La Fundació Bofill alerta que la segregació escolar a Molins de Rei podria empitjorar

L’entitat adverteix que els índex de segregació podrien augmentar amb la crisi de la Covid-19, especialment en localitats com Molins de Rei, que segons la Fundació Bofill és un dels 12 municipis de Catalunya on la segregació escolar ha augmentat més des de fa una dècada.

En algunes aules no hi ha espai per separar les taules // Jordi JuliàEn algunes aules no hi ha espai per separar les taules // Jordi Julià
Una aula de l’institut Lluís de Requesens en una imatge d’arxiu // Jordi Julià

Crit d’alerta de la Fundació Jaume Bofill davant el perill que el període de preinscripció en línia actual pugui fer augmentar el nivell de segregació escolar, especialment en municipis com Molins de Rei, on la segregació ja és molt alta i on l’alumnat vulnerable que es matriculi fora de termini es podria concentrar en determinats centres educatius si no es prenen mesures.

En dades de la fundació, la localitat es troba entre els 12 municipis de Catalunya on la segregació ha empitjorat més en els últims 12 anys. Concretament, des de l’entitat educativa xifren que al municipi el nivell de segregació a primària és de més del 30% i a secundària superior al 20%. Uns índex, que segons l’entitat, han augmentat especialment en els darrers cinc anys i que podrien fer-ho en el futur.

Per això, demanen a la Generalitat de Catalunya que estableixi criteris clars i homogenis a l’hora de fer les preinscripcions i que els ajuntaments de poblacions amb una alta segregació com Molins de Rei articulin mesures urgents per distribuir equilibradament aquell alumnat que es matriculi fora de termini o que sigui de matrícula viva.

Entre les mesures a prendre, proposen que s’incrementin tant la reserva de places d’alumnat vulnerable als centres educatius com que es posin en marxa mecanismes per garantir un distribució equitativa a les aules.

Propostes: tenir una OME i identificar l’alumnat vulnerable des de P3

Per exemple, des de fa anys hi  ha poblacions catalanes que compten amb l’anomenada Oficina Municipal d’Escolarització (OME), un servei compartit entre el departament d’Educació i els ajuntaments que serveix per orientar les famílies a l’hora de preinscriure els infants i que, en paraules de l’entitat, “permet articular estratègies desagregadores, especialment en contextos de crisi”.

Molins de Rei, però, és un dels 33 municipis de Catalunya amb alta segregació que no disposa d’aquest dispositiu. Per això, la fundació convida tant al consistori com a la Generalitat a posar-la en marxa.

Un altre dels mesures que Molins de Rei encara no aplica i que, a criteri de la Fundació Bofill, també ajudaria a revertir la segregació és identificar ja des de P3 aquell alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, tant per qüestions de vulnerabilitat econòmica com per falta de coneixement de la llengua a causa de procedència estrangera.

A parer seu, la mesura permetria garantir una distribució equilibrada de l’alumnat a les aules, sobretot en el context actual en què es preveu que “hi haurà més alumnes vulnerables matriculats fora de termini i caldrà conèixer bé els nivells de complexitat de cada municipi”.

Un pacte local contra la segregació

Des de l’entitat educativa també es suggereix que els municipis amb una alta segregació escolar impulsin pactes locals que permetin promoure i coordinar mesures efectives contra la segregació escolar.

Recomanacions personalitzades