon Sánchez té 49 anys // Jose Polo

Tornarien a pactar amb el PSC?

Per pactar amb nosaltres és bàsic acceptar el nostre programa electoral i també que volem construir un país. Treballarem perquè aquesta sigui una línia editorial en el nostre govern.

Quins resultats esperen aconseguir?

Jo vaig a pels set regidors. En vam treure cinc el 2011, sis el 2015 i ara anem a pel setè. Creiem que la feina feta ens avala i som conscients que també el projecte és il·lusionant. Ens hem diferenciat de tothom i tenim propostes innovadores.

La part més personal del candidat

Quants anys té?

Tinc 49 anys. 

Té família?

Estic casat amb la Laura i tinc dos fills, l’Aleix i el Gerard. 

On viu?

Visc al barri de Bonavista. 

De compra o de lloguer?

De compra.

Quin lloc triaria per reunir-se amb els amics a Molins de Rei?

M’agrada molt reunir-me a casa al voltant d’una taula. Però fer una cervesa a qualsevol bar o terrassa de Molins de Rei és també un moment fantàstic.

Quines són les seves aficions?

M’encanta el futbol, soc del Barça, i m’encanta anar-hi amb els meus amics. També m’agrada el pàdel. Però l’afició més gran són els meus fills i la meva dona, perquè amb el poc temps que tinc intento que quan estem junts ens ho passem el màxim de bé possible.

Si hagués d’escollir un llibre, un grup musical i una pel·lícula o sèrie…

De llibres n’hi ha dos que m’han marcat molt. ‘La cuadratura del círculo’, d’Álvaro Pombo, que parla de les Croades, i ‘La pasión turca’. La pel·lícula seria ‘Filadèlfia’, i hi ha una cançó en aquesta pel·lícula que és ‘La mamma morta’, que interpretada per Maria Callas és una autèntica barbaritat. Un artista, Prince. Qualsevol cançó seva la puc degustar perquè m’encanta.

Descrigui un defecte i una virtut seus.

Soc una persona que necessita la paraula. Una virtut és que m’encanta parlar i sé escoltar. Soc una persona oberta i que necessita tenir contacte. Quan m’escriuen un WhatsApp, és una cosa freda. Quasi mai em relaciono per WhatsApp; sempre truco, necessito escoltar la veu perquè transmet molt. Els WhatsApps no tenen ànima. Un defecte és que em costa contestar-los.

Recomanacions personalitzades